Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ
Gazdaság

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ

Portfolio
Az Európai Központi Bank délutáni kamatdöntését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jegybankelnök várhatóan óvatosan optimista hangnemben nyilatkozik majd az euróövezet gazdasági kilátásairól, az inflációs folyamatok bizonytalansága miatt viszont szinte biztos, hogy az eszközvásárlási program leépítése egyelőre nem kerül szóba. A befektetőket leginkább foglalkoztató kérdés tehát nyitott marad, arra valószínűleg szeptemberben kaphatunk legkorábban választ.
Ma délután kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank, és bár kizárt, hogy az irányadó kamathoz, vagy az eszközvásárlási programhoz hozzányúljanak a döntéshozók, mégis az elmúlt hónapokban megszokottnál izgalmasabbnak ígérkezik az esemény.

Valami elindult Európában

A kamatdöntő ülést övező felfokozott várakozások abból táplálkoznak, hogy az euróövezet jövőjével kapcsolatban nem csak az elemzők, hanem a reálgazdasági szereplők is egyre optimistábbá váltak az elmúlt hónapokban, holott tavaly még sokan tartottak az idei évtől. A félelem legfőbb okai a közelgő választások voltak, ezeken azonban - a piaci szereplők nagy megkönnyebbülésére - rendre alulmaradtak az euroszkeptikus erők. A legfontosabb esemény Emmanuel Macron francia elnökválasztási győzelme volt, vele pedig egy történelmi, és talán a legutolsó esélyét kapta az európai integráció.

Sokak szerint Macron és Angela Merkel német kancellár együttműködésével egy erős német-francia tengely jöhet létre, amire óriási szüksége van az eurózónának, illetve az egész Európai Uniónak.

A politikai kockázatok tehát a szélsőséges erők előretörésének meghiúsulásával folyamatosan háttérbe szorultak, közben pedig az európai konjunktúra is olyan adatokat produkál, amelyekre évek óta nem volt példa.

Az üzleti aktivitást mérő francia, német és összesített eurózónás beszerzésimenedzser-indexek, illetve egyéb üzleti és fogyasztói bizalmi mutatók többéves csúcsokon vannak, miközben az építőiparban is elképesztő felpattanást hozott az év eleje. Arról nem is beszélve, hogy az első negyedévben az eurózóna GDP-je jóval az Egyesült Államokét meghaladó ütemben bővült.

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ
Miután éveken keresztül annyi rossz hírt lehetett hallani Európából, talán nem meglepő, hogy a javulást látva sokan beleélték magukat az európai sztoriba, ez pedig ismét a reflektorfénybe helyezte az Európai Központi Bank monetáris politikáját. Mindenki arra vár, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke mikor tesz utalást az eszközvásárlási program leépítésének időzítésével kapcsolatban.

Óvatosan az optimizmussal

Bár a kilátások javulását már Draghi is elismerte a legutóbbi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóján, nem árt azért az óvatosság. Ennek oka, hogy az inflációs folyamatok még mindig nem elég meggyőzőek, amiben a májusi adatok csak még jobban megerősíthették a döntéshozókat, hiszen az inflációs és a maginflációs mutate értéke is érdemben visszaesett áprilishoz képest.

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ
Hasonló kép tárul elénk, ha az inflációs swap rátákból számolt várakozások alakulását nézzük: a 10 év múlva induló, 10 évre előretekintő inflációs swap ráta épphogy megcsípi az EKB célját, rövidebb időtávon viszont még mindig célérték alatti várakozásokról beszélhetünk.

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ
Azért akad jó hír is inflációs fronton: a negatív kibocsátási rés folyamatosan zárul be az euróövezetben, vagyis a gazdaság szép lassan eléri a potenciális kibocsátási szintet. Sőt, 2019-től kezdve az IMF becslései szerint már pozitív lehet ez az érték, ami hozzájárulhat az infláció gyorsulásához.

Itt a hét piaci eseménye: délután egy emberre figyel az egész világ

Akkor most hogyan tovább?

Az inflációs kilátások bizonytalansága miatt valószínűtlennek tűnik, hogy Draghi már a mai döntésen konkrét utalást tenne az eszközvásárlási program leépítésének (tapering) lehetséges időzítésével kapcsolatban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége úgy véli, hogy a mai ülésen annyi történik majd, hogy

kikerül a döntést követő közleményből az a rész, miszerint az eurózóna gazdasági kilátásait érintően még mindig a negatív kockázatok vannak túlsúlyban, helyette a döntéshozók a kétoldali kockázatok kiegyensúlyozottságát hangoztatják majd.

Ez logikus lépésnek tűnik, hiszen a legutóbbi, április 27-ei ülés utáni sajtótájékoztató fő üzenete az volt, hogy a növekedési kilátásokat érintő negatív kockázatok ugyan mérséklődtek, de még mindig túlsúlyban vannak.

Draghi tehát óvatosan optimistán nyilatkozik majd a kilátásokról, a taperinggel kapcsolatos újságírói kérdéseket viszont elintézi azzal, hogy a téma egyelőre nem került szóba a döntéshozói testületben. Valószínűnek tűnik, hogy ezzel kapcsolatban konkrét információt legkorábban a szeptemberi ülésen kaphatunk. A befektetők többsége arra számít, hogy 2018-ban kezdődhet meg a jelenleg 60 milliárd eurós havi vásárlási keretösszeg fokozatos csökkentése.(Címlapkép forrása: Jacques Demarthon / AFP)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház