Gazdaság

Sztrájk miatt állhat meg a magyar állam gépezete - Reagált a kincstár

Portfolio
Kétórás sztrájkot hirdetnek július 17-re a Magyar Államkincstár (MÁK) dolgozói, amennyiben nem kapnak idéntől 25 százalékos bérfejlesztést a kormánytól.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei bejelentették, hogy július 17-én 2 órás sztrájkot tartanak, amennyiben a kormány és az országgyűlés nem támogatja a központi közigazgatási szerveknél dolgozók 2017-től érvényes 25 százalékos bérfejlesztését. A szakszervezet szerint ehhez - a Kincstári dolgozók számára mintegy - 1 milliárd forint plusz pénzre van szükség.

A kincstár dolgozói 9 éve nem kaptak bérfejlesztést, többségük a garantált bérminimumért dolgozik naponta több mint 8 órán át. A kincstárnál ráadásul állandósult a munkaerőhiány, a munkatársak rendszeresen túlóráznak.

Ők felelnek azért, hogy a jogosultak megkapják időre az ápolási díjat és további szociális támogatásokat.

Az Államkincstár a magyar állam pénzügyi vérkeringését biztosítja, 900 ezer munkavállaló bérszámfejtésétől kezdve az állami és önkormányzati, egyházi intézmények finanszírozásán, az állampapírok forgalmazásán túl egészen az uniós források kifizetéséig.

Az Államkincstárt az alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt folyamatosan hagyják el a munkavállalók, akiket a versenyszférát is érintő szakemberhiány miatt képtelenség pótolni, ezért a határidőket egyre nehezebben képesek tartani.

Szakképzett munkaerő, mint például IT szakember, bérszámfejtő, könyvelő a piacon magasabb fizetésért is el tud helyezkedni, ezért a fluktuáció mellett állandósult az emberhiány.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezeteinek képviselői úgy döntöttek, megfogalmazzák sztrájkfelhívásukat és megalapították a sztrájkelőkészítő-bizottságot.

Reagált az Államkincstár: Nincs veszélyben a munkavállalók bérszámfejtése

A Magyar Államkincstár által számfejtett mintegy 1 millió munkavállaló bérszámfejtése nincs veszélyben, az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti sztrájk. A Kincsár vezetősége nyitott a szakszervezettel történő egyeztetésre.

- írta közleményében a MÁK.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice