Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod
Gazdaság

Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod

Portfolio
Az utóbbi években egyre nagyobb méreteket öltött a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, de igazán látványos kihívások elé főként az építőiparban állítja a cégeket. Az anekdotikus információk meredeken emelkedő bérekről, munkaterületről átcsábított brigádokról, drágulásokról, projektek csúszásáról szólnak, persze ezek lehetnek egyedi, extrém esetek is. Mutatunk néhány ábrát az építőiparról, amelyek érdekes tendenciákat jeleznek.
Az elmúlt másfél évtizedben az építőipari termelés ciklusaival szorosan együtt mozgott a foglalkoztatottság alakulása. A 2000-es évek közepén, amikor a kibocsátás a csúcson volt mintegy 320-330 ezer embert foglalkoztatott az ágazat. Látható, hogy a 2013-as mélypont óta újra emelkedőben van a termelés és a foglalkoztatottság. Mivel az uniós források támasztotta kereslet még csak most fog megjelenni, illetve a lakásépítési boom is éppen csak elkezdődött a kilátások biztatók. Elsőre úgy tűnik, hogy a kapacitásokkal sincs gond, hiszen még 15-20%-kal kevesebben dolgoznak, mint a csúcsidőszakban.

Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod
Márpedig ha még messze vagyunk az építőipari foglalkoztatási csúcstól, akkor van tér a további növekedésre, ugye? Hát úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy míg a 2000-es évek elejének konjunkturális csúcsán a cégek 5-10%-a panaszkodott munkaerőhiányra, addig a 2013-tól induló élénkülés hatására - hiába marad még el a teljesítmény jócskán a korábbi évekétől - villámgyorsan növekedni kezdett a munkaerő-probléma. Ma - az Európai Bizottság egységes uniós felmérése szerint- Magyarországon minden második építőipari cég a működését korlátozó tényezőként számol be a munkaerőhiányról. (Érdekesség, hogy a 2016 eleji nagy termelési visszaesésen foglalkoztatási szempontból "átnézett" az ágazat. Mivel az uniós források elapadását mindenki ideiglenesnek tekintette, ezért a foglalkoztatásban nem jelentkezett a csökkenés.)

Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod
A következő ábra még látványosabban jelzi, hogy valami nagyon megváltozott a munkaerőpiacon. A 2000-es évek elején, közepén még 330 ezer fős foglalkoztatottság mellett sem volt probléma a cégeknél, addig most már úgy is panaszkodik a cégek fele, hogy a korábban foglalkoztatottak jó része nincs a hazai piacon. Másképpen fogalmazva: az építőipari piacról eltűnt több tízezer fő.

Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod
Hol keressük az építőipari munkásokat? Például a munkanélküliek között, akik korábban (az elmúlt nyolc évben) az ágazatban dolgoztak. Alább láthatjuk, hogy az építőipar ilyen típusú munkaerő-tartaléka mára már kisebb, mint 12 éve. Ami egyrészt logikus, hiszen a munkaerőpiac szabályai nagyon felkeményedtek: a korábbinál jóval nagyobb az ösztönző a munkavállalásra amiatt, hogy nehezebb inaktív státuszba vonulni, illetve az ellátásokat is szűkebben méri az állam. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy elfogyott a "merítési lehetőség" azok közül, akik a közelmúltban az építőiparban dolgoztak. A magyarázat kézenfekvő: ez a sok tízezer fő a válság során kirázódott az ágazatból és más területen keresi a boldogulást, vagy az elmúlt években külföldre távoztak. Mivel a munkaerő iránti kereslet az ágazatban egyre nagyobb, valószínű, hogy elsősorban azért nem tudja mobilizálni az ágazat a szakembereket, mert nincsenek az országban (Erre utal az utolsó ábra.)

Ezért kezdj aggódni, hogy nem épül meg a lakásod
Az építőipar kilátásait a fentiek alapján komolyan befolyásolhatja a munkaerőhiány. A kapacitások szűkössége komoly kockázatot jelent arra nézve, hogy a projektek időben, a tervezett áron megvalósulnak. Vagy hogy egyáltalán megvalósulnak.

Egy óvatos megjegyzés még a végére kívánkozik. Ha a számok alapján az egyébként kis súlyú építőipari ágazat munkásai között is ekkora kivándorlásra gyanakszunk, biztos, hogy jól becsüljük az országból (ideiglenesen vagy tartósan) kivándorolt emberek számát? Igaz, szakértői becslések szerint a külföldre "ingázók" 100-120 ezer fős számát megszorozhatjuk hárommal, ha a tartósabban külföldre távozókat is bevonjuk a megfigyelési körbe. Erre azonban nincs hivatalos adat.

A címlapképen épülő mélygarázs a József Nádor téren.
Forás: MTI Fotó / Máthé Zoltán
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump