El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány
Gazdaság

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

Portfolio
Szivárognak az információk, hogy a kormány milyen növekedéssel és inflációval kalkulál a következő évekre. Ezek alapján pedig könnyen előállhat, hogy két évben is nyugdíjprémiumot utal az állam a nyugdíjasoknak.
Kiszivárgott a héten a 2018-as költségvetés több fontos száma is, többek között a legfőbb makrogazdasági feltételezések. Az Index szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagában az szerepelt, hogy
  • A GDP-növekedés idén 4,1%, míg jövőre 4,3% lehet (ez utóbbit csütörtökön Varga Mihály meg is erősítette). Ezzel a bruttó hazai termék összege átlépi jövőre a 40 ezer milliárd forintot.
  • A fogyasztói árindex éves átlagos változása az idei 1,6% után jövőre 2,9% lehet.

A részletes makrogazdasági pálya hiányában nem tudjuk megítélni pontosan, hogy mennyire megalapozott ez a prognózis, azonban első ránézésre igencsak optimista növekedési prognózisnak tűnik. Cikkünkben nem is ezt fogjuk boncolgatni, hanem azt, hogy a most megismert számok fényében mire számíthatnak a következő években a nyugdíjasok.

A törvény értelmében minden év elején az adott évre vonatkozó várható infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. 2017-ben a szokásos nyugdíjemelés mértéke így 1,6% lett (az utolsó pillanatban emelte a kormány erre a mértékre az eredeti 0,9%-os mérték helyett). Nemrégiben írtunk arról, hogy 2017-ben szinte biztosnak tűnik az év végi nyugdíj-kiegészítés, mivel a legújabb előrejelzések szerint 1,6%-nál lényegesen magasabb lehet a pénzromlás éves átlagos üteme.

A kiszivárgott prognózis értelmében pedig jövőre 2,9%-os nyugdíjemelés valósulhat meg januártól. Ez az elmúlt 5 évben a legmagasabb mértékű normál nyugdíjemelés.El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

Arról, hogy az Orbán-kormány kifizeti a 13. havi nyugdíj mértékét az elmúlt években, itt írtunk.

Lehet itt még bónusz is

Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a magyar államnak nyugdíjprémiumot kell fizetnie, ha teljesül két feltétel egyszerre:
  • a GDP-növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5%-ot és
  • az államháztartás törvényi egyenlegcélja várhatóan teljesül.

A kormány mostani növekedési előrejelzéséből kiindulva (és feltételezve, hogy a költségvetés nem borul meg) biztosra vehető, hogy lesz ilyen nyugdíjprémium nemcsak 2017-ben, hanem 2018-ban is.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Egy átlagnyugdíjat kereső nyugdíjas esetében ez 2017-ben 12 ezer forintos egyszeri pluszt, míg 2018-ban 16 ezer forintos egyszeri pluszt jelent mindkét év novemberében.

A nyugdíjprémiummal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormány tervezi-e mindezek alapján a nyugdíjprémium kifizetését idén és jövőre, valamint, hogy ez mennyibe kerülhet a költségvetésnek. Amint érkezik reakció, közöljük!

Időközben az Indexen megjelent egy táblázat, amiből kiderül, hogy milyen tételek miatt romlik a 2018-as egyenleg a 2017-eshez képest. Ebből kiderül, hogy az öregségi nyugdíjkiadásokra 196 milliárd forinttal többet költ jövőre a kormány. Ez a többletkiadás a fentiekkel függhet össze.

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány
Orbán Viktor kormányfő (b), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egynapos sztrájkja