Örülhetnek a családok, nagy lépésre készül a kormány
Gazdaság

Örülhetnek a családok, nagy lépésre készül a kormány

Portfolio
A készülő demográfiai program részét képezi majd a családtámogatási rendszer átalakítása és kiszélesítése - mondta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus azt is kiemelte, hogy a kormány kedden benyújtja majd a 2018-as költségvetés tervezetét, amiből talán a családtámogatás kiszélesítéséről is megtudhatunk majd részleteket.

Lázár: túl durva áremelések zajlanak, sok projektet visszadobtunk

Számos uniós, vagy magyar költségvetésből finanszírozott nagyobb beruházásnál annyira durva a költségnövekedés mértéke, hogy az már felveti a visszaélés gyanúját, ezért vizsgálat szükséges - jelezte a mai Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta: az egyik legutóbbi kabinetülésen 30-40 ilyen beruházást tárgyaltak át, és "sorba kellett nemet mondani, vagy utólagos vizsgálatra visszadobni", mert akkora a költségnövekmény jelentkezett a projekteknél. Szerinte nem életszerű, hogy a 2-3 éve kidolgozott fejlesztési tervekhez képest immár 100-200%-os költségnövekményeknél járunk és vizsgálat szükséges, beleértve a saját városát érintő tram-train beruházást is. Tovább a cikkhez

Ez a nagy bejelentés

Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot, mely olyan családtámogatások bevezetését és kiszélesítését jelenti, melyek a gyermekvállalást ösztönzik. Szó van a családtámogatási rendszer kiterjesztéséről, bővítéséről.

Nem az a kérdés, hogy van-e erre pénz hanem, hogy hogyan tudunk eredményt elérni

- mondja Lázár. Szerinte nem anyagi típusú vita zajlik, hanem arról beszélnek, hogy a gyermekvállalási támogatások hogyan tudnak a legjobban hasznosulni. A korábbi felvetéseket megcáfolva azt is említi a miniszter, hogy alanyi jogú támogatások szélesítéséről lehet szó, vagyis nem adókedvezményen keresztül ösztönznének. A kérdésekről még egy egyeztetés hátra van, de a költségvetés vitájában szeretnék lezárni a kérdést.

Jöhet az ingyenes jogosítvány is

A szándék változatlan, a következő lépés az ingyenes jogosítvány lehet - mondja Lázár János. Elmondása szerint most arról döntött a kormány, hogy a 35 év alattiak számára az első nyelvvizsga ingyenes lehet, de készülnek további hasonló lépésekre.

A kormányzati nagyberuházásokat tekintik át

A jövő heti kormányülésen három nagy beruházással kapcsolatban is tárgyalnak: A Liget-projekt A Nemzeti Múzeum fejlesztése Az Iparművészeti Múzeum fejlesztése A fentiekkel kapcsolatban az aktualitásokat tárgyalja meg a kormány, ezen felül a Modern Városok Program állása is szóba kerül jövő szerdán a kormányülésen.

Az angliai magyarokat védenék a Brexittől

Mi sem Európából, sem az Európai Néppártból nem akarunk kilépni, mi az EU-t akarjuk megreformálni, illetve a reformban részt venni.

A Brexit kapcsán a magyar állam legfontosabb célkitűzése, hogy a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárok érdekeit megvédje, a most ott élők jogai nem csorbulhatnak. Ezt az álláspontot fogja képviselni szombaton Orbán Viktor az uniós csúcson

- mondja Lázár.

Többet tudunk majd Paksról

Az Oroszországgal kötött megvalósítási szerződés nagy része hozzáférhető lesz, a vitákat megunva ezzel kapcsolatban átminősítést kezdeményeztem - mondja Lázár a Paks II. szerződés kapcsán. Kiemeli, hogy csak olyan elemeket tesznek hozzáférhetővé, melyek nem veszélyeztetik a beruházás megvalósulását.

Még mindig büszkék vagyunk az EU-forrásokra

Magyarország sokkal jobban teljesít az uniós források lehívásában, mint az előző ciklusban, nem a sereghajtók, hanem az éllovasok között vagyunk - mondja Lázár.

Több mint 900 milliárd megy béremelésre

Az életpálya-modellek és béremelések a 2018-as költségvetésben 906 milliárd forintos többletkiadást jelentenek

- emeli ki a miniszter.

Folytatódnak a nagy beruházások

A költségvetési javaslatban 256 milliárd forint jut közútfejlesztésre, 40 milliárd felújításra (ebben az EU-források nem szerepelnek), illetve 150 milliárd jut a Modern Városok Programra. Emellett folytatódnak az adócsökkentések, mérséklődik az internet és a hal áfája.

