Gazdaság

A beruházások száguldásával tör előre a magyar gazdaság

Portfolio
A kormányzati és a magánberuházások óriási felfutását várja a Takarékbank, ami évekre magas gazdasági növekedést biztosít Magyarországnak. Suppan Gergely az idénre 3,9, a következő két évre pedig 4,1, illetve 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizál, de a vezető elemző szerint a felfelé mutató kockázatok figyelembe vételével nem elképzelhetetlen, hogy "évekig 4-5%-os" GDP-bővülést láthassunk.
A magyar gazdaság külső környezete a Takarékbank elemzői szerint alapvetően továbbra is támogatja Magyarország növekedési és egyensúlyi kilátásait. Európa ugyan továbbra sem a világgazdaság növekedési centruma, de a fejlődés enyhén gyorsul, amit a javuló konjunktúramutatók és a hosszú évek után először 10 százalék alá mérséklődő munkanélküliség is jelez. Ázsiában (különösen Kínában) lassul ugyan a gazdasági növekedés, de kiszámítható, fokozatos ütemben, míg Amerikában az új elnök ígéreteinek megvalósítása még várat magára, a növekedés pedig feltehetően átmenetileg lelassult. Reálgazdasági értelemben tehát a kilátások enyhe mértékben javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az idei kilátásokat nagyon jónak ítélik a Takarékbanknál. Noha az erős tavalyi második negyedéves bázis és munkanaphatás miatt az idei második negyedévben lassulásra lehet számítani, a tavalyi, kevésbé erőteljes harmadik-negyedik negyedéves bázis miatt fokozatosan újra gyorsul a növekedés, amit az igen kedvező hazai és külső kilátások is támogatnak. Suppan az utolsó negyedévben már 5%-os növekedést is elképzelhetőnek tart.

A beruházások száguldásával tör előre a magyar gazdaság
A foglalkoztatás-bővülés üteme továbbra is magas, és ezt immár szinte kizárólagos jelleggel az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérli. A közfoglalkoztatás bővülése leállt, sőt, az utóbbi hetekben bejelentett, a foglalkoztatási lehetőségeket javító gazdaságpolitikai lépések következtében meg is kezdődhet az állomány csökkenése, amint az elsődleges munkapiacon általuk is betölthető állások keletkeznek. Így a Takarékbank elemzői arra számítanak, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de a munkanélküliségi ráta süllyedése stabilan folytatódik. Egyre több ágazatban így is effektív korlátot jelenthet a munkaerő-kínálat elégtelensége, ezért a bérdinamika nemcsak a minimálbér és a garantált bérminimum, hanem a piaci bérek emelése következtében is magas maradhat. Az idei év átlagában 4 százalékig süllyedő munkanélküliségi ráta így már jövőre 4 százalék alá kerülhet, azaz 2018-ban enyhébb mértékben ugyan, de még feszesebbé válhat a magyar munkaerő-piac.

A forintárfolyam rövid távú alakulását illetően továbbra sem számítanak a Takarékbank elemzői markáns eltérésre az utóbbi időszakot jellemző 305-315-ös sávtól. De 2017 második felétől kezdve egy lassú, trendszerű erősödés minden előrelátható gazdasági hatást figyelembe véve mégis kibontakozhat, így a forint tartósan az említett sáv alján maradhat. A külső egyensúlyi folyamatok alakulásán túl ezt az is támogathatja, hogy a gyorsuló növekedés mellett a nagy hitelminősítő cégek tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház