Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?
Gazdaság

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?

Portfolio
2017 első negyedévében nem tudott tovább bővülni a foglalkoztatottság Magyarországon a megelőző negyedévhez képest, a munkanélküliség elért egy olyan pontot, ahonnan az utóbbi hónapokban nem nagyon tudott tovább csökkenni. A munkaerőhiány továbbra is erős, és komoly problémát jelent, hogy a szabad munkaerő nem ott áll rendelkezésre, ahol a legnagyobb szükség lenne rá.
2017 első negyedévében 4 millió 56 ezren dolgoztak Magyarországon az elsődleges munkaerőpiacon (külföldre ingázók és közmunkások nélkül), ami 2016 utolsó negyedévéhez képest 22 ezres csökkenést, míg a tavalyi azonos időszakhoz képest 121 ezer fős bővülést jelent a nyers számok alapján. A szezonálisan kiigazított adatok szerint is némileg megtorpant a létszámnövekedés az utóbbi hónapokban.

Bár az elmúlt pár hónap adatai alapján nem állapítható meg, hogy tartósan elkezdett lassulni a foglalkoztatottság növekedése, a munkapiaci feszültségek nem sok jóval kecsegtetnek a jövőre nézve.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?
A közmunkások létszáma kismértékben csökkent (201 ezerre), míg a munkanélkülieké nőtt (207 ezerre), ám együttes létszámuk összességében az utóbbi hónapokban nem változott, 400-410 ezer fő között alakult.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?
A munkanélküliségi ráta az év első három hónapjában 4,5 százalékra emelkedett az előző negyedévben mért 4,4 százalékról. A közmunkások és a munkanélküliek együttes aránya 8,9 százalékra rúgott 2017 első negyedében, ami csökkenést jelent az utolsó negyedévben mért 9,2 százalékhoz képest.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?

Nem hagy lejjebb a munkaerőhiány

Miközben az év eleji foglalkoztatottsági adatokon nem látszik nagy létszámbővülés, a vállalkozások továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek.

A legfrissebb adatok szerint az év második negyedévében sem mérséklődött érdemben a feldolgozóipar munkaerőhiánya Magyarországon, továbbra is a cégek több mint 70 százaléka jelezte, hogy a szakemberhiány korlátozza a termelést. A szolgáltatóiparban az első negyedévben némileg mérséklődött a munkaerőhiány, azonban a második negyedévben ismét 40 százalék fölé ugrott a problémát jelző vállalkozások száma.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?

Erős a mismatch

Bár papíron még van szabad munkaerő, a foglalkoztatottság további bővülését nehezíti, hogy nem ott áll tömegesen rendelkezésre, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, a magyar munkaerő mobilitása pedig nagyon alacsony.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?
Az üres álláshelyek hatalmas hányada a központi régióban jön létre, miközben itt már kevesebb mint 4 állástalan jut egy üres álláshelyre, úgy, hogy abba a közmunkásokat is beleszámoltuk. Az ország keleti felében nagyobb a munkaerő-tartalék, azonban köztük magas az alacsonyan képzettek aránya.

Ennyi volt a foglalkoztatottság szárnyalásának?
Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco