El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány
Gazdaság

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

Portfolio
Szivárognak az információk, hogy a kormány milyen növekedéssel és inflációval kalkulál a következő évekre. Ezek alapján pedig könnyen előállhat, hogy két évben is nyugdíjprémiumot utal az állam a nyugdíjasoknak.
Kiszivárgott a héten a 2018-as költségvetés több fontos száma is, többek között a legfőbb makrogazdasági feltételezések. Az Index szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagában az szerepelt, hogy
  • A GDP-növekedés idén 4,1%, míg jövőre 4,3% lehet (ez utóbbit csütörtökön Varga Mihály meg is erősítette). Ezzel a bruttó hazai termék összege átlépi jövőre a 40 ezer milliárd forintot.
  • A fogyasztói árindex éves átlagos változása az idei 1,6% után jövőre 2,9% lehet.

A részletes makrogazdasági pálya hiányában nem tudjuk megítélni pontosan, hogy mennyire megalapozott ez a prognózis, azonban első ránézésre igencsak optimista növekedési prognózisnak tűnik. Cikkünkben nem is ezt fogjuk boncolgatni, hanem azt, hogy a most megismert számok fényében mire számíthatnak a következő években a nyugdíjasok.

A törvény értelmében minden év elején az adott évre vonatkozó várható infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. 2017-ben a szokásos nyugdíjemelés mértéke így 1,6% lett (az utolsó pillanatban emelte a kormány erre a mértékre az eredeti 0,9%-os mérték helyett). Nemrégiben írtunk arról, hogy 2017-ben szinte biztosnak tűnik az év végi nyugdíj-kiegészítés, mivel a legújabb előrejelzések szerint 1,6%-nál lényegesen magasabb lehet a pénzromlás éves átlagos üteme.

A kiszivárgott prognózis értelmében pedig jövőre 2,9%-os nyugdíjemelés valósulhat meg januártól. Ez az elmúlt 5 évben a legmagasabb mértékű normál nyugdíjemelés.El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

Arról, hogy az Orbán-kormány kifizeti a 13. havi nyugdíj mértékét az elmúlt években, itt írtunk.

Lehet itt még bónusz is

Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a magyar államnak nyugdíjprémiumot kell fizetnie, ha teljesül két feltétel egyszerre:
  • a GDP-növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5%-ot és
  • az államháztartás törvényi egyenlegcélja várhatóan teljesül.

A kormány mostani növekedési előrejelzéséből kiindulva (és feltételezve, hogy a költségvetés nem borul meg) biztosra vehető, hogy lesz ilyen nyugdíjprémium nemcsak 2017-ben, hanem 2018-ban is.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Egy átlagnyugdíjat kereső nyugdíjas esetében ez 2017-ben 12 ezer forintos egyszeri pluszt, míg 2018-ban 16 ezer forintos egyszeri pluszt jelent mindkét év novemberében.

A nyugdíjprémiummal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormány tervezi-e mindezek alapján a nyugdíjprémium kifizetését idén és jövőre, valamint, hogy ez mennyibe kerülhet a költségvetésnek. Amint érkezik reakció, közöljük!

Időközben az Indexen megjelent egy táblázat, amiből kiderül, hogy milyen tételek miatt romlik a 2018-as egyenleg a 2017-eshez képest. Ebből kiderül, hogy az öregségi nyugdíjkiadásokra 196 milliárd forinttal többet költ jövőre a kormány. Ez a többletkiadás a fentiekkel függhet össze.

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány
Orbán Viktor kormányfő (b), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038