Gazdaság

Lázár bejelentette: már az idén felülvizsgálják a CSOK-ot

Portfolio
A parlament jövő héten szavazhat a 2018-as költségvetésről, a kormány még idén dönthet a CSOK felülvizsgálatáról, újabb vitás esetekre számíthatunk Brüsszellel - derült ki a 91. Kormányinfón Lázár János tájékoztatásából. Azt is megtudtuk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a panellakások életciklusa lejárt.

Ebből él Lázár János

A miniszter a jövedelméről is részletesen nyilatkozott: a miniszteri fizetéséből országgyűlési képviselőségéből tulajdoni díj a földjei után osztalékból egy cég esetében tavaly értékesítettem fát az erdőgazdálkodási tevékenységemből és alanyi jogon járó támogatást is kaptam erre

A kormány lezárta az áfacsökkentést

A kormány lezárta az áfacsökkentést, az alapvető élelmiszereknél volt ez a cél - válaszolta egy kérdésre a miniszter. A kör bezárult - reagált arra a kérdésre, hogy a kormány mit szól az Orvostechnikai Szövetség áfacsökkentési javaslatához.

Ez ultimátum

Az én meggyőződésem szerint, aki az állami pénzügyi rendszerrel játszik, az nem megengedhető. Teljesen más elbírálás alá esik az ilyen ágazatban dolgozók sztrájkja - mondta az Államkincstárnál szóba került sztrájk kapcsán a miniszter. Lázár János tárgyalást javasolt, szerinte ez a sztrájkfelhívás ultimátum, mert ez a terület speciális.

4-es metró

59 milliárd forintos büntetést kérünk méltányosan csökkenteni a 4-es metró miatti szabálytalanságok tekintetében - fogalmazott Lázár János az OLAF-jelentés kapcsán. Emlékeztetett: büntetőeljárás van folyamatban, de közben a kormány a kármentésben érdekelt. A miniszter nem túl optimista az 59 milliárd forintos bírság csökkentésében, mert az Európai Bizottság hivatala 6 év vizsgálódás után jutott erre a következtetésre.

A választások után beindul a közlekedés megújítása

2018 után az lesz az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a magyar közlekedés sorsa, hogyan fejlesztjük. A kormány letette voksát a kötöttpályás közlekedés mellett, azt gondoljuk, hogy elsődleges a vasút, annak kell alárendelni a volánjáratokat. Budapest esetében is a kötöttpályás közlekedés fejlesztését tartják szem előtt, tervben van egy budapesti körvasút mellett egy balatoni körvasút is - mondja a miniszter. Az a célunk, hogy a MÁV 5-10 éven belül német vagy osztrák színvonalat tudjon teljesíteni - hangsúlyozza.

Rágyúrnak az elektronikus ügyintézésre

A kormány azon dolgozik, hogy a tíz leggyakoribb közigazgatási ügyben megnyissa az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Ebbe a körbe tartozik például a jogosítványcsere, a személyi igazolvány igénylése, a táppénzigénylés, az európai egészségügyi kártya igénylése. Ezekben az ügyekben oda szeretnének eljutni, hogy a folyamat teljes egészében elektronikus legyen, például egy autó átírásánál ne csak az igénylés, hanem a teljes folyamat elektronikusan menjen akár már 2018-tól.

Szeptemberben folytatódik a versenyképesség javítása

A kormány megtárgyalta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatainak végrehajtásáról szóló jelentést, az intézkedések végrehajtását szeptemberben folytatjuk - mondja Lázár.

Közösen megy Brüsszelbe a kormány és Budapest

A kormány kész minden támogatást megadni a fővárosnak a metró felújításához, most egy közös tárgyalódelegációt menesztünk Brüsszelbe, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a beruházást - mondja a miniszter. Ahhoz ugyanis bizottsági jóváhagyás kell, hogy a támogatási szerződésben szereplő 137,5 milliárdos összeg felett akár csak egy forintot elköltsön Budapest. Egyelőre a fenti eredeti összeget sem hagyta jóvá Brüsszel, az első és legfontosabb lépés, hogy ezt a támogatást megszerezzük.

Mi lesz a panelekkel?

A kormány azért foglalkozik a panellakások kérdésével, mert Magyarországon 549 ezer ilyen lakás van, melyekben 1,15 millió ember lakik. Ezek elavultak, felújításra, modernizálásra szorulnak. A kormány célja, hogy javítsa az állampolgárok életminőségét, a panelekben lakók is megérdemlik, hogy a kormány segítsen rajtuk - mondja a miniszter.

Szerinte a panelek 80-90%-át eddig még nem sikerült felújítani, pedig erre szükség lenne.

A kormány a következő hetekben egyeztetést kezdeményez azokkal az érdekképviseletekkel, akik a panellakásokban lakókat képviselik, szeretnék tisztázni, hogy ezek a szervezetek miben látják a magoldást.

Csak olyan lépés képzelhető el, amivel a lakástulajdonosok egyetértenek, a kormány semmit nem fog tenni a tulajdonosok ellenében - szögezi le.

