Gazdaság

Oktatás és digitalizáció nélkül "lepukkant összeszerelő-üzem" lesz Magyarország

Portfolio
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy javuljon az oktatás és bekapcsolódjunk a digitalizáció világába, mert ezen múlik, hogy egy lepukkant összeszerelő-üzem vagy egy modern ország válik Magyarországból - mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában. A szakértő arról is beszélt, hogy az ukrán munkavállalók behívásának nincs sok értelme, mivel egyrészt nem elég vonzóak nálunk a fizetések, másrészt ha az összes költséget összeadjuk, ők drágábbak az itthoni dolgozóknál.

Nálunk a munkaerőhiány fogja kikényszeríteni az automatizációt

Nyugat-Európában és a fejlett világ más országaiban a magas költségek kényszerítették ki az automatizációt, nálunk a munkaerőhiány fogja.

Magyarországon sokáig válságról válságra haladtunk, a gyenge érdekvédelem mellett pedig a munkaadók alacsonyan tudták tartani a béreket, ami elkényelmesítette kicsit a cégeket, mivel így nem új beruházásokkal, a folyamatok hatékonyabbá tételével, hanem az alacsony bérekkel érték el a versenyképességet. Ennek a világnak viszont már vége.

Magyarországon közép- és hosszútávon a digitalizáció hozhatja el a megoldást, rövid távon ugyanakkor nehezebb a kérdés. A most zajló munkaerőért folyó harcban nem lesz minden munkaadónak dolgozója, a gyengébbek előreláthatólag elbuknak, ha nem tudják magukat jól eladni.

Még van tér a bérek növekedésére

A teljesítmény nélküli béremelés nem jó irány, de fontos lenne legalább a szlovák és a lengyel béreket célba venni Magyarországon, hiszen vagyunk legalább olyan jók, mint ők.

Rugalmatlanok a cégek, de vannak még kiaknázatlan lehetőségek

Van még tartalék a magyar gazdaságban, a munkaadók jelentős része például még mindig nem hajlandó részmunkaidőben anyukákat, fiatalokat vagy idősebbeket foglalkoztatni. A mostani ötvenesek pedig már a számítógéphez is értenek, és nagyjából tíz évre biztos munkaerőt jelentenének, mégis kiszorulnak a piacról.

A másik lehetőség a munkaerő-kölcsönzés, ami szintén megoldást jelenthet, ám ehhez több munkafolyamatot is át kell rendezni.

A migráció, elsősorban az ukrán munkavállalók behívása viszont nem igazán jöhet szóba, mert a cseh, a lengyel és a szlovák bérekkel kell versenyeznünk, úgy, hogy nyelvi nehézségek is adódnak.

Ha az összes költséget összeadjuk - mint a toborzás, szállítás, étkezés, bér, szállás -, végeredményben sokkal drágábbak lesznek az itthoni dolgozóknál.

Kérdés, hogy a közmunkások mennyire tudnának helytállni a versenyszektorban

A közfoglalkoztatás abból a szempontból hasznos eszköznek bizonyult, hogy a második-harmadik generáció nőtt fel egyes régiókban úgy, hogy nem látott családtagot elindulni dolgozni. A kérdés azonban az, hogy a hátrányos helyzetű régiókban lesz-e munkahely, és az ottani közmunkások mennyire tudnak helytállni a versenyszférában.

Nyilván lesznek, akik tudnának jó munkát végezni, de a munkáltatókat arra ösztönözném, hogy szervezzék meg a buszoztatásukat, étkeztetésüket, ha valóban fejleszteni akarják a tevékenységüket, és nem a feladáson gondolkodnak - mondta Baja Sándor.

Az oktatás javulásától és a digitalizációtól függ az ország jövője

Miközben arra nagyon büszkék vagyunk, hogy 67 százalékra nőtt a foglalkoztatás, látni kell, hogy a 74 százalékos cseh szint eléréséig még több százezer ember mozgósítható a munkaerőpiacon.

Vagy lesz egy nyolc-kilenc milliós modern Magyarország, vagy lesz egy lepukkant ötmilliós összeszerelőüzem-féle ország. Ezért kell megtenni most mindent annak érdekében, hogy javuljon az oktatás és bekapcsolódjunk a digitalizáció világába.

koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő