Előfizetői tartalom

Nagy meglepetést okoztak az amerikai munkaerőpiaci adatok

Portfolio
A várt 180 ezer fő helyett mindössze 98 ezer fővel nőtt márciusban a nem mezőgazdasági új munkahelyek száma az Egyesült Államokban. Ez 10 hónapja a leglassabb ütemnek számít, és szerepet játszhat benne a rossz időjárás is. Az is árnyalja a negatív képet, hogy mindezzel párhuzamosan a más adatokból számolt munkanélküliségi ráta 4,5%-ra esett a várt 4,7%-on stagnálás helyett. Ez csaknem 10 éve a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta, azaz a munkapiac feszesebbé vált, ami hozzájárulhat a bérinfláció gerjesztéséhez is. Ennek egyelőre nincsenek erőteljes jelei, mivel az órabérek a várt 0,2%-kal emelkedtek márciusban. A dollár mindenesetre a kezdeti megbillenés után erőre kapott.

A munkaügyi tárca által közzétett fontosabb információk: A várt 180 ezer fő helyett mindössze 98 ezer fővel nőtt márciusban a nem mezőgazdasági új munkahelyek száma, ebben a kedvezőtlen időjárásnak (hóviharok) is szerepe lehet Ezzel párhuzamosan a februári munkahely-bővülési adatot 235 ezerről 219 ezerre, a januárit 238 ezerről 216 ezer főre rontotta a tárca, azaz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés