Előfizetői tartalom

Gombamód szaporodnak a látszatdemokráciák a világon

Portfolio
Mára már szinte minden ország rendelkezik alkotmánnyal, emellett választásokat is egyre több helyen tartanak, viszont arányaiban évről-évre kevesebb a szabad és igazságos, politikai befolyástól mentes voksolás - olvasható ki a Világbank átfogó elemzéséből. A szervezet ezen felül két aggasztó jelenségre is felhívja a figyelmet: egyre kevesebben élnek alkotmányos jogukkal, hogy szavazzanak választásokon, illetve az állami médiacenzúra és a civil szervezetek állami befolyásoltsága tekintetében is kedvezőtlen trendforduló előjeleit lehet felfedezni az elmúlt években. A cikkben összeszedtünk néhány ábrát, ami segít kontextusba helyezni az elmúlt évtizedek (vagy éppen századok) kormányzati változásait.

Egy ország igazságosabb és gördülékenyebb működéséhez, végső soron pedig a társadalmi jólét növeléséhez elengedhetetlen a kormányzati rendszer átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele. A téma rendkívül komplex, a Világbank "World Development Report 2017: Governance and the Law" című többszáz oldalas elemzésében járta körbe alaposabban.Így lett szinte minden országnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés