Előfizetői tartalom

Manipulálták a választásokat? Példátlan ítéletet hozhat az amerikai legfelsőbb bíróság

Portfolio
A választókerület-manipuláció, vagyis a szavazókörzetek politikai haszonszerzés céljából történő átrajzolása mára hétköznapi jelenséggé nőtte ki magát, ami különösen igaz az Egyesült Államokra. Sok amerikai államban okoz problémát a választások ilyen módon történő befolyásolása, egy 2011-es wisconsini eset azonban kiverte a biztosítékot a tagállami bíróságnál. A helyi döntéshozók tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna, ezért megtámadták az ítéletet, ami így a legfelsőbb bíróság elé kerül. Tisztán politikai indíttatású választókerület-manipuláció miatt eddig még sosem hozott elmarasztaló ítéletet a legfelsőbb bíróság, most azonban van esély rá, hogy ez megtörténik.

Történelmi jelentőségű ügyAz Egyesült Államok legfelsőbb bírósága tegnap úgy döntött, hogy foglalkozik Wisconsin állam választási kerületeinek 2011-es átrajzolásának ügyével. Wisconsin három bíróból álló tagállami bírósága idén januári határozatában kimondta, hogy a választási térkép 2011-es átrajzolása több ponton is alkotmánysértő volt, azt kizárólag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés