Gazdaság

Trump elrendelte a dolgozói vízumprogram felülvizsgálatát

MTI
Donald Trump amerikai elnök elrendelte a jól képzett külföldiek Egyesült Államokba vonzását elősegítő munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát, mert azt szeretné, hogy az amerikai cégek elsősorban amerikai munkaerőt alkalmazzanak.
Az elnök felhívta az ilyen vízumot külföldi munkavállalói számára rendszeresen kérő technológiai, illetve a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek figyelmét arra, hogy változások várhatók a vízumprogramban.

Trump kedden, azon választási ígérete keretében írta alá a H-1B jelű vízummal kapcsolatos rendeletét, hogy politikájában minden szempontból az Egyesült Államokat helyezi majd az első helyre. A Reuters hírügynökség szerint a rendelet több szempontból homályos, de a Fehér Ház sajtótájékoztatóján elmondottak és a rendeletet ismertető írásos anyag tartalmazta a fő célokat.

Az elnök tanácsadói elmondták, hogy az egyik cél a vízumlottó megszüntetése, és helyette egy olyan programot vezetnének be, amelyben csak jól képzett külföldi munkavállalók kaphatnának ilyen vízumot. Évek óta már indiaiak kapnak a legtöbben ebből az engedélyfajtából.

A változás leginkább azokat a Szilícium-völgybeli cégeket érintené, amelyek több ezer mérnököt és programozót alkalmaznak.

Egyelőre egyik cég sem reagált a Reuters kérésére, hogy mondjanak véleményt.

Trump emellett elrendelte az amerikai cégeknek előnyt biztosító kormányzati közbeszerzési program vizsgálatát olyan szempontból, hogy valóban az amerikai vállalkozások vannak-e előnyben, különösen az acéliparban.

Trump elnökségéből hamarosan eltelik a végrehajtó hatalmaknál általában kritikusnak tekintett első száz nap, és a Reuters szerint az elnök törvényalkotói tevékenysége eddig nem jelentős. Az általa kezdeményezett törvények még a kongresszus előtt vannak, ezért Trump eddig erőteljesen alkalmazta a rendeletalkotást. Azt nem lehet tudni, hogy a most aláírt rendeleteknek lesz-e gyors hatása. A közbeszerzési rendszerről szóló határozat még csak tartalmaz határidőket, de a vízumprogramról szóló nem.

A jelenlegi H-1B jelű vízum bírálói azt mondják, hogy a vízumlottóban évente kisorsolt 65 ezer vízumra a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek rengeteg pályázatot adnak be, és ebből kifolyólag sokat el is nyernek, de az elnyert vízumokat kevésbé jól fizetett állások betöltésére használják, így jórészt az amerikaiak munkalehetőségét veszik el, és nem az amerikaiakkal nehezen betölthető, különleges képességeket igénylő állásokba toboroznak külföldi munkaerőt. A kormány a vízumlottón felül évente véletlenszerűen kioszt 20 ezer vízumot diák-munkavállalóknak.
Boeing
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm