Nagy változásokat hajt végre a kormány az adózásban
Gazdaság

Nagy változásokat hajt végre a kormány az adózásban

Portfolio
Az előzetes adatok szerint közel duplájára, 950 ezerre nőtt a bevallásukat elektronikusan beküldők száma idén, az automatikusan érvényessé váló bevallások száma még nem ismert - ismertette Izer Norbert helyettes államtitkár a Portfolio és a Credit Management Szövetség mai közös Business and Finance Summit konferenciáján. Elmondása szerint a kormány célja, hogy 35-36%-ra csökkentse a jelenlegi 39%-ról a GDP-arányos adóelvonást.
Izer Norbert, az NGM helyettes államtitkára a kormány aktuális adópolitikájáról beszélt előadásában:
  • A magyar adóelvonás GDP-arányosan 39%, ezzel valahol az európai középmezőnyben helyezkedünk el, a régiós versenytársakhoz képest viszont magas az adóterhelésünk. A kormány célja, hogy 35-36%-ra csökkenjen ez 2020-2021 környékére.
  • A kormány a jövedelmet és a munkát termelő adók felől a fogyasztási típusú adók felé akarta elmozdítani az adóterhelést az elmúlt években, továbbra is ez az irány.
  • A magyar adóék relatíve magas a régiós versenytársakhoz hasonlítva. 2016-ban 48% volt, ez a hatéves bérmegállapodás eredményeként 42%-ra csökkenhet, ami nagyjából a szlovák szintnek felel meg.
  • A társasági adó kulcsa viszont ma Magyarországon a legalacsonyabb az egész EU-ban, a 2013-ban bevezetett kkv-adók népszerűsége pedig gyorsan nő: a tipikusan egyéni választókat megszólító KATA és a nyereséget a vállalkozásba visszaforgató vállalkozók számára igazán megfelelő KIVA lehetőségét választók száma idén év elején jelentősen megugrott.
  • A kormány jelentős sikereket ért el az adóelkerülés visszaszorításában, az áfarés (az elméleti áfa százalékában) jelentősen csökkent, bár erről pontos szám még nincs 2015-re sem. Az áfarés csökkenése jelentős részben a bevezetett EKÁER eredménye.
  • Az idei évtől a NAV készíti az szja-bevallásokat. Az adóhatóság 3,8 millió magánszemély bevallását készítette el, az e-szaj felületet 1,7 millióan keresték fel. A tervezet automatikusan érvényes május 22-én, ha semmit nem tesz az adózó.
  • Az előzetes adatok szerint duplájára, 950 ezerre nőtt a bevallásukat elektronikusan beküldők száma, az automatikusan érvényessé váló bevallások száma viszont még nem ismert (az adatok feldolgozásáig).
  • Számos nemzetközi vívmányt sikerült elérni az adóelkerülés elleni küzdelemben.
  • Ami 2018-at illeti, jövőre a szochó és az eho kulcsa 22%-ról 20%-ra csökken, a kétgyermekesek családi kedvezménye emelkedik, az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet terhelő ehót eltrölik, az internethozzáférés és a halhús áfája 5%-ra csökken, adóalap-kedvezményt kapnak az elektromos töltőállomást létesítő vállalkozások, a Tao és az szja pedig néhány adóalap-kedvezménnyel bővül.
  • A kormány célja az adóterhelés további csökkentése, a feketegazdaság visszaszorítása, az elektronizáció lehetőségeinek teljes körű kihasználása.


Nagy változásokat hajt végre a kormány az adózásban
Fotó: Stiller Ákos
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti