Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése, örülhetnek a családok!
Gazdaság

Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése, örülhetnek a családok!

Portfolio
Orbán Viktor a Családok Budapesti Világtalálkozóján ismertette a kormány legújabb akciótervét, a demográfiai program pontos elemeit, amelyről a szerdai kormányülésen született döntés. Előrevetítette a családi adókedvezmény eddig tervezettnél nagyobb emelését a kétgyermekesek esetében, és eddig nem hallott hitelelengedést is bejelentett a kormányfő.

Migráció

A második alkalommal sorra kerülő Demográfiai Fórumon tartott beszédet Orbán Viktor, aki előadását a bevándorlással kezdte.

2015-ben, amikor legutóbb találkoztunk, Európa éppen ostrom alatt állt, illegális bevándorlók vonultak Európa nyugati felébe. A gépezet azonban most akadozni látszik. Az illegális migráció balkáni útvonalát sikerült lezárni.

Megkezdődött a Willkommenskultur felülvizsgálata. Az emberek fellázadtak és kikényszerítették a változtatásokat

- jelentette ki Orbán Viktor.

A java azonban még hátravan - vetítette előre a következő migrációs hullámot. A világ népesedik, Európa fogy. Ezért rendezni kell a sorainkat, de Brüsszelben még nem ez a sláger, a politikai korrektség foglya lett - tette hozzá.

Ígérete szerint fokozni fogja Magyarország a határok védelmét. Csak akkor védhetjük meg a jövőnket, ha megóvjuk fiataljainkat - nyomatékosította. Ezért Magyarország megvédi a családjait, legyen bármekkora az ellenszél - mondta.

Úgy vélekedett, hogy Európa vesztésre áll a nagy népesedési folyamatokban. Erre két álláspont született Európában: a bevándorláspárti oldal, valamint a Közép-Európa által felvállalt álláspont, a családok támogatása.

A kérdés az, hogy milyen matrózokat veszünk fel a hajóra?

- érzékeltette. A gyermekszületést támogató politikával magunk neveljük ki a matrózokat - vázolta fel a magyar utat a miniszterelnök.

Középpontban a családok

Az erős családok erős és versenyképes gazdaságot és társadalmat, ezáltal Európát hoznak létre - folytatta a kormányfő.

A célunk az, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen. Szeretném elmondani önöknek, hogy Magyarország ma osztozik Európa népességfogyási gondjában, mi is rosszul állunk, nekünk is óriási fordulatot kell tennünk - ismerte el a kormányfő, két tényt ide idézve:
 • 1980-ban 10 millió 790 ezer ember élt Magyarországon
 • 2017-ben 9 millió 799 ezer ember él. Eltűnt közel egymillió ember.

Amikor a hajó kapitánya meg akar fordítani egy óceánjárót, a hajótest csak lassan veszi fel az irány. Ilyen folyamat a népesedési és családpolitikai fordulat. A legfontosabb a cél kijelölése és a kormány irányba állítása - mondta.

Ez a nemzeti ügy és nem egy európai ügy, hanem az európai ügy - emelte ki.

A következő lépésekre és feltételekre van szükség szerinte a fordulat megalapozásához:
 • A természetes reprodukciós rátát a kormány szeretné 2030-ra 2,1-re emelni a jelenlegi 1,5-ról - mutatta be a célt. Ezt az irányt azonban kormányzati ciklusokon át fent kell tartani.
 • A második feltétel, hogy kell egy jó hajómotor is a fordulathoz. Szükség van életerős és versenyképes gazdasági modellre. Vagyis meg kell teremteni a pénzügyi fedezetet.
 • Jó állapotban lévő hajótestre is szükség van. A GDP 4,6%-át fordítjuk a családok támogatására jelenleg. Ha a család, mint forma nincs az elsődleges helyen, akkor nehéz lesz fordulatot végrehajtani. Magyarországon az emberek körében a házasság és családalapítás jelenti az etalont. Félre kell tolni a gyermekvállalást gátló akadályokat, ezért minél nagyobb támogatásra van szükség.

Mindezek miatt a kormány úgy döntött, hogy Magyarországon 2018 a családok éve lesz. Szívből remélem, hogy az újabb akciótervünk, amelyen még meg sem száradt a tinta, mert a tegnapi kormányülésen fogadtuk el, az egész régióra hatással lesz - fogalmazott.

A demográfiai akcióterv konkrét elemei

 • A családi adókedvezmény mértékét tovább emeli a kormány, a középpontban a kétgyermekes családok lesznek.
 • A diákhitel tartozással rendelkező nőknek 2 gyermek esetén elengedi a kormány a tartozás 50%-át, 3 gyerek vagy e felett a teljes tartozást elengedi a kormány.
 • A diplomás GYED időtartamát kitolja egy évvel a kormány, ez meghosszabbodik az egyetemisták esetében a gyermek 2 éves koráig.
 • A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén 1-1 millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni. Szavaiból az volt kivehető, hogy ezt állami támogatásként vehetik majd igénybe.
 • Szavai szerint "soha nem látott bölcsődefejlesztésbe" kezd a kormány.
 • Külföldön tartózkodó vagy élő családok számára is elérhető lesz a babakötvény, valamint az anyasági támogatás.
 • A kormány felállít egy családpolitikai kutatóintézetet Kopp Mária szellemiségét felidézve, ami a miniszterelnök reményei szerint egy nemzetközi példát állító think-thank lesz.

A részletekkel kapcsolatban több fontos információ nem áll még rendelkezésre (elképzelhető, hogy a mai fél 2-es Kormányinfón érkeznek újabb információmorzsák, erről élőben tudósítunk), azonban első ránézésre megállapíthatjuk, hogy a kormány az eddigi családpolitikai intézkedések mentén halad, vagyis nem az alanyi jogon járó pénzügyi támogatást részesíti előnyben (adókedvezmény és az eladósodott családok számára teherkönnyítés jár a családoknak). Az eddigi információk alapján számunkra úgy tűnik, hogy a kormány nem tart attól, hogy a most bejelentett programnak óriási költségvetési kiadási hatása lenne (a jelenlegi állapotok szerint nem is úgy tűnik, hogy még egy óriási kiadásnövelés beleférne a jövő évi költségvetésbe). Valószínűleg a kormány is arra számít, hogy az intézkedések kihasználtsága és felfutása fokozatos lesz, akár csak a CSOK-program esetében. Várhatóan az év közben keletkező költségvetési mozgásteret használja majd fel a kormány az esetleges nagyobb kihasználtság esetén, ahogyan a lakásépítési támogatásoknál is látjuk.

A családokat támogató intézkedések bevezetésének időzítése sem véletlen. 2018 tavaszán parlamenti választások lesznek és az új lépésekkel természetesen népszerűségnövelésre törekednek a kormánypártok. Vagyis a belpolitikai fejlemények is támogathatják a kormánypártok esélyeit a parlamenti választásokon, amellett - ahogyan azt tegnap megírtuk - az Európai Unió felől érkező nemzetközi nyomás is kapóra jön a Fidesznek.

A lehetséges családtámogatási intézkedésekről korábban többször is írtunk:

Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése, örülhetnek a családok!
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
áder jános_mti