Gazdaság

Biztos többsége lesz a francia elnöknek a nemzetgyűlésben

MTI
Portfolio
Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában - derül ki a Le Monde által urnazáráskor ismertetett felmérésből.
A Le Monde a France Télévisions és a Radio France számára készült Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató felmérését idézve azt írja:
 • Macron pártja és a szintén centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) nevű tömörülése 355 mandátumot szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben.
 • A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat.
 • A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba.
 • Az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz,
 • míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 8 helyet szerez a törvényhozásban.

A Nemzeti Front így nem alakíthat frakciót (ehhez 15 hely szükséges), ezt már az első forduló eredményei alapján is sejteni lehetett.

Frissítés: egy részeredményeken alapuló kivetítést számolt az Ipsos kevéssel 10 óra előtt, eszerint:
 • La République en marche / MoDem: 361
 • The Republicans (és szövetségesei): 126
 • Szocialista Párt (és szövetségesei): 46
 • Szélsőbal: 16
 • Kommunista párt : 10
 • Nemzeti Front : 8
 • Egyéb: 10


A győztes tömörülés nem lehet teljesen elégedett, hiszen előzetesen jóval 400 mandátum feletti eredményt jósoltak. A meglepetésből mindegyik párt profitált, a leginkább a jobbközép erő: a Köztársaságiaknak még az utolsó felmérés is 100-nál kevesebb képviselői helyet jelzett előre. Jobb eredményt értek el a választást így is katasztrófaként megélő szocialisták, és a szélsőbal is.

A részvételi arány történelmi összevetésben rendkívül alacsony volt. A becsült részvétel 44%.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint arra lehetett számítani, hogy Emmanuel Macron elnök pártjának hívei vesznek részt többen, azonban az eredmények alapján úgy tűnik, hogy volt "korrekciós igény" a szavazók egy részében.

A szakértő az M1 csatorna vasárnapi műsorában azt mondta, az eredmény alapján az alkotmányozás ügyében, amelynél háromötöd szükséges a két ház együttes ülésén, "Macronnak egyezkednie kell". Hangsúlyozta: Emmanuel Macron számára a várhatóan 125 képviselői helyet szerző Köztársaságiak párt "bal szárnya" fontos kérdés, mert ők szeretnének együttműködni.

A hagyományos pártok vártnál kisebb veresége ellenére is jelentős átrendeződések várhatók: a Köztársaságiak vezetősége szerdán ül össze értékelni, a PS szombaton tartja választmányi ülését, a Nemzeti Front vezetősége pedig már kedden értékeli az eredményt.

Az abszolút többségnek köszönhetően az elnök már a nyáron beindíthatja legfőbb reformjait: a munkajog lazítását a munkanélküliség csökkentése érdekében, a közélet erkölcsössé tételét célzó törvényeket és alkotmánymódosítást, valamint a terrorfenyegetettség miatt a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat éjszakáján bevezetett rendkívüli állapot hatodik meghosszabbítását, majd azt követően az új terrorelhárítási törvényt, amelynek célja, hogy november 1. után véget érjen a rendkívüli állapot.

Az Emmanuel Macron által egy hónapja kinevezett Edouard Philippe miniszterelnök és kormánya a hagyományoknak megfelelően jövő hétfőn vagy kedden benyújtja lemondását azért, hogy az államfő azonnal ismét kinevezze. A kormányban jelentős változások nem várhatók.

Az új nemzetgyűlés június 27-én ül össze először és választja meg az elnökét, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon