Előfizetői tartalom

Durva elmélet: a robotok miatt alig kapsz majd fizetésemelést?

Portfolio
Az automatizálás és a munkavállalói érdekképviseletek szerepének gyengülése miatt az elmúlt évtizedekben nagyon fellazult az ellentétes irányú kapcsolat a munkanélküliségi ráta és béremelkedési ütem között, vagyis hiába vált egyre feszesebbé a munkaerőpiac, a dolgozók nem tudtak annyival magasabb bért követelni maguknak, mint korábban - állapítja meg a Bank for International Settlements (BIS) 2017-es jelentésében. A Phillips-görbe kilaposodása a monetáris politika jövőbeli alakulása szempontjából is nagyon fontos jelenség.

1958-ban William Phillips statisztikus-közgazdász előállt egy olyan modellel, amiben adatokkal alátámasztva bebizonyította, hogy egy gazdaságon belül ellentétes irányú kapcsolat fedezhető fel a munkanélküliségi ráta és az infláció között. Kitalálójáról kapta a nevét a Phillips-görbe, ami ezt a kapcsolatot ábrázolja. Az elkövetkező évtizedekben ugyan több híres közgazdász...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés