Példátlan fizetésemeléseket adtak idén a magyar cégek
Gazdaság

Példátlan fizetésemeléseket adtak idén a magyar cégek

Portfolio
A márciusi béradatok megmutatták, hogy az elmúlt egy évben óriási lendületet vett a keresetek emelkedése Magyarországon: a versenyszektorban 12 százalékkal emelkedett a bruttó átlagfizetés egy év alatt, ami példátlan az elmúlt egy évtizedben. A fizetések gyorsuló emelkedése egyrészt a drasztikus minimálbér-emelésnek, másrészt az egyre súlyosabb munkaerőhiánynak tudható be. A humán tőke hiányával küzdő ágazatokban az átlagnál gyorsabb volt a keresetbővülés.
Az újévi bérmegállapodások jellemzően a márciusi bérstatisztikában szoktak megjelenni, vagyis ebből az adatból láthatjuk a legjobban, hogy mekkora emeléseket hajtottak végre a vállalkozások az adott évben.

A legalább 5 fős vállalkozások körében márciusban 11,7 százalékkal voltak magasabbak a bruttó fizetések, mint egy évvel ezelőtt, míg a rendszeres, vagyis jutalmak, bónuszok nélkül számolt bruttó keresetek ezzel párhuzamosan 12,4 százalékkal nőttek. Az, hogy a rendszeres fizetések gyorsabban nőttek, azt mutatja, hogy volt, ahol az alapbéren kívüli juttatások körét részben alapbéresítették, és így oldották meg a béremelést.

Példátlan fizetésemeléseket adtak idén a magyar cégek
A rendszeres bruttó fizetések 11,7 százalékos éves emelkedése ugyanakkor így is csúcsot jelent. Utoljára 2007 elején nőttek hasonló ütemben a bruttó fizetések, azonban fontos különbség, hogy akkor az infláció az egekben járt. Ha a reálértéken nézzük a bruttó fizetések idei emelkedését, akkor az példátlannak bizonyul.

Példátlan fizetésemeléseket adtak idén a magyar cégek
2017 januárjától a minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, ami nagyban hozzájárult a keresetek meglódulásához. A legkisebb bérek ilyen drasztikus léptékű emelése nem csak a minimálbéren és bérminimumon alkalmazottakat érintik, hanem a magasabb fizetési kategóriában is felfelé nyomják a kereseteket, mivel a bérek összecsúszása komoly feszültségeket okozna a cégeken belül.

A kötelező emelésen túl a munkaerőhiány is a fizetések növelését kényszeríti ki. A humán tőke hiányától leginkább szenvedő iparágak között van a feldolgozóipar, az építőipar, a mezőgazdaság, a kiskereskedelem, a vendéglátás és a logisztika, de az üzleti szolgáltatásokat végző cégek jelentős része is szakemberhiánnyal küzd. Ezekben az iparágban mind átlag felett növekedtek a fizetések, mivel drágábban találnak új munkaerőt, és a meglévő munkaerőt is csak versenyképes fizetésekkel tudják megtartani.

Példátlan fizetésemeléseket adtak idén a magyar cégek
Címlapkép: MTI/Balázs Attila
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága