NGM: 50-70 ezren csak kényelemből közmunkások
Gazdaság

NGM: 50-70 ezren csak kényelemből közmunkások

A közfoglalkoztatás eredetileg egy átmeneti eszköznek indult, azonban a kormány most felismerte, hogy sokan kényelmi okokból már megélhetési formának tekintik azt, ami össztársadalmi szinten pazarlás, különösen, amikor ilyen mértékű a munkaerőhiány. Éppen ezért a kormány nemrég elvégzett egy felmérést, melyből kiderült: 50-70 ezer közmunkás azonnal el tudna helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon - jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara szerdai rendezvényén. Beszélt arról is, hogy a külföldi piacokra termelő, külföldi tulajdonú nagyvállalatok küzdenek a legnagyobb munkaerőhiánnyal Magyarországon.
Munkaerőhiány - a magyar kormány válaszai címmel tartott üzleti fórumot ma az olasz kereskedelmi kamara, ahol Cseresnyés Péter tartott előadást a témában.

Az államtitkár a nehezen foglalkoztathatóak munkaerőpiacra való visszatereléséről ejtett szót először, amelynek kapcsán elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való átterelésének folyamatában nem olyan mértékűek az eredmények, mint a kormány szeretné, de azért vannak.

Cseresnyés kiemelte, hogy a költségvetési szférában nem szeretnék jelentősebben növelni a foglalkoztatottak számát, a versenyszféra létszámának növelésében látják a foglalkoztatás további bővülését.

A külföldi vállalatok érzik a legjobban a munkaerőhiányt

A munkaerőhiány kapcsán elmondta: 2013 óta jelentősen megnőtt azon cégeknek a száma, akik toborzási nehézségekkel küzdenek, ám ez bizonyos szakmákra és régiókra igaz különösen.

Az államtitkár többféle statisztikát is ismertetett a munkaerőhiányhoz kapcsolódóan. Az egyik szerint a fizikai munkaerőt alkalmazó cégek 22 százalékának problémát jelent a szakképzett fizikai munkaerőt megtalálása, és 15 százalékuk szakképzetlen fizikai munkást sem talál eleget.

Egy 2016-os felmérés szerint az exportra termelő, külföldi tulajdonú nagyvállalatoknak jelenti a legnagyobb problémát a munkaerőhiány Magyarországon.

Létszámnagyság szerint 2016-ban a tartós munkaerőhiányt jelző cégek aránya:
 • az 50 fő alatti cégeknél 23-24 százalék,
 • az 50-249 fős cégeknél 31 százalék,
 • az 250-999 fős vállalatoknál 49,6 százalék,
 • míg 1000 fő felett 58,7 százalék volt.

A külföldi tulajdoni hányad nagysága szerint nézve tartós munkaerőhiányt jelzett
 • a 100 százalékban magyar tulajdonú cégek 27,5 százaléka,
 • a többségi magyar tulajdonban lévő cégek 30 százaléka,
 • a többségi külföldi tulajdonban lévő cégek 34,1 százaléka,
 • és a 100 százalékban külföldi tulajdonú cégek 40,1 százaléka.

Hazai, illetve külföldi piacra termelés szerint
 • a 100 százalékban exportra termelők 45 százaléka,
 • a többségében exportra termelők 41,4 százaléka,
 • míg a 100 százalékban hazai piacra termelő cégek 25,1% százaléka küzd tartós munkaerőhiánnyal.

Cseresnyés Péter a munkaerőhiány orvoslása kapcsán kiemelte az átalakított szakképzési rendszer fontosságát. Mint mondta, a kormány célja, hogy a duális képzési rendszer keretében a szakmunkásokat képző intézményekbe a szakmai képzés egy jelentős részét céges, munkahelyi körülmények között kapja meg minél több fiatal.

A fiatalok aktivitásának növelése is fontos cél

Az államtitkár beszélt az uniós pénzből finanszírozott Ifjúsági Garanciaprogramról is, ami a 25 év alatti nem dolgozó és nem tanuló fiatalok foglalkoztatását, képzését, illetve vállalkozóvá válását hivatott támogatni. A cél, hogy 2020-ig 180 ezer fiatal számára biztosítsanak ennek a programnak a keretében munkát vagy képzést a jelentkezést követő 4 hónapon belül.

Az államtitkár ismertette, hogy a két éve futó programba eddig 72,5 ezer fiatal lépett be, 16 ezren vannak jelenleg valamilyen képzésben és 44,5 ezer főnek sikerült már elhelyezkednie a munkaerőpiacon.

A kormány felmérte: 50-70 ezer közmunkás azonnal el tudna helyezkedni

A közmunkát eredetileg arra találták ki, hogy átmenet legyen a munkanélküliség, szociális segély és a munka világa között. Most viszont eljutottunk odáig, hogy sokan kényelmi okokból megélhetési formának tekintik a közfoglalkoztatást

- mondta Cseresnyés.

Ezért a kormány nemrég megvizsgálta, hogy hányan vannak közöttük szakképzettek, illetve hányan vannak olyanok, akik könnyen, illetve egy kis segítséggel viszonylag gyorsan el tudnának helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon is.

A kormány friss felméréséből kiderült: a jelenlegi 210-220 ezer közmunkásból 50-70 ezer ember rövid időn belül, szinte azonnal el tudna helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

Az államtitkár reményei szerint ez a létszám a 60-70 ezer üresen álló álláshely betöltésében is sokat tudna segíteni. Felhívta a nehézségekre is a figyelmet, hogy területi egyenlőtlenségek vannak, és a munkaerő-kínálat és az igények nem biztos, hogy összeillenek.

Cseresnyés elárulta, hogy a márciusban elfogadott kormányhatározat értelmében négy éven belül a jelenlegi 210-220 ezer közmunkásból 60-70 ezer embernek kell munkát találni az elsődleges munkaerőpiacon, ami a határozatban úgy van megfogalmazva, hogy 150 ezer főre kell csökkenteni a közmunkás tábort.

Ezt egyrészt adminisztratív eszközökkel, másrészt aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökkel kívánják elérni. Lesz, akit képzésekkel, motivációs tréningekkel segítenek majd, és lesz, akit nem fognak beengedni a közfoglalkoztatásba, például azokat, akiknek olyan szakmájuk van, amivel bármikor el tudnak helyezkedni.

Az államtitkár szerint vannak tartalékok a közfoglalkoztatásban és ezt a kormány mindenképpen ki akarja használni.

Mint fogalmazott, össztársadalmi szinten pazarlás, hogy egy szakképzett szakembert közmunkásként futballpálya karbantartásra foglalkoztatnak, miközben ennél hasznosabb munkát is tudna végezni.

A kormány célja, hogy úgy csökkenjen a közmunkások száma, hogy akik a nyílt piacon hasznos munkát tudnak végezni, el is helyezkedjenek ott.

Kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre dolgoznak azon, hogy milyen aktív eszközöket használjanak. Ami biztos, hogy együttműködő partnerekre lesz szükségük, akik akár a kivezetésben is segítenek, például úgy, hogy próbamunkát biztosítanának a közmunkásoknak. Erre az anyagi fedezetet is a kormány biztosítaná, ám ez egyelőre csak egy ötlet a sok közül. Cseresnyés elmondása szerint 8-10 eszköz közül 3-4-et választanak ki első körben, amit alkalmazni akarnak.

A kamara főtitkára arról kérdezte - szakmai alapon - az államtitkárt, hogy eszébe jutott-e már a kormánynak, hogy a bevándorlók felé nyisson a munkaerőhiány miatt, hiszen köztük is lehet szakembereket találni, és kkv szinten pozitív tapasztalatokat is említett. Az államtitkár erre röviden és tömören nemmel válaszolt.

A kivándorlás kapcsán Cseresnyés azt mondta, potenciálisan 200-250 ezer magyar munkavállaló élhet külföldön, aki hazatérhet a jövőben. A kormány bízik benne, hogy a bérek növekedésével a népesség visszaáramlása is felgyorsul.


Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista