Gazdaság

Lázár: visszatérhetnek a külföldi cégek a magyar szerencsejáték-piacra

Portfolio
A magyar kormányfő azt fogja képviselni Brüsszelben, hogy gyorsítsuk fel a közös európai hadsereg felállítását - mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Fontosabb részletek
  • További komoly viták várhatók menekültügyben, de a magyar kormány nem enged eddigi álláspontjából.
  • Jelenleg nincs többletforrás béremelésre az egészségügyben, de kórházfejlesztésre komoly összeget szán a kormány.
  • A 2019-es Maccabi Játékok előtt további 25-30 milliárd forintért épülhetnek sportlétesítmények.
  • A kormány végrehajtja az Európai Bíróság ítéletét, így visszatérhetnek Magyarországra a külföldi szerencsejátékszervezők.

Visszatérhetnek a külföldi szerencsejáték-cégek

Az Európai Unió bírósága kötelező érvényű döntést hozott, így módosítani fogjuk az online szerencsejátékról szóló törvényt - mondja Lázár a mai döntés kapcsán. Hozzáteszi: a Bíróság döntése értelmében valószínűleg az lesz a módosítás következménye, hogy a külföldi cégek ismét megjelenhetnek a magyar piacon.

Nincs sok esély holnap a kétharmadra

Amennyire én tudom, pár órával ezelőtt még nem volt annak esélye, hogy holnap kétharmadunk legyen a plakáttörvény szavazásán - mondta Lázár a holnapi rendkívüli vitanappal kapcsolatban. Hozzátette, hogy újabb vitanap nem várható, ha a törvény feles törvényekkel átalakítható, akkor hatályba fog lépni.

Orbán is kihagyja a plakáttörvény szavazását

Tudomásom szerint Orbán Viktor nem jön haza Brüsszelből pénteken a plakáttörvény ismételt szavazására - mondja Lázár.

Nincs pénz egészségügyi béremelésre

Jelen pillanatban nincs meg a költségvetési fedezete egy a korábbi megállapodásnál nagyobb egészségügyi béremelésnek - mondja Lázár azzal kapcsolatban, hogy a Jahn Ferenc Kórház több dolgozója is átment az IKEA-ba dolgozni.

Nem a kormány ötlete az egynapos szülés

Valóban gondolkodunk az egynapos ambuláns szülés bevezetésén, mert erre van társadalmi igény. A kormánynak nem kell állást foglalnia ebben az ügyben, lehetőséget kell biztosítania, hogy az anyák eldöntsék, milyen ellátást szeretnének, illetve a szakemberek mit javasolnak - mondja Lázár a ma reggeli sajtóhírek kapcsán.

Idén 40 milliárd a budapesti kórházakra

Négy ellátási centrumot szeretnénk Budapesten létrehozni a Honvéd Kórházban, a Szent István-Szent László Kórházban, az új budai szuperkórházban és egy észak-pesti kórházban - mondja Lázár. Emellett a Semmelweis Egyetemet fejlesztenék. Mindezekre összesen 700 milliárd forint van, az idén ebből 40 milliárdot költenének el, ami 12 kórház fejlesztését tartalmazza. A Semmelweis Egyetemből a világ egyik legjobb egészségügyi központját akarják létrehozni, ezzel kapcsolatban az egyetemtől kaptak egy kalkulációt, ami 100-150 milliárd forintról szól, ezt a nyáron meg fogja tárgyalni.

Évekig tart, mire a kórházak színvonala javul

Nagy lépéseket tettünk az egészségügyi ellátórendszerbe, de még hosszú évekre és sok pénzre van szükség, hogy ennek eredményei nyilvánvalók legyenek - véli as miniszter.

Még 25-30 milliárd megy sportlétesítményre

A 2019-es Maccabi Játékok rendezési költségei nem változtak, de emellett 25-30 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést hajtunk végre, mely később megtérül - mondja Lázár újságírói kérdésre.

Lezárult a tanév

Évente 3000-3500 fővel csökken az óvodába járók száma, emiatt csökkennek a létszámok az iskolákban is. 2017/18-ban a magyar állam egymillió gyermek számára biztosít majd ingyenes tankönyvet 12 milliárd forintból, ez azt jelenti, hogy a közoktatásban tanulók 85%-a lesz érintett ebben. Az idén először 100 ezer gyermekmegy Erszében Táborba a kormánynak köszönhetően, további 35 ezer tanuló pedig a határokon túl a Kárpát-medencében zárja a tanévet vagy kezdi a következőt.

Hatályba lép a civiltörvény

Június 27-én, a jövő héten hatályba lép a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény. A magyar kormány elkötelezett a transzparencia mellett, azt kérjük mindenkitől, hogy ezeket a szabályokat tartsa be - mondja a miniszter.

Nem volt kormányülés a héten

A héten nem volt kormányülés, és kabinetülések sem, de a jövő héten kedden összeülnek a kabinetek, szerdán pedig a kormány - emeli ki Lázár.

Az EU-török megállapodás is terítéken

Lázár szerint az EU-török megállapodás és a balkáni útvonal lezárása járult hozzá ahhoz, hogy most nincs migrációs nyomás a kontinensen. ugyanakkor több százezer ember rekedt a Balkánon, akik szeretnének belépni Európába - teszi hozzá. A Törökországgal kötött megállapodást egyébként szintén felülvizsgálják a ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozón, ahogy a többi hasonló kétoldalú egyezményt.

A Brexit a másik fő téma

Magyarország is érintett a Brexittel kapcsolatos vitákban, hiszen több százezer magyar állampolgár él a szigetországban. A miniszterelnökök időről időre tájékoztatást kapnak a tárgyalások állásáról.

A Brexitnek hatása lesz az európai versenyképességre még úgy is, hogy ez valóban lehetőséget teremt egy új európai egység megteremtésére

- emeli ki Lázár, aki szerint Magyarország "fair Brexitben érdekelt".

Orbán a közös európai hadsereg mellett kardoskodhat Brüsszelben

Orbán Viktor azt fogja képviselni Brüsszelben, hogy erősödjön, gyorsuljon fel az a folyamat, mely Európa önálló védelmi képességének megteremtését, a közös hadsereg felállítását célozza - szögezi le a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Újabb komoly vita jön a migrációról

A következő fontos esemény a ma kezdődő EU-csúcs, mely az Európai Néppárt találkozójával kezdődött, ami jelenleg is zajlik. Itt egy óriási vita van kibontakozóban a migrációval kapcsolatban. Magyarország továbbra is határozottan visszautasítja azokat a javaslatokat, melyek a határok megnyitásáról, a migráció megszervezéséről vagy a telepesek beköltöztetéséről szólnak - emeli ki Lázár. A miniszter kiemeli, hogy ma az Európai Tanács ülésének egyik legfontosabb témája Európa biztonsága, a terrorcselekmények elleni védekezés.

Európa jövője a tét

A hét legfontosabb eseménye az volt, hogy Orbán Viktor Varsóban átvette a V4 elnökségét a lengyel kormányfőtől. A következő egy évben Közép-Európa, a V4 és Európa előtt komoly kihívások állnak, Magyarország szerepe ebből a szempontból kiemelt, hogy az érdekeinket képviselje - mondja Lázár. A miniszter szerint a következő időszakban Európa jövője a tét, a 2020 utáni európai költségvetés vitája zajlik majd, ebben pedig a régiónak komoly felelőssége és szerepe van.

Lázár még nem ment el nyaralni

A 93. Kormányinfó kezdődik a meghívó szerint délután fél kettőkor, melyen Lázár János és Kovács Zoltán kormányszóvivő számolnak be arról, milyen döntéseket hozott a kormány. Az eseményen több fontos gazdasági téma is szóba kerülhet:

  • A ma kezdődő EU-csúcs, migráció
  • Az Európai Bíróság mai ítélete a magyar online szerencsejáték jogellenességéről
  • Egészségügy, kórházak
  • Uniós források
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház