Gazdaság

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek

Portfolio
Februárban 10 százalékkal járt magasabban a rendszeres bruttó átlagkereset a legalább ötfős vállalkozások körében, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű éves béremelkedési ütemet utoljára 5 éve láthattunk, akkor került sor legutóbb jelentős minimálbér-emelésre. Országosan 11,2 százalékkal bővültek átlagosan a jutalom nélküli bruttó bérek.
A KSH által közölt friss adatokból kiderül, hogy februárban tovább gyorsult az éves béremelkedési ütem hazánkban, mind az állami szektorban, mind - a legalább öt főt foglalkoztató - vállalkozásoknál.

A gazdaság egészét tekintve februárban 7,6 százalékos éves nettó reálbér-emelkedésről számolt be a KSH, ami a februári 2,9 százalékos inflációs szám mellett erős bővülésnek tudható be.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek
A minimum 5 főt alkalmazó cégek körében a bruttó fizetések 9,4 százalékkal, míg a rendszeres bruttó bérek 10 százalékkal növekedtek februárban egy év alatt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek
Ilyen gyors bérkiáramlást utoljára 2012 elején láthattunk, a legutóbbi nagy minimálbér-emelés idején. Abban az évben 19 százalékkal emelkedett a legkisebb kötelező bér összege, tehát az idei 15 százalékos növelésnél nagyobb volt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek

Nagyot ugrott a foglalkoztatottság

Ebben a márciusi cikkünkben számoltunk be arról, milyen óriásit ugrott december és január között a versenyszféra alkalmazottainak létszáma. Akkor közel 65 ezer fős bővülésről számolt be a KSH, azonban mint felhívtuk a figyelmet, a januári adatot mindig kisebb fenntartásokkal érdemes kezelni, mivel a statisztikai hivatal ekkor frissíti évente egyszer a céges adatbázisát a létszámadatokkal, így a sokaság is átrendeződik, és törés állhat be az idősorban.

Persze ezt úgyis tekinthetjük, hogy januárban a KSH adatai csak pontosabbá válnak, csak éppen a december és január közötti létszám-emelkedés valójában nem egy hónap alatt, hanem egy hosszabb időszak során valósult meg.

Februárban ugyanakkor már nem beszélhetünk ilyen módszertani hatásokról.

Január és február között 40 ezer fővel emelkedett tovább a minimum 5 fős cégek alkalmazottainak létszáma, vagyis a teljes gazdaságot nézve egyelőre még nem látszik, hogy a foglalkoztatás-bővülésnek jelentősebb korlátot szabna a munkaerőhiány, sőt, az inkább példátlan szárnyalást mutat.Nincs megállás, tovább nőnek a bérek
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország