Ultimátum Brüsszeltől? Kirakhatják Magyarországot az EU-ból
Gazdaság

Ultimátum Brüsszeltől? Kirakhatják Magyarországot az EU-ból

MTI
Portfolio
A Times értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a menedékkérők rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.
A brit lap online kiadásán kedden megjelent cikk név nélkül idéz egy magas rangú diplomáciai forrást, aki a hat alapító tagállam egyikét képviseli. A Times idézete szerint a diplomata azt mondta, hogy a két országnak választania kell: vagy részesei az európai rendszernek, vagy nem. Az EU-t nem lehet zsarolni, az egységnek ára van - tette hozzá.

Az idézett diplomata közölte: "az EU arra számít, hogy az Európai Unió bírósága jóváhagyja a kvótarendszert, és akkor Magyarországnak és Lengyelországnak is tartania kell magát a döntéshez, ellenkező esetben pénzügyi és politikai következményekkel egyaránt számolniuk kell".

Nincs többé kimaradási lehetőség, nincs többé olyan, hogy egyik lábunk bent, a másik kint. Ebben nagyon kemények leszünk.

- idézi a diplomatát a brit lap.

A Times értesülése szerint a többi EU-tagállam ősszel készül erőteljesen felvetni az egység kérdését a két országnál, akkor, amikor már javában tartanak Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások.

A Times írása többször utal arra is, hogy az Európai Unióval Magyarország mellett a szintén euroszkeptikus irányba forduló, az uniós menekültpolitikát ellenző Lengyelországnak is több konfliktusa van.

Az ultimátum nehezen értelmezhető, hiszen a kiléptetésnek nincs is kijárt gyakorlata. A 7. cikkelyre való hivatkozással lehetne elindítani egy szavazati jogot felfüggesztő eljárást, annak érdekében, hogy az EU alkotmányos eszközökkel megvédje értékeit. Ugyanakkor ennek a többlépcsős eljárásnak nincs gyakorlata, a közelébe sem jutott egyetlen ország sem annak, hogy a szavazati jogát felfüggesszék. Kizárni nem lehet egy országot, egy "kivezetés" a gyakorlatban úgy képzelhető el, ha egy országnak olyan mértékben korlátoznák a jogait, hogy az önszántából aktiválja az 50. cikkely szerinti önkéntes kilépési eljárást.

Egyelőre nehéz biztosan megmondani, hogy az EU-tagállamok többségében valóban érik-e a szándék arra, hogy Magyarországot "kiszorítsa" az unióból, vagy egyszerű nyomásgyakorlásként értelmezhető a kiszivárogtatás, hogy megteremtse a migrációs politika mögötti egységet. Utóbbira jóval nagyobb esély van, de érdemes megjegyezni, hogy a nagy európai (francia, német) választások lezárultával nagy levegőt vehetnek Európa vezetői, és olyan lépésekre is elszánhatják magukat, amelyeket a választások előtt nem szívesen kockáztatnának meg. Miközben ma még a közhangulatra a Brexit és Trump megválasztásának élménye nyomja rá a bélyegét, úgy tűnik, a momentum az Európa-párti politikusoknál van. A franciáknál a centrista Emmanuel Macron tűnik biztos befutónak, a németeknél pedig Merkel mellett a Magyarországgal szemben még hűvösebb Martin Schulz lehet esélyes a kancellári tisztre.

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock