Külföldön is híres a magyar csodafegyver
Gazdaság

Külföldön is híres a magyar csodafegyver

Portfolio
Stabilizálódott a régiós országok adórendszere, a válságadókat vagy kivezették, vagy beépültek végleg. A kormányok egyre erőteljesebben támaszkodnak a forgalmi, fogyasztási típusú adóbevételekre, minden lehetőségükkel arra törekednek, hogy elvegyék a levegőt az adócsalók elől - derült ki a Mazars sorozatban az ötödik alkalommal elkészített Adóbrusúrájából, amit ezúttal 19 országra vonatkozóan végeztek el.
Szmicsek Sándor, a Mazars partnere a jelentést bemutató eseményen kiemelte: a nemzetközi adótanácsadó által készített brosúrát először 2013-ban készítették el, akkor 15 ország adatait dolgozták fel, mára viszont már 19 országra bővült a kör. Magyarország szomszédos államain, valamint a visegrádi országokon kívül Görögország, Oroszország, Ukrajna és valamennyi volt jugoszláv utódállam, továbbá Albánia és a Baltikum államainak adókörnyezetét mutatja be az elemzés.

H. Nagy Dániel, a társaság szenior adómenedzsere előadásában úgy vélekedett az elmúlt évek trendjéről, hogy a kormányok a fogyasztási adókra építenek, új, innovatív megoldásokkal próbálják felvenni a harcot az adócsalókkal szemben. Elég csak, ha Magyarországon az EKÁER-re, vagy az online pénztárgépekre gondolunk, de folyamatban van a számlázóprogramok online bekötése is, ami jövőre lesz éles - emlékeztetett a szakértő.

Bizonyos magyar gazdaságfehérítő intézkedések exportcikké váltak, például a lengyel adóhatóság átültette a Magyarországon működő áruforgalmi figyelő (EKÁER) rendszert idén januártól (SENT systemnek nevezik)

- árulta el.

Társasági adó és áfa

H. Nagy Dániel a régiós adórendszerekkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a társasági adóztatás terén is egy irányba mennek a részletszabályok, a transzferárazási szabályozás miatt muszáj is így tenniük.

Régiós összevetésben Magyarország aluladóztatja a társasági nyereséget, ezzel is próbálja ösztönözni a beruházásokat. Közben az is kedvező, hogy nincs forrásadó például a jövedelmek külföldre fizetése esetén - emelte ki. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a társaságoknak közben helyi iparűzési adót is kell fizetniük, ami a nettó árbevételre rakódik és emiatt néha több is tud lenni, mint a társasági nyereségadó. A vizsgált országok közül két unikális megoldásra tért ki külön az adószakértő:
  • Ausztriában van csoportos adózási lehetőség a cégek számára.
  • Észtország pedig teljesen sajátos társasági adóztatást folytat. Nem a jövedelem keletkezésekor adóztatják meg a profitot, hanem a kifizetéskor.

Magyarország a legutóbb 9%-ra csökkentett társasági adókulcsával kilóg a régiós országok közül, ilyen alacsony adókulcsot eddig a régióban egyedül Montenegró kínált.

A vizsgált országokban az átlagos társasági adókulcs 17%, míg az áfakulcs 21%, ehhez viszonyítva is jól láthatóak a magyar trendek.

Külföldön is híres a magyar csodafegyver

A vizsgált országokban egyébként egyedül a románok csökkentették az általános áfakulcs mértékét, 2016-ban 24%-ról 20%-ra, 2017-ben pedig 19%-ra. A másik oldalon lóg ki Görögország, ahol az elmúlt években az áfát és a társasági adót is emelték.

Foglalkoztatás

Bár a személyi jövedelemadózás rendszere összetettebb az országokban, az elmondható, hogy a magyar 15%-os kulcs nem tekinthető magasnak.

Külföldön is híres a magyar csodafegyver

A munkáltató járulék összességében Magyarországon az idei csökkentéssel 23,5%, miközben a régiós átlag 21,5%. A jövő évi járulékmérsékléssel viszont jövőre elérhetjük ezt az átlagos szintet - vélekedett a szakértő. Vagyis nagy probléma ebben a tekintetben a magyar adórendszerrel nincs.

A Mazars azt is megvizsgálta, hogy az érintett országokban a bruttó 500 eurót kereső gyermektelen, illetve három gyermekes háztartások végül mekkora nettó összeget kapnak kézhez és ugyanezt elvégezték a 2000 eurós havi bruttó bérre is.

Az eredmények (amiket az alábbi két táblázat foglal össze) megerősítik azt, amiről a Portfolio is rendszeresen ír. A gyermek nélküli háztartások esetében a nettó 100 ezer forintos bér a munkáltatónak 184 ezer forintjába kerül, ez pedig a legmagasabb érték más országokkal összevetve. A három gyermekesek adóterhelése viszont az egyik legkedvezőbb az 500 eurós kategóriában a családi adókedvezménynek köszönhetően. Csak a csehek előzik meg Magyarországot, de ott ebben a bérkategóriában negatív is lehet az adó, vagyis bruttó 500 euróra 600 euró feletti összeget kapnak a munkavállalók.

Legutóbbi elemzésünk a témában:

Külföldön is híres a magyar csodafegyver
500 eurós bruttó fizetés esetén ennyibe kerül a teljes munkaerőköltség a munkáltatónak (a nettó bér százalékában). A fenti grafikon a gyermek nélküli háztartást, a lenti a 3 gyermekes családot mutatja.


Külföldön is híres a magyar csodafegyver
2000 eurós bruttó fizetés esetén ennyibe kerül a teljes munkaerőköltség a munkáltatónak (a nettó bér százalékában). A fenti grafikon a gyermek nélküli háztartást, a lenti a 3 gyermekes családot mutatja.

Nagy magyar tervek

Szmicsek Sándor és H. Nagy Dániel egyetértett abban kérdésünkre válaszolva, hogy a NAV által készített e-szja rendszere jól debütált, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag élesben tesztelték a rendszert. A mostani rendszer sokkal előremutatóbb, jobb, mint az eddigi bevallások, a felhasználóknak egyszerűbb használni. Arról viszont nincs információ, hogy azok, akiknek közre kellett volna működniük a bevallásban, mennyire voltak aktívak. Mindenesetre a NAV kommunikációja aktív volt ezen a téren - jegyezték meg.

A számlázóprogramok online bekötésének elhalasztották a határidejét, ami a Mazars érzékelése szerint az ügyfelek körében kis fellélegzést okozott, mindenképpen pozitívan értékelik a felkészülési időszakot. Szmicsek Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig nem jelent meg az erre vonatkozó végrehajtási rendelet, így a követelmények sem ismertek. Megítélése szerint elképesztő adatmennyiséget generál majd az új rendszer és erre az adóhatóságnak is fel kell készülnie (szerverekkel, elemzőszoftverekkel), ezért a NAV-nak is jól jön szerinte ez a plusz idő.

H. Nagy Dániel szerint egyedülálló megoldás lenne az a Nemzeti Versenyképességi Tanács által szorgalmazott ötlet, hogy a NAV készítse el a társaságok bevallását, azonban a társaságok jövedelméről nincsenek évközbeni adatok. Ezért a koncepció még kidolgozásra szorul, az szja esetében a megvalósítás sokkal könnyebb volt, hiszen a kifizetőknek havi adatszolgáltatási kötelezettsége van.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as