A tulajdonosok mellett a magyar építésztársadalommal egyeztet majd a kormány, hogy a javaslataikat meghallgassa. Ezzel párhuzamosan már elkezdték vizsgálni a német modellt a panelrehabilitációról. A magyar panelek statikai vizsgálata azt mutatja, hogy ezek a házak fenntarthatók, de kérdés, hogy a felújítás költsége mekkora, illetve érdemes-e ezt a költséget vállalni. Első lépésben a kormány elindítana egy mintaprogramot a tervek szerint Hódmezővásárhelyen, ahol felmérnék az érintett házak állapotát, majd ezt követően kell mérlegelni a lehetőségeket a felújítástól az új házak építéséig.

Ezeknek a panellakásoknak az életciklusa lejárt, valamit kezdeni kell velük az eddiginél erőteljesebb ütemben. Tíz év alatt 70 ezer lakást sikerült felújítani, ami kevés, ezt az ütemet fel kell gyorsítani

- mondta Lázár.

További viták jönnek Brüsszellel

A magyar kormány szerint a következő időszakban újabb vita bontakozik majd ki Európában arról, mely kérdések tartoznak nemzeti hatáskörben, és milyen kérdésekben dönt Brüsszel. Ebből a szempontból volt lényeges a nemzeti konzultáció a miniszter szerint. Lázár szerint Brüsszel újabb és újabb jogköröket szeretne elvonni a tagállamoktól, például azt se lehessen önállóan eldönteni, ki élhessen az országban.

A menekültkérdés lesz a fő téma az EU-csúcson

Közeleg a júniusi EU-csúcs, melynek központi kérdése ismét a bevándorlás lesz. Komoly diplomáciai offenzíva van annak érdekében, hogy Európa megnyissa a kapuit, a magyar kormány szerint azonban a bevándorlás nem megoldás - hangsúlyozza Lázár. Természetesen azzal a magyar kormány is egyetért, hogy van humanitárius kötelezettségünk, ezért segítünk a magunk erejével azokban az országokban, ahonnan a menekültek jönnek. A miniszter szerint az uniós csúcs témája megint a szétosztás lesz, jelentős vitára, komoly konfrontációra számít a kormány.

A fenyegetések folyamatosak, az uniós biztosok is megszólalnak ebben az ügyben

- emeli ki.

Még 20 milliárd Paksra

Paks-II előkészítésére 20 milliárd forintos pluszkeretet szavazott meg a kormány, 16,4 milliárddal emeljük a turisztikai célelőirányzatot, a Fővárosi Állatkert bővítése plusz 6 milliárdot kap, míg a népművelődésre 5 milliárdot szánnak - sorolja az egyedi kormánydöntéseket a miniszter.

A növekedés a béremelések fedezete

Azt várjuk 2018-tól, hogy az állam pénzügyei rendben legyenek, minden mutatónk azt bizonyítja, hogy Magyarországon a költségvetésben rend és fegyelem van. A jövő évre a GDP 2,4%-ának megfelelő deficitet tervez a kormány, a GDP növekedése pedig meghaladhatja a 4%-ot - sorolja Lázár. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a béremelések fedezete rendelkezésre áll, a 4% feletti növekedés ezt garantálja - teszi hozzá. Lázár szerint a munkaerőhiány mostanra oda vezetett, hogy az ország bizonyos területein több a rendelkezésre álló közmunka-keret, mint ahányan dolgozni akarnak, hiszen a versenyszektor egyre több embert szív fel.

Jön a CSOK felülvizsgálata

Szeretnénk, ha családbarát ország lenne Magyarország, ennek érdekében csökkentjük az adókat. A két gyereket nevelők már 2018-ban 35 ezer forint adókedvezményt kapnak, a családi otthonteremtési programot pedig még 2017-ben felül fogjuk vizsgálni az eddigi tapasztalatok alapján - mondja Lázár János. A részletekkel kapcsolatban a miniszter nem sokat árult el, de annyit mondott, hogy gondolkodnak azon, hogy esetleg a településtípusok között különbséget tegyenek, hiszen nem biztos, hogy ugyanarra van szükség a fővárosban, mint a kis falvakban.

Jövő héten lehet költségvetésünk

A hét legfontosabb eseménye a költségvetési vita lezárása. Jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten az Országgyűlés elfogadja Magyarország 2018-as költségvetését. Ebben három dolgot tűztünk ki célul: A munka támogatását A családok támogatását A biztonság garantálását A célunk, hogy teljes legyen a foglalkoztatás, vagy a piaci szférában, vagy az állami rendszerben mindenkinek munkát akarunk adni.

Nincs csütörtök Lázár nélkül

A meghívó szerint délután fél kettőkor kezdődik a 91. Kormányinfó Lázár Jánossal és Kovács Zoltán kormányszóvivővel. Azt már tudjuk, hogy tegnap volt kormányülés, délelőtt Tarlós István főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján már ellopta a show egy részét a minisztertől, hiszen elismerte, hogy a metrófelújításra nem lesz pluszforrás, más célokra viszont kaptak a kormánytól pénzt. A budapesti ügyek mellett egy sor más fontos kérdés lehetett napirenden:

  • Az egészségügy átalakítása
  • Az új családtámogatási intézkedések
  • A 2018-as költségvetés vitája
  • Új kommunikációs kampány
A Kormányinfóról szokás szerint folyamatosan beszámolunk.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus