Munkába állítaná a nyugdíjasokat a kormány
Gazdaság

Munkába állítaná a nyugdíjasokat a kormány

Portfolio
Egy meglepő és újszerű ötlettel állt elő a kormány: a munkaerőhiány enyhítése céljából bevezetnék a nyugdíjas szövetkezet intézményét, amelyen keresztül munkához segítenék a munkaerőpiacon még aktív, vagyis dolgozni vágyó idős korosztályt.
A Kósa Lajos és Harrach Péter által kedden benyújtott törvényjavaslat elsődleges célja, hogy

a foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére tapasztalt munkaerőhiányt enyhítse.

Ritkán (=soha nem) hallani a kormányoldalt "nagy léptékű munkanélküliségről" beszélni, leírni meg végképp nem szoktak ilyesmit. Pedig valóban: bár hivatalosan a munkanélküliség történelmi mélyponton jár (200 ezer fő körül), még 210 ezren vannak, akiknek a közpénzből fenntartott közmunkából élnek, többségében, mert nincs más lehetőségük elhelyezkedni. Ráadásul az inaktívak között is találunk még 320 ezer embert, aki saját bevallása szerint szeretne rendszeres munkát. Így összességében legalább 700 ezer ember van, akinek piaci állásra lenne szüksége az országban.

Mint írják a törvényjavaslatban, az idősek körében nagyobb a munkanélküliség, és sokukra jellemző az elszigetelődés, illetve általában véve a közösségtől való elszakadás, ezért náluk a munkaerő-piacra való visszatérés, illetve a reaktivizálódás is erős korlátokba ütközik.

A nyugdíjba vonulás előtt álló és a nyugdíjas korosztály körében valóban alacsony az aktivitási ráta. Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát. A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly, miközben az effektív nyugdíjkorhatár már 63 év (és 2022-ig 65 évre emelkedik). A nyugdíjas korú 65-69 éveseknek csupán 5 százalékuk, míg a 70-74 éveseknek csak 3 százalékuk aktív.

A nyugdíjas szövetkezet létrehozásának célja, hogy azon keresztül az idősek számára rugalmas, elérhető és teljesíthető, megfelelő életminőséget és életszínvonalat biztosítani képes lehetőségeket kínáljon. A munkaerőpiacon még aktív időskorúak számára újbóli munkát, foglalkoztatást, munkaerő-piaci reaktivizálást kíván biztosítani, tisztességes jövedelem mellett, járulékkedvezményekkel.

A nyugdíjas szövetkezet tagjainak legalább 90 százaléka olyan személy kell, hogy legyen, aki öregségi nyugdíjban részesül. A tagoknak vagyoni hozzájárulást kell vállalni a szövetkezetben, amely teljesítésének módját, idejét és mértékét az adott szövetkezet alapszabálya határozza meg. Eredményes gazdálkodás esetén a nyugdíjas szövetkezet egy közösségi alapot hoz létre, amelyet "a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztatásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni." Az állam a nyugdíjas szövetkezet tevékenységéhez szükséges és arányos mértékben támogatást nyújthat.Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook
karacsony2019
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s