Gazdaság

Jövőre is lesz áfacsökkentés

Portfolio
Hivatalosan 13:30-kor (vélhetően a korábbi gyakorlatnak megfelelően némi csúszással) ma is lesz Kormányinfo, ahol Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter számol be a kormány munkájáról. A gazdasági témák közül felmerülhetnek: a kiskereskedelmi szektort érintő tervek visszavonása, a 2017-es költségvetés módosítása, a 2018-as költségvetés formálódó tervei, a jövő évi adóelképzelések (amelyekről már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma beszélt), a demográfiai program esetleges részletei, illetve az uniós támogatások körüli egyre élénkebb elszámolási viták.

Tervezi-e a kormány a közfoglalkoztatás szűkítését?

2017-18-ban nem tervezünk nagy változtatásokat - mondja Lázár. Az önkormányzatokat hagyni kell, hogy a közfoglalkoztatást használják. Van azonban 100 ezer ember az állami közfoglalkoztatásban is, középtávú cél ezt 50 ezerrel csökkenteni. Ez a bérnövekedéssel automatikusan fog működni - véli Lázár.

A brüsszeli 18 milliárd forintról

Valóban van egy vizsgálat az uniós támogatások informatikai rendszerével, az EMIR-rel kapcsolatban, ez a rendszer 2014-ig élt - mondja Lázár. A Bizottság nyolc 2010 előtti projekteket kifogásol, az ügyben a kormánynak feljelentést kell tenni. A pénzt Lázár szerint nem lehet megmenteni.

NAV és a multik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után. A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. "Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával", mert "sok barátjuk van" minden szinten - fogalmazott. (MTI)

72-73% között kell lennie az államadósságrátának

2018 végére ez a terv.

Lázár beszélt a CEU-ról is

Senki nem akar bezárni semmilyen egyetemet, a Közép-európai Egyetem vidáman működik a CEU nélkül is, a CEU-nak a KEU-val való viszonyát tisztáznia kell. Ha Amerikának fontos a CEU, akkor lesz tárgyalás - mondta Lázár. (Lázár nem volt túl konkrét, leginkább arra lehet következtetni, hogy a korábban már felkínált kiskapura céloz a CEU további működésével kapcsolatban. Azt a problémát, hogy a magyar törvény olyan tárgyalópartnert nevez meg, aki az USA-ban nem illetékes, Lázár nem érintette.)

Paks 2

A kormány előtt három lehetőség van a Paks 2 projekt finanszírozásra: az első 100 millió euró fedezhető a költségvetésből, orosz hitelből, illetve az orosz hitel kiváltható konzorciumi hitelből. A kormány az ÁKK-nak arra adott mandátumot, hogy a legjobb megoldást válassza.

Energiapolitika

Láz szerint cél a magyar áram: 50%-ban a paksi kapacitás (a két új blokk) lássa el a hazai fogyasztókat, és a többit is belföldön állítsák elő. Megújuló energiából, főként napenergiából.

Egy adócsökkentést is is megemlít konkrétan Lázár

Jövőre csökken a hal áfája 27%-ról 5%-ra. (A sertéshús, csirkehús és tojás mellé.)

2018-as költségvetés: ez is a munkából élő embereké lesz

Négy kabinetülés és egy kormányülés van mögöttünk - mondta Lázár. A kormányülés legfontosabb kérdése a 2018-as költségvetési törvény volt. Ma a kormány a Költségvetési Tanács számára megküldi a 2018-as költségvetési törvény tervezetét, a jövő héten pedig benyújtja a parlamentnek. 2017. június 17-ig a tervek szerint elfogadják. A szlogenek: foglalkoztatás, családtámogatás és biztonság. Konzervatív költségvetés lesz, nem lesz választási büdzsé. 4% feletti GDP-növekedés mellett 3% alatt marad a hiány. A parlament elé kerül a jövő évi adótörvényeken és a költségvetést megalapozó törvénycsomagon túl az idei büdzsé módosítása is, amelyre azért van szükség, mert át kell vezetni a bérnövekedéseket, a járulékcsökkentéseket és a földértékesítési bevételeket a 2017-es költségvetésen. (Erről ma Varga Mihály már beszélt. Amúgy a korábbi nyilatkozatokhoz képest ez változást jelent, hiszen a változások költségvetésen történő átvezetésétől a kormány mindeddig elzárkózott.)

Lázár ma is megszólal

Az eseményről szokás szerint élőben tudósítunk, eddig is a mai előzmények alább olvashatók:

Varga megerősítette: nem szívatják meg a kisker multikat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a kiskereskedelmet érintő jogszabályok is előkerültek. Tovább a cikkhez

Varga Mihály elárult két adócsökkentést 2018-ról

A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Varga Mihály beszélt az idei és jövő évi költségvetésről is. Tovább a cikkhez

Három forradalmi javaslattal rukkolt elő Varga Mihály

Csütörtök délelőtt harmadik alkalommal ülésezett a Nemzeti Versenyképességi Tanács, melyet követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a tanács két tagja tartott sajtótájékoztatót. A miniszter tájékoztatása szerint ezúttal a digitalizációról tárgyalt a testület és három javaslat merült fel. Tovább a cikkhez
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice