Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?
Gazdaság

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?

Portfolio
Az euró a héten tovább folytatta idei, elképesztő menetelését, hiába tett tegnap egy gyanús kísérletet az Európai Központi Bank arra, hogy erejét vegye ennek a folyamatnak. Mostanra egyéves csúcsra tört az euró dollárral szemben, azonban egyre több jel utal arra, hogy a befektetők előreszaladtak a spekulációval, ami miatt sokan égethetik meg magukat.
A héten újra jelentős gyengülésbe kezdett a dollár a fontosabb devizákkal szemben. A dollár index értéke ezzel már idén több mint 6%-ot esett, mostanra pedig tavaly október óta nem látott alacsony szintre került.

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?

A dollár index A dollár index egy 6 elemű, súlyozott devizakosárral szemben mutatja a dollár erejének változását, a mutató fix bázisú, kiindulási alapja 1973 március. Az euró (58%), a jen (14%) és a font (12%) a három legnagyobb súlyú deviza, így a mutató elmozdulását is elsősorban a dollár velük szemben mutatott teljesítménye határozza meg.

Az elmúlt napokban látott gyengülés következtében fontos technikai szint közelébe ért az árfolyam, annak a trendcsatornának az aljához, ami idén már többször is megállította a dollár általános gyengülését.

A dollár indexre vonatkozó határidős pozíciók alakulását nézve látszik, hogy júniusban rengetegen kezdtek el az amerikai fizetőeszköz gyengülésére játszani, a nettó long (határidős vételi) pozíciók száma a múlt héten ugyanis hároméves mélypont közelébe esett. (a múlt heti adatok a legfrissebbek, amik rendelkezésre állnak)

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?

Határidős pozícionáltság A határidős, de úgy általánosságában véve az egész devizapiacon kereskedési motiváció alapján két fajta piaci szereplőt különböztetünk meg. Egyrészt vannak, akik mindennapi gazdasági tevékenységükből kifolyólag, illetve kockázatkezelés céljából kereskednek a piacon, ők azok, akik működésükből fakadó szükségleteiket elégítik ki a különböző tranzakciókkal. Ezzel szemben van egy másik csoport, akik az árfolyam jövőbeli mozgására spekulálva, profitszerzési céllal köt ügyleteket. A határidős piaci pozícionáltság vizsgálatakor ez utóbbi csoportba tartozó szereplők aggregált piaci pozíciójában bekövetkező változást, illetve ennek nettó értékét vizsgáljuk. A nettó pozícionáltság a spekulatív célú határidős vételi (long) és eladási (short) pozíciók ellentétes előjelű összegéből adódik. Amikor egy deviza megítélése romlik a spekuláns szereplők körében, akkor a nettó pozícionáltság értéke csökken, majd negatív előjelűvé válik (többségbe kerülnek a short kontraktusok), ez pedig minden egyéb tényező változatlansága mellett az adott fizetőeszköz gyengülését segíti. A pozícionáltság változásának iránya tehát jó indikátor lehet az árfolyam jövője szempontjából, szélsőséges esetekben azonban könnyen kontraindikátorrá válhat, hiszen minél szélsőségesebb a nettó pozíció, annál "túlfeszítettebb" a határidős piac, annál kevesebb olyan szereplő van, aki potenciális új shortolóként megjelenhet, egy fundamentális hírre pedig könnyen elpattanhat az árfolyam felfelé, hiszen hirtelen mindenki igyekszik zárni a short pozícióját. Ugyanez igaz akkor is, ha a spekulatív szereplők túlzottan optimisták egy devizával kapcsolatban, vagyis a nettó pozíció szélsőségesen long, ekkor megnő egy negatív irányú korrekcióra a kockázat.

A nettó long pozíciók számának ilyen ütemű csökkenése intő jel lehet, hogy a piac kicsit túlreagálta az elmúlt hetek eseményeit. Azt szintén érdemes megjegyezni, hogy tavaly júniusban hasonló szintről fordult a trend.

Bár a dollár index gyengüléséhez az utóbbi napokban a font erősödése is hozzájárult, a fő bűnös az euró volt, ami ezen a héten mintegy 2%-os, idén összességében pedig 10%-os erősödésnél jár a zöldhasúval szemben.

Az euró legutóbbi, hirtelen felértékelődését Mario Draghi jegybankelnök keddi beszéde váltotta ki, egy konferencián ugyanis azt mondta, hogy a deflációs erőket reflációs erők váltották fel, a lassú inflációs dinamika pedig főként átmeneti tényezőkre vezethető vissza. Emellett azt is elmondta, hogy az eurózóna gazdasági kilátásai folyamatosan javulnak. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a jelentős monetáris stimulusra továbbra is szükség van, vagyis igyekezett azért hűteni a várakozásokat.

A piaci szereplők ennek ellenére úgy értelmezték a beszédét, hogy Draghi egy nagy lépést tett a monetáris szigorításnak való megágyazás felé, ezért hirtelen venni kezdték az eurót.

Még érdekesebb, hogy szerdán "kiszivárgott" egy névtelen forrástól az, hogy Draghi szavait igazából félreértette a piac. Ez a verbális intervenció elég egyértelmű utalás volt arra, hogy az EKB-nál nem szeretnék, ha a befektetők túlzottan előreszaladnának várakozásaikkal. A forrás emellett arról is beszélt, hogy az EKB hajlandó átmenetileg tolerálni a cél feletti inflációt is, ami szintén elég erős jelzés, hogy nem érdemes előre szaladni az EKB szigorításával kapcsolatos várakozásokkal.

A figyelmeztetés ellenére - némi visszahúzás után - megint elindult felfelé az euró, egyéves csúcsra törve a dollárral szemben.

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?
A kurzus a hirtelen emelkedéssel több ellenállási szintet is áttört, a napi RSI pedig a 70 feletti, túlvett tartományba került, ami intő jel lehet azzal kapcsolatban - legalábbis rövid távon -, hogy a közös deviza tudja-e folytatni a menetelést. Elsősorban az 1,145-ös szint környékén húzódó ellenállásra lesz érdemes odafigyelni, ez volt ugyanis az a havi zárószint, ahonnan tavaly április végén lefordult az euró, és ismét gyengülni kezdett.

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?
Az euró-dollár határidős pozícionáltság is azt mutatja, hogy az elmúlt hetekben szélsőséges átrendeződés történt a devizapiacon: az euró erősödésére játszó, határidős vételi pozíciók száma évek óta nem látott szintre emelkedett, ezzel azonban túlfeszítetté vált a piac, vagyis némi korrekció ez alapján is indokolt lenne.

Durva, mit művel az euró - Valamit nagyon félreértettek a spekulánsok?
Donald Trump korábban már többször is elmondta, hogy nem tetszik neki a túl erős dollár, ugyanakkor a tegnap névtelenül nyilatkozó EKB-s forrás alapján arra lehet következtetni, hogy Mario Draghiék sem szeretnének (egyelőre) túl erős eurót. A történetet tehát úgy is jellemezhetnénk, mint Trump és Draghi esete a forró krumplival: kérdés, hogy kinek égeti majd meg a kezét. Ebben a helyzetben az amerikai jegybank lehet a mérleg nyelve, ugyanis nagyon sok múlik azon, hogy a nem túl erős inflációs nyomás ellenére tudnak-e még idén kamatot emelni.
(Címlapkép forrása: DANIEL ROLAND / AFP)
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as