Gazdaság

Kimondta az új szerb kormányfő: az EU-t választjuk Moszkva helyett

MTI
Portfolio
Szerbia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a vallás és a kultúra által megalapozott érzelmi kapcsolat fűzi Moszkvához, de ha választania kell Oroszország és az Európai Unió között, akkor az utóbbit fogja választani - jelentette ki Ana Brnabic új szerb miniszterelnök a Bloombergnek adott interjújában.
"Teljesen egyértelmű, merre tart Szerbia - az Európai Unió felé" - szögezte le a kormányfő. Hozzátette, hogy miniszterelnökként az Aleksandar Vucic elnök - korábbi miniszterelnök - által megkezdett utat kívánja folytatni, és arra készül, hogy országát 2020-ig felkészítse az uniós tagságra.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy Szerbia "nagy testvérként, védelmezőként" tekint Oroszországra, amelyhez a hagyományok, a hit és a kultúra köti. Ezeket az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - folytatta -, Szerbia stratégiai célja mindazonáltal az európai uniós tagság - mutatott rá Ana Brnabic.

A Bloomberg kommentárja szerint ez volt az eddigi legvilágosabb elköteleződés az EU felé Oroszországgal szemben a 7,1 millió lakosú déli szomszédunkban, amelyben az is szerepet játszik, hogy Szlovénia és Horvátország már az EU tagja és így az életszínvonala már magasabb, mint Szerbiában (az EU-átlag alig több mint harmada).

A szerb kormányfő emlékeztetett: Szerbia elutasította, hogy csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, mindazonáltal nem adott választ arra a kérdésre, kitart-e ezen álláspontja mellett, ha ez veszélyeztetné az uniós csatlakozását. Azt hajtogatta az interjúban, hogy a balkáni térség nagyon bonyolult ahhoz, hogy bármi mellett is el lehessen köteleződni.

Ana Brnabic azt is mondta: függetlenül attól, hogy Szerbia teljesen készen áll-e 2020-ra az EU-hoz való csatlakozásra, vagy sem, a kérdés azon is múlik, hogy az EU akar-e új tagokat felvenni. A Bloomberg megjegyzi, hogy egy tavaly decemberi felmérés szerint a szerb lakosság 47%-a támogatja csak az EU-tagságot, így tehát a kormánynak még meg kell győznie a szeptikus többséget.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump