Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni
Gazdaság

Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni

Az elmúlt évek fantasztikus munkaerőpiaci fejleményeiről számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója pénteken a kormányközeli Magyar Idők hasábjain, azonban néhány dolgot elfelejtett megemlíteni. Például azt, hogy létezik a közmunka, ami nagyban megszépíti azokat a számokat, amelyekkel az EU-ban dicsekedhetünk, de azt is, hogy a fiatal közmunkások száma megsokszorozódott az elmúlt években.
Magyarország minden bizonnyal teljesíteni fogja az Európai Unió felé vállalt, 75 százalékos foglalkoztatottsági arányt a 20-64 éves korosztályban 2020-ig, tavaly már a korcsoport 71,5 százaléka dolgozott - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója.

Szalai Piroska azt is elmondta, hogy 2016-ban a 15-64 éves korosztályban a becsült munkanélküliségi ráta az unióban 8,7 százalék körül mozgott, míg hazánkban 5,1 százalék volt, azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy nálunk jelentősen javít a számokat a közfoglalkoztatás, hiszen az felszívta a tartós munkanélkülieket, és munkahelyeket teremtett ott, ahol nincs munka.

Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni

A közmunkásokkal együtt valójában 10 százalék volt tavaly az állástalanok aránya, akik szeretnének munkát, csak nem tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni
A legfrissebb, december-februári időszakot felölelő adatok szerint a 15-74 éves korosztályban a munkanélküliek aránya 4,4 százalék, míg a közmunkásoké 4,5 százalék, vagyis mostanra már 9 százalék alatt jár ez a korrigált munkanélküliségi mutató. Ez jóval alacsonyabb a 2013-ban tapasztalt 13 százalék feletti csúcsoknál, azonban az uniós munkanélküliségi rátánál továbbra is magasabb.

Milyen jó, hogy egyre rövidebb ideig tanulnak a fiatalok és hamarabb elmennek dolgozni

A miniszteri tanácsadó elmondta, hogy a 20-64 éves korosztályban jobbak a mutatóink, mint a 15-64 éves korosztályban, aminek az az egyik oka, hogy a 15 és 24 év közöttiek nagy része még tanul, a diákmunkával pedig nem számol a statisztika.

Szalai Piroska szerint a kormány arra számít, hogy az elmúlt években indult duális képzés keretében aláírt munkaszerződések miatt a következő években a 15-24 év közöttiek foglalkoztatottsági mutatója is jelentősen javulni fog. Megjegyezte, így is jelentős eredményekről számolhatnak be, mivel míg 2010-ben a foglalkoztatottsági arányuk mindössze 18,3 százalék volt, addig mára 28,1 százalékuk dolgozik.

Azt nem tette hozzá, hogy 2012-ben 18-ról 16 évre szállította le a kormány a tankötelezettség felső határát, amellyel lényegében legitimálták a korai iskolaelhagyást, és azt sem, hogy a fiatal közfoglalkoztatottak létszáma az elmúlt években drasztikus mértékben megsokszorozódott.

2013 elején nagyjából 7 ezer 25 év alatti közmunkást számoltak, 2017 elején ez a szám 22 ezerhez közelített (a csúcs 2015 augusztusában volt, ekkor 39 ezer 16-24 éves közfoglalkoztatott dolgozott).

Nem, az ország keleti felében még nagyon nem rózsás a helyzet

Szalai Piroska elmondta azt is: több megyében már megvalósult a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság, számos területen már 3, illetve 4 százalék alá esett a munkanélküliségi ráta, sőt Vas, Győr-Sopron és Veszprém megyében már 2 százalék alatti adattal büszkélkedhetünk a múlt év utolsó negyedévében, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Győr-Moson-Sopron megyében valóban megvalósult a teljes foglalkoztatottság, itt a közmunkával együtt is bőven 3 százalék alatt jár már a munkanélküliek aránya, de Vas és Veszprém megyék is jól állnak, ezekben 4 százalék körül volt ez az arány 2016 utolsó negyedévében.

Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni
Kelet-Magyarországon ugyanakkor messze nem ilyen kedvező a munkaerőpiaci helyzet. Az említett Szabolcs Szatmár-Bereg megyében bár a munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt, a közfoglalkoztatottakkal együtt több mint 22 százalék az állástalanok aránya. Itt a foglalkoztatottak 15 százaléka közmunkás.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel dupla annyi a közmunkás, mint a munkanélküli, együttes arányuk az aktív népességen belül pedig 19 százalék körül járt tavaly év végén, Nógrádban pedig 17 százalék volt.

Vagyis bár az ország nyugati felében valóban jól alakul a munkapiaci fellendülés, keleten továbbra is óriási munkaerő-kínálat, amit a versenypiac különböző okok miatt nem tud felszívni. Egyrészt azért, mert a piac sokkal kisebb, nincs elég munkahely, másrészt azért, mert a munkaerő minősége nem megfelelő, de az álláskeresők mobilitása is nagyon alacsony.


Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as