Macron nem Le Pent verte meg
Gazdaság

Macron nem Le Pent verte meg

A franciák egy liberális centrista jelölt támogatásával fejezték ki nemtetszésüket a politikai elittel szemben. Macron győzelme sok kérdést vet fel, nem csak a politikai rendszerrel, hanem Európa jövőjével kapcsolatban is. A javuló gazdasági mutatók mellett a kétsebességes unió újra realitássá válhat.

Két sztori

  • Folytatódik a radikális, establishmenten kívüli erők előretörése, miután a választópolgárok a politikai elittől nem kapják meg a problémaikra (pénzügyi válság, munkanélküliség, migráció, globalizáció stb.) azokat a válaszokat, amelyekre várnak. A Brexit és Donald Trump 2016-os győzelme után a holland és a francia szélsőséges erők 2017-ben a valaha volt legjobb eredményüket érték el.
  • A 2016-os eredmények után megállt a radikális, gyakran csak újszerű, mintsem kidolgozott válaszokkal hódító erők és ideák térhódítása. Bár az év elején még sokan az euroszkeptikus erők győzelmétől, és az Európai Unió szétszerelésétől féltek, egyelőre ez nem következett be. A holland és a francia radikálisok nem jutottak kormányra, Németországban a szélsőséges erők visszaszorulóban vannak. Európa időt nyert, végiggondolhatja, merre is akarja vinni az uniót, és az idén megindulni látszó növekedés segítségével elkezdheti megvalósítani. A hatalomba, vagy annak közelébe érő erők konszolidálódnak, középre húznak. Az inkluzív demokráciákban a szavazatot hozó törekvéseket előbb vagy utóbb felkarolja egy (új vagy régi) politikai erő.

Győztesek és vesztesek

Anélkül, hogy nagyon mély politikai elemezgetésbe bonyolódnánk, szögezzük le: Emmanuel Macron elsősorban nem Marine Le Pent győzte le, hanem a nagy mérsékelt pártokat, a köztársaságiakat és a szocialistákat. Hagyjuk is meg a politológusoknak a Macron-jelenség magyarázatát, hogy miként válhatott egy politikai múlt nélküli, liberális, européer a legnépszerűbb francia elnökjelöltté, amikor ezen a piacon eddig is bőven volt bejáratott kínálat.

Koncentráljunk inkább arra, hogy mi következik ebből, és süssük el a közhelyet: Macron győzelmével legalább annyi kérdés merül fel, mint amennyi válasz érkezett. A mérsékelt erők bő egy hónap múlva, a nemzetgyűlési választásokon újra összecsapnak. A felmérések alapján jelenleg pont ugyanúgy elképzelhető, hogy
  • a semmiből jött En Marche! egymagában is kormányzóképes többséget szerez,
  • koalícióra lép valamelyik mérsékelt erővel (amelyek erről egyelőre természetesen hallani sem akarnak), vagy
  • kisebbségi kormányzás jön.

Akármelyik következik be, a történelmi pártok váltógazdálkodásának rendszere egyelőre véget ért.(Amikor Macron arról beszél, hogy véget akar vetni a franciák megosztottságának, az is felötölhet bennünk, hogy az új elnök álma szerint az új kétpártrendszer az általa egyesített mérsékelt erők, és a radikális Nemzeti Front között húzódik majd.)

Mi változik Európában?

Sokszor leírták már, hogy a liberális, európárti Macronnal és az újrázó Angela Merkellel egy éledező európai konjunktúrában újra realitássá válnak azok a forgatókönyvek, melyekre fél éve kevesen tettek volna akár egy eurócentet is. A kétsebességes Európa projektje, sőt, az Európai Egyesült Államok víziója is kap egy újabb esélyt. Azok számára, akik a magasabb integrációs fokozatban nem akarnak részt venni (például britek, lengyelek, magyarok), új helyzet állt elő. A hard-Brexit esélye például biztosan nőtt.

A német-francia tengely olajozott működésének azért vannak kockázatai. Amennyiben a periféria gazdaságai nem találnak magukra, az ultraortodox német gazdaságpolitikai felfogás konfliktusokat szülhet a franciáknál. Macron már a kampány során jelezte, hogy nem tetszik neki, hogy a közös pénzből a jelenlegi helyzetben Németország profitál, a többiek nemigen.

Szerencse és politika

Az utóbbi hónapokban nem csak Európáról, hanem Franciaországról is egyre derűlátóbb elemzések jelennek meg. Ha a javuló versenyképesség és az erősebb konjunktúra tartósan fennmarad, akkor Macron politikai támogatottsága erősödhet. Erre szüksége is lesz, ha valóban meg akarja reformálni az államigazgatást (120 ezer embert tervez elküldeni a közszférából) és átalakítja az adórendszert.

Franciaország belső sikerei meghatározhatják az EU átalakítását célzó ambíciókat. Az Európai Bizottság - elunva a politikusok bénultságát - március elején nyilvánosságra hozta a Fehér Könyvet, ami öt utat vázol fel a jövőben Európa előtt.

Junckerék öt forgatókönyve a következő tíz évre így néz ki:
  • Végigviszik az eddig eldöntött reformokat
  • Csak a közös piac marad a vívmányok közül
  • Többsebességes Európa, mindenki eldöntheti, hogy akar-e erősebb integrációt
  • Kevesebb együttműködés, de hatékonyabban
  • Közösen előre az Európai Egyesült Államokért


Macron győzelmével az egyes forgatókönyvek esélyei közelebb kerültek egymáshoz. Ahogy mondtuk, legalább annyi kérdés, mint amennyi válasz. Izgalmas lesz 2017.A címlapképen: Emmanuel Macron megérkezik a győzelmi beszédének helyszínére, a Louvre Múzeumhoz.

Philippe LOPEZ / AFP
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty