Szivárogtat az EKB, ugrik az euró
Gazdaság

Szivárogtat az EKB, ugrik az euró

Portfolio
Három névtelen forrás is azt jelezte ma délután a Reutersnek, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsában sok tag van, aki szerint rövidesen (a júniusi ülésen) eljön az idő arra, hogy apró, de annál lényegesebb jelzést küldjenek a piacok felé a pénznyomtatási program visszafogásáról. Több se kellett az eurónak, azonnal még tovább erősödött a dollárral szemben öthavi csúcsközelbe és ezzel még látványosabban megtört az a 3 éves csökkenő trend, amelyre már reggel is felhívtuk a figyelmet.
A francia elnökválasztások első fordulója alapján lekerült a szélsőséges vezető hatalomra jutásának veszélye a napirendről (eurókilépés, pénzügyi stabilitási kockázatok), illetve a gazdaság egyre jobb bőrben van és mindez alapot szolgáltat arra, hogy a júniusi kamatdöntő ülés közleményében picit változtasson az EKB a nyelvezeten - mondták a névtelen források. Ez konkrétan azt jelentené, hogy a gazdaságban mutatkozó lefelé irányuló kockázatokra, az esetleges további kamatcsökkentésekre és még több eszközvásárlásra utaló kitételek eltűnhetnek a kamatdöntési indoklásból. Ez lényegében a pénznyomtatási program még nagyobb mértékű visszafogásának kommunikációs előkészítése lenne, de a források jelezték, hogy egyelőre azért még indokolt az óvatosság és a kivárás.

Az EKB eddig havi 80 milliárd euró összegben vett eszközöket, áprilistól ezt havi 60 milliárd euróra fogta vissza és egyéb jelzés nélkül ez legalább idén év végéig ilyen ütemben folytatódni is fog. A további visszafogás az euróra (elméletileg) nehezedő leértékelődési nyomást enyhítené. Éppen ezért az EKB felőli szivárogtatások hatására az euró azonnal erőre kapott a dollárral szemben és a jegyzések az 1,09-es szint fölé ugrottak. Most már 1,0930 körül jár a kereskedés, ami (a vasárnap éjszakai felszúrást leszámítva) öthavi eurócsúcsot jelent.

Szivárogtat az EKB, ugrik az euró
Amint az alábbi grafikonon berajzoltuk, a mai újabb euróerősödéssel még látványosabban megtört a 2014 közepén indult 3 éves eurógyengülési trend (a trendvonal, illetve a 200 napos mozgóátlag tegnap reggel óta megtartotta az eurót, most pedig felfelé elrugaszkodott ebből az 1,0840 körüli támasz zónából).

Szivárogtat az EKB, ugrik az euró
Mivel az euró/dollár árfolyam alakulása több mint 60%-os súlyt képvisel a dollárindex alakulásán belül, a tegnapi és mai eurómozgás látványos változást okozott a dollárindexben. Amint látjuk: a hétfő hajnali réssel kiesett az index a szűkülő háromszögből, és ma az index értéke már a 200 napos mozgóátlag alatt jár 99 alatt. Az tehát, hogy megtört az euró 3 éves csökkenő trendje, egyúttal azt is eredményezte, hogy megtört a dollárindex tavaly májusban indult erősödő trendje és fontos technikai szintek sérültek a dollárindexben is.

Szivárogtat az EKB, ugrik az euró
Címlapkép forrása: Shutterstock
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2