El fogja kényeztetni a családokat az Orbán-kormány
Gazdaság

El fogja kényeztetni a családokat az Orbán-kormány

Portfolio
Egyre több részletet tudunk meg a kormány berkeiben készülő demográfiai programról. Fontos és új elem, hogy az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó van. Bemutatjuk, mit jelenthet ez a gyakorlatban, akár már jövőre.
A héten ismét előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program. Az új információk:
  • Két olvasatban tárgyalta a kormány a demográfiai programot.
  • A gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.
  • A pénz és fedezet megvan mindehhez, nem anyagi típusú vita zajlik a kormányban.
  • Ennek keretében az alanyi jogú támogatások szélesítéséről is szó lehet.
  • A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

Egyre valószínűbb tehát, hogy 2018-ban újabb, a családokat segítő intézkedéscsomag lép életbe, épp a választásokhoz közeledve. Korábban már többször írtunk arról, hogy a költségvetésben erre lehet fedezet.

Ezért akar lépni a kormány

A programmal a kormány kimondottan a jelenlegi demográfiai folyamatokat igyekszik lassítani, megállítani. A legutóbbi előrejelzések alapján ugyanis ebben a tekintetben sok jóra nem számíthat Magyarország.

El fogja kényeztetni a családokat az Orbán-kormány
Bármilyen előrejelzésből indulunk is ki, hasonló a kép: folytatódik a népességfogyás és felgyorsulhat az öregedés. A legpesszimistább előrejelzés 6,7 millió főt valószínűsít 2060-ra, a legoptimistább 9,4 millió főt. A népesség-előrejelzések egyébként a termékenységi ráta és a várható élettartam fokozatos emelkedését feltételezik.

El fogja kényeztetni a családokat az Orbán-kormány
A termékenységi mutató a különböző becslések szerint 1,6-1,74 százalékra emelkedhet 2060-ig. (A népesség középtávú fennmaradásához 2,1 körüli szint kellene.) Mivel azonban a következő évtizedekben a szülőképes korú nők létszáma csökkenni fog, ezért még ha nő is a termelékenységi ráta, akkor is csökkenő születésszám várható.

El fogja kényeztetni a családokat az Orbán-kormány
A teljes termékenységi arányszám várható alakulása Magyarországon, Kelet-Európában és Európában. Forrás: ENSZ DESA.

A lehetséges lépések

Kezdjük a program most megszellőztetett legújabb elemével: ezek szerint az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó lehet. Ez jelentheti a jelenlegi támogatási formák emelését, de újak bevezetését is. Ennek keretében kézenfekvőnek tűnik a családi pótlék 2008 óta változatlan összegének emelése vagy épp a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) emelése, de hasonló intézkedés lehet a Lengyelországban bevezetett 500 plus program is. Ez utóbbi keretében (amit a kormány egyébként bevallottan figyel) minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást nyújt az állam.

Nem alanyi jogon járó, hanem feltételhez kötött családtámogatási forma a családi adókedvezmény, de esetleg annak gyorsabb emelése is szóba jöhet. Mindezek mellett a miniszterelnök régi vágya is megvalósulhat, az egyszámjegyű egykulcsos szja vagy legalábbis tovább mehet ezen az úton a kormány a jelenlegi 15%-os kulcs után.

A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet. Emlékezetes, az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökken 5 százalékponttal, majd jövőre további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében adott járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

Az MNB tavalyi versenyképességi javaslatcsomagjában szerepel (ezt a kötetet nevezte Orbán Viktor a jövőbeni gazdaságpolitika vezérfonalának, ezért érdemes a tartalmával tisztában lenni) a gyed felső határának növelése, és az egyszeri anyasági támogatás emelése is.

A gyermekvállalást ösztönző intézkedésként tekint a kormány a családi otthonteremtési kedvezményre is (CSOK), ezért ne lepődjünk meg, ha a programban szerepelnek ezzel kapcsolatos módosító javaslatok. A 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

A jegybank szakértői mindezek mellett más, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket is megfogalmaztak Versenyképesség és Növekedés című könyvükben. Ezek között szerepelt a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, családbarát munkahelyi környezet kialakításának ösztönzése, a napközbeni gyermekellátás fejlesztése, ami a magánszektorban ösztönző kedvezményekkel lenne támogatható.

De vajon ezt meglépik?

Vannak az étlapon olyan demográfiai javaslatok is, amelyek igencsak megosztják a társadalmat és a szakértőket is. Az MNB tavalyi anyagában szerepelt a nyugdíjrendszer igazságos és fenntartható átalakítása, ennek egyik lehetséges eszköze a gyermekvállalás nyugdíjrendszerben való elismerése.

Az MNB akkori anyaga így szólt:

a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nem támogatja a gyermekvállalást, a rendszer inkonzisztens. Ezért olyan nyugdíjrendszerre lenne szükség, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is. Emellett indokolt lehet a felnevelt gyermek iskolázottságának (és esetleg járulékfizetésének) figyelembevétele is.

Elismerik azonban, hogy a javaslat óvatos megvalósítást igényel.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf