Gazdaság

Draghi: "türelmesnek kell lennünk"

Portfolio
A várakozásokkal összhangban 0%-on tartotta irányadó kamatát az Európai Központi Bank, emellett a döntésről kiadott rövid közlemény szövegén sem változtatott semmit: 60 milliárd eurós havi összegben folytatódik év végéig az eszközvásárlási program, szükség esetén azonban megnövelhetik ezt a keretösszeget.

A közlemény szövegében történt apró változtatásról

Bár a döntés után kiadott közleményből eltűnt az a rész, amelyik a további kamatvágás lehetőségét említi, ez nem jelenti azt, hogy ha váratlanul rosszra fordulna a helyzet, akkor nem lenne lehetőség a további kamatvágásra.

Csupán arról van szó, hogy jelen állás szerint az inflációt érintő negatív (deflációs) kockázatok gyakorlatilag teljesen eltűntek, ezért változtattak a közleményen.

Türelmesnek kell lennünk

A munkanélküliség csökken, a negatív kibocsátási rés szép lassan bezárul,

ezért türelmesnek kell lenni az inflációs folyamatokkal kapcsolatban.

Draghi magabiztos abban, hogy a fenti folyamatoknak köszönhetően idővel elérik a jegybank inflációs célját, az inflációs prognózis lefelé módosítására az olajár csökkenése miatt volt szükség.

Nem került szóba a tapering

Újságírói kérdésre reagálva Draghi elmondta, hogy az eszközvásárlási program havi keretösszegének leépítése (tapering) nem került szóba, így ezzel kapcsolatban nem tud semmit mondani.

Szükség van a strukturális reformfolyamatok felgyorsítására

Az akadozó reformfolyamatok hátráltatják az euróövezeti növekedést. - véli Draghi.

Az inflációs nyomás továbbra is visszafogott

Draghi szerint a javuló növekedési kilátások ellenére egyelőre nem látszanak jelei az infláció érdemi gyorsulásának, az elkövetkező időszakban a jelenlegi szint környékén maradhat az inflációs mutató.

Az inflációról

A GDP-prognózissal ellentétben az inflációs várakozásokat lefelé módosította a jegybank: 2017-ben a korábban várt 1,7% helyett 1,5%-os, 2018-ban a korábbi 1,6% helyett 1,3%-os, 2019-ben pedig 1,7% helyett 1,6%-os éves infláció várható az euróövezetben.

A GDP-ről

A 2017 márciusi előrejelzéshez képest felfelé módosította növekedési várakozásait az EKB: 2017-ben a korábbi 1,8% helyett 1,9%-kal, 2018-ban a korábbi 1,7% helyett 1,8%-kal, 2019-ben pedig a korábban várt 1,6% helyett 1,7%-kal bővülhet az eurózóna GDP-je.

Itt a várt bejelentés: a kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak

A piaci szereplők többsége arra számított, hogy Draghi a mai sajtótájékoztatón bejelenti, hogy az EKB szerint az eurózóna növekedésének tekintetében már nincsenek túlsúlyban a lefelé mutató kockázatok. Ez meg is történt:

A növekedési kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak.

- fogalmazott Draghi.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Itt az Európai Központi Bank döntése

A piaci szereplők várakozásaival összhangban az Európai Központi Bank döntéshozói nem változtattak a kamatszinteken. Az alapkamat 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.Itt az Európai Központi Bank döntése

Ahogyan az várható volt, a döntést kísérő rövid közlemény szövegén lényegében nem változtattak:

  • Az eszközvásárlási program 2017 decemberéig 60 milliárd eurós havi keretösszeggel fut,
  • szükség esetén azonban - amennyiben az inflációs és gazdasági folyamatok kedvezőtlen irányba fordulnak - a program 2017 decemberi határidejét kiterjeszthetik, illetve a havi keretösszeget is növelhetik.
  • A kamatok még jóval a program lezárultát követően is alacsony szinten maradnak majd. (itt történt egy apró változtatás, ugyanis a mostani közleményből kihagyták a további kamatvágás lehetőségét)
  • A 60 milliárdos havi keret nettó vásárlást jelent, vagyis ebbe nem számít bele az EKB által birtokolt, lejáró értékpapírokból befolyó pénzmennyiség visszaforgatása.
14.30-tól Mario Draghi jegybankelnök tart sajtótájékoztatót, ahol a frissített inflációs és növekedési prognózisra lesz érdemes figyelni, illetve arra, hogy az eurózónás kilátások megítélésében hogyan változik a jegybankelnök hangvétele az áprilisi döntéshez képest, az ugyanis információval szolgálhat az eszközvásárlási program jövőjével kapcsolatban.

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ

Az Európai Központi Bank délutáni kamatdöntését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök várhatóan óvatosan optimista hangnemben nyilatkozik majd az euróövezet gazdasági kilátásairól, az inflációs folyamatok bizonytalansága miatt viszont szinte biztos, hogy az eszközvásárlási program leépítése egyelőre nem kerül szóba. A befektetőket leginkább foglalkoztató kérdés tehát nyitott marad, arra valószínűleg szeptemberben kaphatunk legkorábban választ. Tovább a cikkhez
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as