Ezek a költségvetés alapjai

A mköltségvetéssel kapcsolatban a fő számokat sorolja a miniszter: 2,4% lesz a hiánycél a GDP arányában 185 milliárd forinttal jut több az egészségügyre, 82 milliárddal az oktatásra, 55 milliárddal a rendvédelemre A növekedés 4,3% lehet Az inflációt 3%-ra becsüli a kormány, ehhez igazodik a nyugdíjemelés is A fogyasztás 4,5-5%-kal emelkedhet A költségvetés tartaléka 200 milliárd forint a javaslat szerint

Kedden jön a költségvetés

Május 2-án a kormány benyújtja a 2018-as költségvetés tervezetét az Országgyűlés számára - jelenti be Lázár. Június 15-ig el is fogadja majd a parlament a javaslatot, ami segíti a kiszámíthatóságot.

Nem adunk át hatáskört

Tudomásunk szerint a jövő héten az Európai Bizottság foglalkozni fog a magyar nemzeti konzultációval - mondja Lázár. Kiemeli, hogy a magyar álláspont az, hogy tagállami hatáskört nem lehet elvonni, mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lényegi kérdéseket továbbra is a tagállamok hozzák meg. Érdemes ennek kapcsán felidézni a magyar plakátkampányra megjelent szerdai bizottsági választ. Ezekből teljesen világos, hogy az Európai Bizottság (a kormány szemében Brüsszel) nem készül tagállami hatáskörök megvonására.

Megvolt az első kiadós sorosozás

Lázár szerint a felsőoktatási törvény módosítása nem az oktatásról, hanem Soros György személyes boldogulásáról szól. Hozzáteszi: érdekes, hogy egy olyan spekulánsnak jár különös elbírálás az Európai Bizottság részéről, aki komoly összegben spekulált az angol font, az euró vagy a forint ellen.

Jó lenne, ha a tagállamok is kapnának lehetőséget arra, hogy ilyen gyorsan intézzék ügyeiket, nyilván spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy ilyen gyorsan elbírálják az ügyeinket a Bizottság vezetői

- szúr oda még Brüsszelnek a miniszter. A hívószó egyértelműen a "spekuláns", néhány perc alatt legalább hússzor ejtette ki ezt a kifejezést Lázár János.

Válaszolni fogunk Brüsszelnek

Ha Orbán Viktor nem vett volna részt tegnap a parlamenti vitában, akkor "felmosták volna velünk a padlót", a miniszterelnök megvédte a magyar érdeket - mondja Lázár. A miniszter kiemeli, hogy voltak hisztérikus támadások, melyekkel szemben Magyarország higgadtan megvédte magát. Lázár János arról is említést tesz, hogy az Európai Bizottság tegnap kötelezettségszegési eljárást indított a felsőoktatási törvény módosítása miatt. A politikus szerint a CEU a törvénymódosítás alapján a jelenlegihez hasonló formában működhet tovább, a Bizottság is az üzleti szempontokban talált kivetnivalót, nem a módosítás tartalmát kifogásolta. Lázár kiemeli, hogy Magyarország hivatalos választ küld majd a Bizottságnak, készek vagyunk konstruktív tárgyalásokra a kérdésről, a célunk, hogy betartsuk az európai jogot.

Biztos vagyok benne, hogy a végén ezt a kérdést tisztázni fogjuk. Sokkal könnyebb így, hogy nem a tanszabadságról, hanem üzleti kérdésekről kell vitázni

- szögezi le.

Jövő héten lesz kormányülés

A hét legfontosabb eseménye az Európai Parlament tegnapi ülése volt, emellett mindkét kabinet ülésezett, és készülünk arra, hogy május 3-án kormányülés lesz, melyen már új minisztertársunk, Süli János is részt vesz a Paks II. beruházásért felelős miniszterként.

Rögtön helyesbíteni kell: Kovács Zoltán az USA-ban van

A kormányszóvivő az Egyesült Államokban tartózkodik, így Lázár Jánosnak egyedül kell helytállnia - hangzik el. Egyben azt is bejelentik, hogy délután négykor véget ér a mai Kormányinfó.

Ma délutánra is fix programja van Lázár Jánosnak

Az utóbbi hetek tematikája alapján az alábbiakról szinte biztosan lesz szó a "mit miért tesz a kormány" tematikában:

  • Lex CEU, illetve a szerdai EP-vita
  • A hétvégi EU-csúcs, a Brexittel kapcsolatos magyar álláspont
  • A jövő évi költségvetés előkészítése, adópolitikai elképzelések
  • Uniós források felhasználása
  • Nyugdíjasok egyszeri kompenzációja
huawei_tabla
Frankfurti tőzsde
japan01
koronvavirus
bkv troli
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
huawei_tabla