Varga elárulta, jön a NAV új csodafegyvere
Gazdaság

Varga elárulta, jön a NAV új csodafegyvere

Portfolio
2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszerének éles verziója - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek nyilatkozva. A tesztidőszak egy évvel korábban, idén júliusban indul, vagyis úgy tűnik, az NGM meghallgatta az érintettek javaslatait.

Jövőre pedig újabb elemmel bővül a feketegazdaság elleni eszköztár: 2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszere, vagyis a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton elküldik majd az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait. Ezzel a hatóság gyakorlatilag a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat. A rendszer a tervek szerint a jövő év közepétől kötelező lesz, a tesztüzem pedig már 2017. július 1-jétől elindul, vagyis a vállalkozások hamarosan kipróbálhatják a szisztémát. Ez megfelelő felkészülési időt jelent a gazdasági szférának, hogy az átállás a lehető legkönnyebb legyen. Azzal számolunk egyébként, hogy 2018 végére még tovább csökken a feketegazdaság aránya

- fejtette ki a lapnak.

Épp a napokban számoltunk be arról, hogy már most késésben van a számlázó programok online bekötése, mivel a szükséges rendelet még meg sem jelent, így senki sem tudja, hogy miről és hogyan kell adatokat szolgáltatni.

Most úgy tűnik, hogy a tárca meghallgatta a piaci szereplők véleményét és egy éves felkészülési időszakot hagy a cégeknek.

Mi is ez az egész?

Új kötelezettségként idén július 1-jétől valamennyi számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számla adattartalmáról elektronikus adatszolgáltatást kell teljesíteniük a számlakibocsátóknak, amennyiben egy belföldi adóalanyra legalább 100 ezer forintnyi áfát hárítanak át.

A rendszer részleteit még nem ismerik az érintettek, a lehetséges működéséről itt írtunk részletes anyagot adótanácsadók és szakértők megkérdezésével.

Mindezek alapján azt mondhatjuk: a számlázó programok adóhatósághoz történő online bekötésével a gazdaság fehéredne, több bevétel érkezhet a költségvetésbe, a tisztességes szereplők jól járnak, ennek fejlesztési és fenntartási költségét azonban viselniük kell.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
máv0921