Turistából illegális bevándorló - Meglepően sok magyar ragad kint az USA-ban
Gazdaság

Turistából illegális bevándorló - Meglepően sok magyar ragad kint az USA-ban

Portfolio
2016-ban mintegy 740 ezer, az Egyesült Államokba legálisan beutazó személy nem hagyta el a törvény által megszabott határidőn belül az országot - közölte hétfőn az amerikai belbiztonsági minisztérium. Bár abszolút értékben nem, arányaiban kiemelkedően sok magyar maradt így kint illegálisan az Egyesült Államokban.
Az Egyesült Államokban élő mintegy 11 millió illegális bevándorló 40 százalékát teszik ki azok, akik legálisan, vízummal érkeznek az országba, de nem hagyják el az országot, amikor a beutazási engedélyük lejár.

A ténylegesen a megengedettnél tovább maradók száma még több lehet, mert ez csak azokra vonatkozik, akik hajóval vagy repülőn érkeztek az országba. A rendkívül forgalmas szárazföldi határátkelőknél kilépők regisztrálása műszakilag hatalmas kihívást jelent a hatóságoknak, és rengeteg pénzbe kerül. Akik a vízum lejárta után is az USA-ban maradnak, azok törvénysértést követnek el, kitoloncolhatók, és évekig megtagadható tőlük újabb vízum kiadása.

A 2016-os költségvetési évben (2015 októberétől 2016 októberéig) összesen 130 ezer kanadai, illetve 53 ezer mexikói nem hagyta el az országot időben, ami a teljes, 740 ezres szám nagyjából negyede.

Ebbe a 740 ezerbe beletartoznak azok is, akiknek az anyaországuk különleges státusza miatt nem feltétlenül van szükségük vízumra, ám így is tovább maradtak, mint ameddig lehetett volna.

38 olyan ország van, amely az úgynevezett Visa Waiver Program keretében megállapodott az USA-val, hogy állampolgáraik vízum kiváltása nélkül utazhatnak be üzleti (szerződéskötés, tárgyalás, szakmai konferencia) és turisztikai (nyaralás, rokonlátogatás) céllal, csupán egy rövid átvilágítási eljáráson kell átesniük. A tartózkodás maximális időtartama 90 nap. Ezeket országokat tekinti lényegében biztonságosnak az amerikai belbiztonsági minisztérium, amibe beletartozik Magyarország is.

A VWP-tagországok közül nálunk volt a legnagyobb azoknak a turisztikai és üzleti céllal kiutazóknak az aránya (2,75%), akik nem hagyták el időben az USA-t, szám szerint 2272 ember. Ez jóval magasabb, mint a 38 ország 0,68%-os átlaga.

Az arányok tekintetében egyébként a nem VWP-tagország Dzsibutiból maradtak a legtöbben illegálisan az Egyesült Államokban: az amerikai hatóságok 382 személy távozását várták, ebből azonban csak 278 ment el időben (vagyis 27% illegálisan ott maradt). Dzsibutit Burkina Faso, Bhután és Eritrea követi.

Az amerikai hatóságok által közzétett statisztikának több hiányossága is van: egyrészt csak - a már említett módon - a hajóval és a repülővel az USA-ba érkezőket veszi számításba, másrészt az átutazó emberek nagy száma miatt a pontossággal is bajok lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy egy részük a határidő lejárta után rövid idővel elmegy, vagyis nem szándékozik tartósan ott maradni. Ennek ellenére arra remekül rámutatnak ezek az adatok, hogy amikor illegális bevándorlókról van szó, akkor nem csak a mexikói határon átszökő emberekre kell gondolni.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2