Előfizetői tartalom

Így árulta el a saját polgárait az USA

Portfolio
Az elmúlt évek egyik slágertémája, hogy miközben a fejlett országok gazdag rétege a globalizáció által hajtott világban tovább növelte a jövedelmeit, addig a szegényebbek cserben lettek hagyva. Kétségtelen, logikusan hangzik, hogy a nemzetközi munkamegosztásból a kevésbé képzettek jönnek ki jól, akik olcsó versenytársakat kaptak a feltörekvő országokból. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos méréseket folyamatosan módszertani bírálatok kísérték, így némi bizonytalanság mindig körüllebegte ezt a hipotézist.

Most talán változott a helyzet, hiszen a téma két nagyágyúja, Thomas Piketty (Paris School of Economics) és Emmanuel Saez (University of California at Berkeley) nagy adatbázist használva kutatott, és kiábrándító eredményekre jutottak. Eszerint az Egyesült Államok szegényebb fele 1980 és 2014 között egyáltalán nem növelte adózás előtti jövedelmét. Eközben a felső 10%...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés