Gazdaság

Ezzel vége a CEU-nak? Változtatott a kormány a törvényjavaslaton

MTI, Portfolio
Tegnap este olyan módosításokat csatoltak a Lex CEU-hoz, ami megkérdőjelezi, hogy az egyetem tudja-e folytatni tevékenységét Magyarországon. A változtatás lényege, hogy egy föderatív állam esetében (USA) nem a szövetségi állammal kell megállapodást kötnie magyar kormánynak, hanem praktikusan Donald Trumppal. Ráadásul a bizottsági módosítás a hatálybalépést szeptember 1-je helyett a kihirdetést követő napra teszi ezen passzus esetében.
A külföldi egyetemek működéséhez szükséges nemzetközi szerződés föderatív államokat érintő pontosítására fogadott el változtatásokat a felsőoktatási törvény módosításához az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége hétfő esti ülésén.

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslathoz - amelyről így már várhatóan kedden szavaz a Ház -, a bizottság egy olyan változtatást tett, amely szerint ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek.

Vagyis bár az Egyesült Államokban nem a központi kormányzat, hanem a tagállam jogosult ilyen megállapodások kötésére, a magyar jogszabály előírja, hogy Donald Trump is tegyen így.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Hír Tv esti műsorában úgy értelmezte a módosítást, mint az egyetem felszámolásának nyilvánvaló kísérletét.

Enyedi egyébként az élő adásban tudta meg, hogy egy ilyen értelmű törvénymódosítást fogadott el a törvényalkotási bizottság.

Az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. A bizottsági módosítás a hatálybalépést is előbbre tolja, szeptember 1-je helyett a kihirdetést követő napra teszi ezen passzus esetében. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat, ez az eredetileg benyújtott javaslatban még 2018 szeptemberében következett volna be.

Vagyis ha a következő napokban a törvénymódosítás hatályba lép, akkor fél éven belüli megállapodás hiányában az egyetem az idén bezár. (Ez keresztféléves képzések esetén ez azt jelenti, hogy öt hónap múlva, szeptemberben már nincs értelme képzést indítani.)
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell