Hirtelen óriási összegre bukkant a kormány
Gazdaság

Hirtelen óriási összegre bukkant a kormány

MTI
Portfolio
Több mint 125 milliárd többletkiadást tartalmaznak az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén véglegesített, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok, ez azonban az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtat.
A többletkiadásokat részben az előzetesen várthoz képest jobb makrogazdasági pálya által generált, megnövekvő bevételek, részben bizonyos kiadások csökkentése ellentételez, illetve fedez majd.

A parlament költségvetési bizottságának 69 oldalas összegző módosító javaslata június 2-án vált elérhetővé a parlament oldalán.

A konkrét tételek pedig:
  • Az elfogadott módosító indítványok alapján a Paks II. projekt beruházására 20 milliárd forinttal több forrás állna rendelkezésre.
  • A Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat a támogatott javaslatok szerint 16,4 milliárd forint többletforrást kapna.
  • A javaslatok egy jelentősebb része a családok támogatására előirányzott központi összegeket kívánta megemelni mintegy 19-20 milliárd forint átcsoportosításával.
  • 2018 a Családok éve, a kormány ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán.
  • Emellett az új családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak, arra, hogy a babakötvények a határon túli magyarok számára is elérhetőek legyenek, 600 millió forintot kívánnak adni.
  • Jelentős tételt jelent a bölcsődék fejlesztésére tervezett 3,5 milliárd forint többletforrás,
  • a 3 vagy több gyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentését célzó 10 milliárd forint, és
  • a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére szánt 1 milliárd forint, amely felülről nyitott előirányzat.
  • Az elfogadott költségvetési módosító javaslatok szerint a 2018-ban az évfordulókat ünneplő ciszterci és a premontrei rend együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrást kap majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek a nominális bevételi, kiadási főösszegre és végleges hiányszámra vonatkozó kérdésére azt közölte: tekintettel a költségvetés-technikai átvezetésekre, ezeket a számokat az egységes módosító javaslatban véglegesítik, és ezekről június 12-én szavaz az Országgyűlés.

Mesterházy Attila (MSZP), a költségvetési bizottság elnöke az ülést követően az MTI-nek elmondta: a kormány lazított a költségvetési szigoron, a 2018-ra tervezett költségvetés választási büdzsé, bár a kormány mást mond ezzel kapcsolatban. Az ellenzék szerint a kormány túl optimista a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist illetően - fűzte hozza a bizottság elnöke.

Így értékel az NGM

A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok a büdzsé alapkarakterét nem változtatták meg, az továbbra is a munkából élők költségvetése lesz - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, hogy a korábban meghatározott három prioritás, a munka, a családok és a biztonság közül a családok még nagyobb hangsúlyt kapnak, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatait.

Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök múlt héten újabb intézkedéseket jelentett be a kedvező demográfiai folyamatok erősítése érdekében, mint például a lakáshitel törlesztési teher csökkentése további gyermekek vállalása esetén, vagy a diákhitel könnyítése a fiatal anyák számára. Ezen intézkedések költségvetési hatásait vezették át a törvényjavaslatba a csütörtöki szakbizottsági ülésen - mondta az államtitkár.

A jövő évi büdzséről június 15-én szavaz az Országgyűlés.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű