Gazdaság

Jövőre is lesz áfacsökkentés

Portfolio
Hivatalosan 13:30-kor (vélhetően a korábbi gyakorlatnak megfelelően némi csúszással) ma is lesz Kormányinfo, ahol Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter számol be a kormány munkájáról. A gazdasági témák közül felmerülhetnek: a kiskereskedelmi szektort érintő tervek visszavonása, a 2017-es költségvetés módosítása, a 2018-as költségvetés formálódó tervei, a jövő évi adóelképzelések (amelyekről már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma beszélt), a demográfiai program esetleges részletei, illetve az uniós támogatások körüli egyre élénkebb elszámolási viták.

Tervezi-e a kormány a közfoglalkoztatás szűkítését?

2017-18-ban nem tervezünk nagy változtatásokat - mondja Lázár. Az önkormányzatokat hagyni kell, hogy a közfoglalkoztatást használják. Van azonban 100 ezer ember az állami közfoglalkoztatásban is, középtávú cél ezt 50 ezerrel csökkenteni. Ez a bérnövekedéssel automatikusan fog működni - véli Lázár.

A brüsszeli 18 milliárd forintról

Valóban van egy vizsgálat az uniós támogatások informatikai rendszerével, az EMIR-rel kapcsolatban, ez a rendszer 2014-ig élt - mondja Lázár. A Bizottság nyolc 2010 előtti projekteket kifogásol, az ügyben a kormánynak feljelentést kell tenni. A pénzt Lázár szerint nem lehet megmenteni.

NAV és a multik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után. A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. "Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával", mert "sok barátjuk van" minden szinten - fogalmazott. (MTI)

72-73% között kell lennie az államadósságrátának

2018 végére ez a terv.

Lázár beszélt a CEU-ról is

Senki nem akar bezárni semmilyen egyetemet, a Közép-európai Egyetem vidáman működik a CEU nélkül is, a CEU-nak a KEU-val való viszonyát tisztáznia kell. Ha Amerikának fontos a CEU, akkor lesz tárgyalás - mondta Lázár. (Lázár nem volt túl konkrét, leginkább arra lehet következtetni, hogy a korábban már felkínált kiskapura céloz a CEU további működésével kapcsolatban. Azt a problémát, hogy a magyar törvény olyan tárgyalópartnert nevez meg, aki az USA-ban nem illetékes, Lázár nem érintette.)

Paks 2

A kormány előtt három lehetőség van a Paks 2 projekt finanszírozásra: az első 100 millió euró fedezhető a költségvetésből, orosz hitelből, illetve az orosz hitel kiváltható konzorciumi hitelből. A kormány az ÁKK-nak arra adott mandátumot, hogy a legjobb megoldást válassza.

Energiapolitika

Láz szerint cél a magyar áram: 50%-ban a paksi kapacitás (a két új blokk) lássa el a hazai fogyasztókat, és a többit is belföldön állítsák elő. Megújuló energiából, főként napenergiából.

Egy adócsökkentést is is megemlít konkrétan Lázár

Jövőre csökken a hal áfája 27%-ról 5%-ra. (A sertéshús, csirkehús és tojás mellé.)

2018-as költségvetés: ez is a munkából élő embereké lesz

Négy kabinetülés és egy kormányülés van mögöttünk - mondta Lázár. A kormányülés legfontosabb kérdése a 2018-as költségvetési törvény volt. Ma a kormány a Költségvetési Tanács számára megküldi a 2018-as költségvetési törvény tervezetét, a jövő héten pedig benyújtja a parlamentnek. 2017. június 17-ig a tervek szerint elfogadják. A szlogenek: foglalkoztatás, családtámogatás és biztonság. Konzervatív költségvetés lesz, nem lesz választási büdzsé. 4% feletti GDP-növekedés mellett 3% alatt marad a hiány. A parlament elé kerül a jövő évi adótörvényeken és a költségvetést megalapozó törvénycsomagon túl az idei büdzsé módosítása is, amelyre azért van szükség, mert át kell vezetni a bérnövekedéseket, a járulékcsökkentéseket és a földértékesítési bevételeket a 2017-es költségvetésen. (Erről ma Varga Mihály már beszélt. Amúgy a korábbi nyilatkozatokhoz képest ez változást jelent, hiszen a változások költségvetésen történő átvezetésétől a kormány mindeddig elzárkózott.)

Lázár ma is megszólal

Az eseményről szokás szerint élőben tudósítunk, eddig is a mai előzmények alább olvashatók:

Varga megerősítette: nem szívatják meg a kisker multikat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a kiskereskedelmet érintő jogszabályok is előkerültek. Tovább a cikkhez

Varga Mihály elárult két adócsökkentést 2018-ról

A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Varga Mihály beszélt az idei és jövő évi költségvetésről is. Tovább a cikkhez

Három forradalmi javaslattal rukkolt elő Varga Mihály

Csütörtök délelőtt harmadik alkalommal ülésezett a Nemzeti Versenyképességi Tanács, melyet követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a tanács két tagja tartott sajtótájékoztatót. A miniszter tájékoztatása szerint ezúttal a digitalizációról tárgyalt a testület és három javaslat merült fel. Tovább a cikkhez
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888