Gazdaság

Durva kritikát kapott a kormány új csodafegyvere

Portfolio
Az Adótanácsadók Egyesülete továbbra is úgy látja, hogy nem indokolt a vállalatok számlázásának online bekötése az adóhatósághoz, mivel a kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság,
ezért az új intézkedés nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására.
Zara László, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, hogy örömmel fogadták a most beterjesztett adótörvény-módosítást, miszerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre. Arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy

a jövőben sem tartja indokoltnak az intézkedés bevezetését, ellentétben a kormány bejelentésével, mely szerint 2018. júliusától működne a tervezett rendszer.

"Többek között azért sem, mert csak a számlázó programokból kibocsátott számlák adatai állnának azonnal a NAV rendelkezésre. A kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság -mert az uniós szabályozás szerint azokat nem lehet megszüntetni - ezért a számlázás online bekötése az adóhatósághoz nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására" - magyarázza a szakember.

"Az Adótanácsadók Egyesülete egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani a csalárd cégeket, hogy a tisztességesen működő vállalkozások kedvezőbb pozícióba kerüljenek. Ennek megvalósítása során azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adminisztrációs teher ne növekedjen tovább, hiszen ez mindig a szabályokat betartó gazdálkodókat sújtja nagyobb mértékben. Egy ilyen bonyolultságú rendszer bevezetése ugyanis jelentős plusz munkával és költséggel jár a cégek számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy össze kell hangolni az összes ügyviteli szoftverrel" - figyelmeztet az elnök.

A 2018-as adócsomagról itt írtunk:A számlázó programok online bekötésével kapcsolatos hírek pedig legutóbb így szóltak:Az Adótanácsadók Egyesülete álláspontja szerint az adóhatóság részére jelenleg rendelkezésre álló 1 milliót áfát elérő számlák adataiból, valamint online pénztárgépekből és az EKÁER rendszeréből már rendelkezésre állnak adatok, melyek összekapcsolásával, és azok alapján végzett ellenőrzéssel hatékonyan léphetnek fel az adóelkerülőkkel szemben.

Az adócsalások melegágyát jelentő készpénzes kifizetések aránya azonban még mindig túlságosan magas, ezért javasolják, hogy

olyan adókedvezményeket, támogatási programokat dolgozzanak ki, amelyek ösztönzik a korszerű, biztonságos és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető elektronikus fizetési lehetőségek elterjesztését.

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
parlament