Eltűnt több tízezer közmunkás, de csak papíron
Gazdaság

Eltűnt több tízezer közmunkás, de csak papíron

Márciusban óriási mértékben, közel 50 ezer fővel csökkent a közmunkások létszáma, ám eközben a regisztrált álláskeresők száma szinte pont ennyivel megugrott. Mindez csak átmeneti helyzet.
A látványos létszámcsökkenés oka, hogy a legtöbb közmunkaprogram jellemzően márciusban ér véget. Bár ugyanebben a hónapban újra is indul a legtöbb közfoglalkoztatási program, mindig jellemzően több fut ki, mint amennyi elstartol. A tavasszal induló közmunkaprogramok meghatározó része áprilisra csúszik át.

A belépők-kilépők márciusi mérlege emiatt általában mindig egy nagyobb mínusz, ez a kiugró érték pedig az elmúlt évek márciusaiban is tapasztalható volt.

A közmunkások létszáma és nyilvántartott álláskeresők száma között nagyon erős a negatív korreláció, vagyis amikor a közmunkások száma apad, akkor általában közel ugyanannyival nő a regisztrált munkanélküliek száma is. Ilyenkor a közfoglalkoztatottak átmenetileg átkerülnek az állástalanok közé, azonban amint újraindulnak a közmunkaprogramok, és belépnek, papíron ismét foglalkoztatottá válnak.

Eltűnt több tízezer közmunkás, de csak papíron
Összesen 150 ezren léptek be közmunkaprogramokba márciusban, miközben a kilépők száma 200 ezer fő volt, így az átlagos közmunkás létszám most 210 ezerről 160 ezer főre csökkent. A létszámcsökkenés negyede Budapesten valósult meg, míg közel harmada az észak-alföldi régióban.

Márciusban egyébként kis híján 200 ezer új közfoglalkoztatotti álláshelyet jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, így a 150 ezer belépő mellett 50 ezer közmunkás hely még biztosan nyitva áll az országban. Ezeket vélhetően a következő hónapokban tölthetik be.

Eltűnt több tízezer közmunkás, de csak papíron
Lázár János egyébként múlt heti sajtótájékoztatóján elárulta, hogy 2016-ban a közfoglalkoztatásra szánt 340 milliárd forintból 70 milliárd forint megmaradt, ugyanis a munkaerőhiánnyal sújtott területeken nem töltődtek fel a programok. A miniszter azt is mondta, hogy az államnak nem célja a közfoglalkoztatás csökkentése, azt addig biztosítja az állam, amíg szükség van rá.

Lázár utóbbi szavai nincsenek teljesen összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium által az utóbbi hónapokban kommunikált terveknek. Március végén kormányhatározat született arról, hogy 2020-ig a jelenlegi körülbelül 210 ezerről 150 ezer főre kell csökkenteni a közmunkások létszámát, illetve 2018 júliusától kezdve három éven belül csak 1 éven át lehet közmunkát vállalni.

A kormányhatározatban szerepel az is, hogy idén március végétől a 25 év alattiak és a szakképzettséggel rendelkezők már végezhetnek közmunkát, csak nagyon-nagyon indokolt esetben, ha többszöri próbálkozás után sem sikerült piaci munkát találniuk.

Elképzelhető, hogy ezeknek az intézkedéseknek a hatásait már az áprilisi statisztikában is látni fogjuk. Az elmúlt egy évben átlagosan 26 ezer 25 éves vagy annál fiatalabb közmunkás dolgozott, míg szakképzettséggel 82 ezren rendelkeztek (ebből 56 ezren alapfokú, 20,5 ezren középfokú, és 5,5 ezren felsőfokú szakképesítéssel bírtak).


Címlapkép forrása: MTI/Marjai János
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117