Varga elárulta, jön a NAV új csodafegyvere
Gazdaság

Varga elárulta, jön a NAV új csodafegyvere

Portfolio
2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszerének éles verziója - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek nyilatkozva. A tesztidőszak egy évvel korábban, idén júliusban indul, vagyis úgy tűnik, az NGM meghallgatta az érintettek javaslatait.

Jövőre pedig újabb elemmel bővül a feketegazdaság elleni eszköztár: 2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszere, vagyis a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton elküldik majd az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait. Ezzel a hatóság gyakorlatilag a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat. A rendszer a tervek szerint a jövő év közepétől kötelező lesz, a tesztüzem pedig már 2017. július 1-jétől elindul, vagyis a vállalkozások hamarosan kipróbálhatják a szisztémát. Ez megfelelő felkészülési időt jelent a gazdasági szférának, hogy az átállás a lehető legkönnyebb legyen. Azzal számolunk egyébként, hogy 2018 végére még tovább csökken a feketegazdaság aránya

- fejtette ki a lapnak.

Épp a napokban számoltunk be arról, hogy már most késésben van a számlázó programok online bekötése, mivel a szükséges rendelet még meg sem jelent, így senki sem tudja, hogy miről és hogyan kell adatokat szolgáltatni.

Most úgy tűnik, hogy a tárca meghallgatta a piaci szereplők véleményét és egy éves felkészülési időszakot hagy a cégeknek.

Mi is ez az egész?

Új kötelezettségként idén július 1-jétől valamennyi számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számla adattartalmáról elektronikus adatszolgáltatást kell teljesíteniük a számlakibocsátóknak, amennyiben egy belföldi adóalanyra legalább 100 ezer forintnyi áfát hárítanak át.

A rendszer részleteit még nem ismerik az érintettek, a lehetséges működéséről itt írtunk részletes anyagot adótanácsadók és szakértők megkérdezésével.

Mindezek alapján azt mondhatjuk: a számlázó programok adóhatósághoz történő online bekötésével a gazdaság fehéredne, több bevétel érkezhet a költségvetésbe, a tisztességes szereplők jól járnak, ennek fejlesztési és fenntartási költségét azonban viselniük kell.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház