Gazdaság

Egy professzor szembeszáll a világ második legnagyobb jegybankjával

Portfolio
Markus Kerber egyetemi professzor (és nem mellesleg ügyvéd) keresetével a német legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az tiltsa meg a német jegybanknak az Európai Központi Bank mennyiségi lazítási (QE) programjában való részvételét - írja a The Wall Street Journal. A mostani jogi kezdeményezés csak a jéghegy csúcsa, az utóbbi időszakban ugyanis egyre több támadás éri Németországból az EKB extrém laza monetáris politikáját.
A versenyképes német gazdaság nagyságrendekkel olcsóbban megúszta a 2008-as világgazdasági, illetve a 2011-2012-es európai adósságválságot, mint a többi euróövezeti ország. A negatív kibocsátási rés ebből fakadó gyorsabb bezáródása miatt a gazdaságuk lassan túlfűtötté válik, ami szigorúbb monetáris politikát tenne indokolttá. Az euróövezet legtöbb országában ugyanakkor - a lassabb kilábalás miatt- még mindig indokolt a laza monetáris politika, ezért az Európai Központi Bank nem mozdulhat el abba az irányba, amire Németországnak szüksége lenne.

A németek tehát kénytelenek végignézni, ahogy az alacsony kamatszintekhez növekvő infláció társul (azt azért meg kell jegyezni, hogy egyelőre Németországban esetében sem lehet az infláció elszállásáról beszélni), ami hátrányosan érinti a megtakarítókat, természetesen beleértve azokat is, akik nyugdíjcélra gyűjtenek. Ez mindenhol érzékeny téma, pláne egy olyan országban, ahol rohamtempóban öregszik a népesség, ezért a nyugdíjrendszer bizonytalan kilátásai miatt egyre nagyobb szerep jut az öngondoskodásnak.

Nem véletlen, hogy legtöbbször a németek kritizálták az Európai Központi Bank monetáris politikáját, most februárban a pénzügyminiszter például nyíltan kijelentette, hogy a jelenlegi monetáris politika túl laza Németországnak, ezért szigorításra lenne szükség, de hasonló gondolatokat fogalmazott meg most hétfőn Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke. Az Európai Központi Bank persze eddig rendre kivédte ezeket a kritikákat, most azonban egy másik, váratlan irányból érte támadás.

Markus Kerber, a Berlini Műszaki Egyetem (Technische Universität Berlin) közösségi pénzügyekkel foglalkozó professzora (aki nem mellesleg ügyvéd is) a német legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az tiltsa meg a német jegybanknak az Európai Központi Bank mennyiségi lazítási (QE) programjában való részvételét.

A német bíróságok közvetlenül ugyan nem szólhatnak bele az Európai Központi Bank monetáris politikájába, elméletileg azonban joguk van ahhoz, hogy megakadályozzák a német jegybank, a Bundesbank részvételét az EKB mennyiségi lazítási programjában. Az eurózónás jegybank bár központilag, önmaga határozza meg a vásárolni kívánt értékapírok keretösszegét, a tényleges tranzakciókat a tagállamok jegybankjai hajtják végre.

A professzor elmondása szerint számos német vállalkozót képviselve cselekszik, akik szerint amellett, hogy a QE-program a perifériás kormányoknak jelent burkolt finanszírozást, jelentős hátrányban részesíti a kis- és középvállalkozásokat a nagyvállalatokkal szemben. Ez utóbbi megállapítását arra alapozza, hogy mivel a QE-program nagyvállalati kötvények vásárlásáról is rendelkezik, az mesterségesen leszorítja számukra forrásszerzés költségét, ami versenyelőnyhöz juttatja őket.

Kerber jogi keresete szerint a kötvényvásárlási program magában hordozza annak a veszélyét, hogy a Bundesbank esetleges veszteségeit majd a német adófizetőknek kell állnia.

Azt akarjuk, hogy az EKB álljon le a programjával. A német jegybankot érintő kockázatok egyre elviselhetetlenebbé válnak.

- fogalmazott.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy ha a válság első éveiben az Európai Központi Bankot nem akadályozza meg a német ortodoxia abban, hogy az amerikai jegybankhoz hasonlóan az EKB is azonnal radikális monetáris lazító lépéseket tegyen, akkor most valószínűleg nem itt tartanánk.

A piaci szereplők többsége szerint jövőre kezdődhet el a QE-program havi keretösszegének (jelenleg 60 milliárd euró) leépítése. Mario Draghi jegybankelnök azonban továbbra is igyekszik hűteni a várakozásokat, hogy több bizonyítékra van szükség, miszerint az eurózónás infláció tartósan elérheti a 2%-os célértéket.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock