Áramot vezettek a kerítésbe a szerb határnál
Gazdaság

Áramot vezettek a kerítésbe a szerb határnál

Portfolio
Elektromos áramot vezettek a magyar-szerb határra épített kerítésbe - derítette ki az Index munkatársa, aki a helyszínen járt Röszkénél. A Belügyminisztérium érdekes választ adott a lap megkeresésére.
A dupla kerítés magyar oldalán feliratok figyelmeztetnek a veszélyre, azonban a jelzésből nem derül ki, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, ahogy az sem, mekkora sérülést okozhat, ha megráz valakit.

Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így elképzelhető, hogy kívülről csak akkor ráz, ha benyúl az ember. A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére.

Az Index munkatársa a helyszínen úgy értesült, hogy egy munkást a felállítás során megrázott az áram, és emiatt kórházba került. A portál péntek délelőtt megkérdezte a Belügyminisztériumot (BM) az esetről, és arról, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe. A következő választ kapták:

Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd. Utolsó kérdésében (a megsérült munkással kapcsolatban - a szerk.) a Belügyminisztérium nem illetékes, forduljon a kivitelezőhöz.

A kormány eddig csak arról beszélt, hogy egy "okoskerítés" lesz a határon, amely éjjellátókkal, hőkamerákkal, mozgásérzékelő rendszerrel lesz felszerelve.


Update: közleményt adott ki a Belügyminisztérium

Az index.hu 2017. május 12-én 13 óra 57 perckor közzétett tudósításának szenzációhajhász címét átvéve számos médiatartalom szolgáltató arról tájékoztat, hogy áramot vezetnek a határkerítésbe, az ideiglenes biztonsági határzárba. Ezzel szemben - ami figyelmesen olvasva az index.hu tudósításából is kiderül - a valóság az, hogy a határkerítések nincsenek áram alatt. A kettős határkerítéssel párhuzamosan, mintegy 10 kilométer hosszban kiépült egy helymeghatározásra alkalmas biztonságtechnikai jelzőrendszer, amely korlátozott energiájú elektromos impulzusokkal működik. A jelzőrendszer érintésvédelmi minősítése megtörtént, azt a nemzetközi minősítő a vonatkozó szabványnak megfelelően emberi élet veszélyeztetésére alkalmatlannak minősítette. A biztonságtechnikai jelzőrendszer a magyar-szerb határszakasz teljes hosszán megépül.

A jelzőrendszer kiépítése közben munkahelyi sérülések bekövetkezhettek, erről a kivitelező tud nyilatkozni. Ebben a tekintetben a rendőrséghez bejelentés nem érkezett.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as