Gazdaság

Az oroszok szerint nem kell aggódni, hogy drágul a benzin

MTI
Portfolio
A kőolaj áralakulása állt a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum csütörtöki munkanapjának középpontjában; a felszólaló orosz olajipari szakértők szerint a következő három évben 60 dollár alatt marad a kőolaj ára.
Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke azt mondta, hogy idén 55 dollár körüli lesz a kőolaj hordónkénti ára. Hozzátette: a következő két évben drágulhat ugyan a kőolaj a kínálat csökkenésére, de "drasztikus" áremelkedésre senki ne számítson. A Lukoil vezetője szerint három év múlva is 60 dollár alatt jegyzik majd a kőolajat, amiben szerepet játszik az energiatakarékos technológia gyors fejlődése és az alternatív energia mind nagyobb térnyerése.

Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, akit Oroszország új gazdasági stratégiájának kidolgozásával bízott meg a kormány, a szentpétervári fórumon, 50 dollár fölötti olajárral számol. Amennyiben a kőolaj ára elérné az 55 dollárt, az orosz költségvetés kiegyensúlyozottá válna - tette hozzá.

A költségvetés az Urals orosz olajfajta árát veszi alapul. Csütörtökön közölt hivatalos adat szerint az Urals átlagára az idei első öt hónapban 51,29 dollár volt. Egy éve ugyanebben az időszakban az átlagár jóval alacsonyabb, 36,01 dollár volt.

Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, még ha 40 dollár alá is esne a kőolaj ára, az sem rázná meg az orosz gazdaságot. Régebben az orosz gazdaság jelentősen függött az olajbevételektől, de mint a miniszter csütörtökön elmondta, mára a helyzet megváltozott, a gazdaság már nem függ olyan jelentős mértékben a kőolajtól, mint 5-10 éve. Az egész pénzügyi és költségvetési politika arra épül, hogy 40 dollár, vagy alacsonyabb az olajár, és ilyen árral a "végtelenségig ellenne" az orosz gazdaság - jegyezte meg az orosz miniszter.

Ma jelentek meg egyébként az Egyesült Államok friss olajtartalék számai. Miután az EIA a nyolcadik egymást követő héten számolt be esésről, megállt az olajárak esése, a Brent jegyzésárak így is alig haladják meg az 52 dollárt, a WTI esetében hajszállal 50 dollár alatt maradnak.

Az oroszok szerint nem kell aggódni, hogy drágul a benzin
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország