Munkába állítaná a nyugdíjasokat a kormány
Gazdaság

Munkába állítaná a nyugdíjasokat a kormány

Portfolio
Egy meglepő és újszerű ötlettel állt elő a kormány: a munkaerőhiány enyhítése céljából bevezetnék a nyugdíjas szövetkezet intézményét, amelyen keresztül munkához segítenék a munkaerőpiacon még aktív, vagyis dolgozni vágyó idős korosztályt.
A Kósa Lajos és Harrach Péter által kedden benyújtott törvényjavaslat elsődleges célja, hogy

a foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére tapasztalt munkaerőhiányt enyhítse.

Ritkán (=soha nem) hallani a kormányoldalt "nagy léptékű munkanélküliségről" beszélni, leírni meg végképp nem szoktak ilyesmit. Pedig valóban: bár hivatalosan a munkanélküliség történelmi mélyponton jár (200 ezer fő körül), még 210 ezren vannak, akiknek a közpénzből fenntartott közmunkából élnek, többségében, mert nincs más lehetőségük elhelyezkedni. Ráadásul az inaktívak között is találunk még 320 ezer embert, aki saját bevallása szerint szeretne rendszeres munkát. Így összességében legalább 700 ezer ember van, akinek piaci állásra lenne szüksége az országban.

Mint írják a törvényjavaslatban, az idősek körében nagyobb a munkanélküliség, és sokukra jellemző az elszigetelődés, illetve általában véve a közösségtől való elszakadás, ezért náluk a munkaerő-piacra való visszatérés, illetve a reaktivizálódás is erős korlátokba ütközik.

A nyugdíjba vonulás előtt álló és a nyugdíjas korosztály körében valóban alacsony az aktivitási ráta. Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát. A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly, miközben az effektív nyugdíjkorhatár már 63 év (és 2022-ig 65 évre emelkedik). A nyugdíjas korú 65-69 éveseknek csupán 5 százalékuk, míg a 70-74 éveseknek csak 3 százalékuk aktív.

A nyugdíjas szövetkezet létrehozásának célja, hogy azon keresztül az idősek számára rugalmas, elérhető és teljesíthető, megfelelő életminőséget és életszínvonalat biztosítani képes lehetőségeket kínáljon. A munkaerőpiacon még aktív időskorúak számára újbóli munkát, foglalkoztatást, munkaerő-piaci reaktivizálást kíván biztosítani, tisztességes jövedelem mellett, járulékkedvezményekkel.

A nyugdíjas szövetkezet tagjainak legalább 90 százaléka olyan személy kell, hogy legyen, aki öregségi nyugdíjban részesül. A tagoknak vagyoni hozzájárulást kell vállalni a szövetkezetben, amely teljesítésének módját, idejét és mértékét az adott szövetkezet alapszabálya határozza meg. Eredményes gazdálkodás esetén a nyugdíjas szövetkezet egy közösségi alapot hoz létre, amelyet "a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztatásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni." Az állam a nyugdíjas szövetkezet tevékenységéhez szükséges és arányos mértékben támogatást nyújthat.Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco