Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk
Gazdaság

Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk

Portfolio
Óriásit nőttek a bérköltségek a régióban az elmúlt egy évben, ami jelzi, hogy szép lendületet vett a bérfelzárkózás. Az EU 28 országa közül Magyarországon drágult a második legnagyobb mértékben a munkaerő, csak a románok hagytak le minket, de ők nem is kicsivel.
2017 első negyedévében a kelet-közép-európai régió legtöbb országában látványosan megugrottak a bérköltségek, ha az egy évvel ezelőtti szinthez hasonlítjuk. A legjobban Romániában drágult a foglalkoztatás, itt a teljes gazdaságot nézve 17,2 százalékkal kerül többe egy munkavállaló alkalmazása, mint egy évvel ezelőtt, ami javarészt a jelentős állami béremeléseknek köszönhető.

Magyarországon drágult a második leggyorsabban a munkaerő: 11,7 százalékkal kerül többe foglalkoztatás, mint egy évvel ezelőtt. Ennek legfőbb oka a januárban végrehajtott óriási mértékű minimál- és garantált bérminimum-emelés, előbbi összege 15, utóbbié 25 százalékkal növekedett.

Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk
Ha csak a versenyszektort nézzük, egy kicsivel alacsonyabb munkaerőköltség-emelkedést látunk, ami nem meglepő, hiszen itt alapból általában magasabb a bérszínvonal, mint az állami szektorban, így a minimálbér-emelés is kisebb terhet jelent. A magyar vállalkozások munkaerő-költsége 10,6 százalékkal emelkedett, amivel szintén másodikok vagyunk az uniós rangsorban. Nem sokkal maradt le tőlünk Litvánia és Bulgária, ahol 10,3 százalékos volt a drágulás.

Csak egy országban drágult jobban a munkaerő az EU-ban, mint nálunk
A munkaerőhiány problémája eltérő mértékben, de a régió legtöbb országát érinti, nem véletlen, hogy a kormányok is egyre többet áldoznak a béremelésekre. Magyarországon és a régiós országokban a többszöröse a bérköltség-emelkedés az uniós átlagnak, ami azt jelenti, hogy zárkózunk fel az unióhoz. A lemaradásunk persze jelentős, és a bérfelzárkózás több évtizedes folyamat lehet, de idén mindenképpen szép lépést tettünk előre.


Címlapkép: MTI/Mohai Balázs
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon