Lázár elárulta, mi lehet a kormány nagy dobása ősszel
Gazdaság

Lázár elárulta, mi lehet a kormány nagy dobása ősszel

Portfolio
Viszonylagos unalommal telt el a csütörtöki 94. Kormányinfó, melyen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter belengette, hogy ősszel meg kell vizsgálni azt, hogyan lehet jobban támogatni a használt lakások vásárlását.

Bővülhet az M1-es és az M7-es

Az M1 és M7-es autópályák teljes szakaszát teljes szakaszát ki kell bővíteni kétszer három sávosra, emellett az M5-ös Kecskemétig tartó szakaszánál is meg kell ezt vizsgálni. Lázár szerint ez a következő évek egyik legfontosabb közlekedésfejlesztési beruházása lehet, ezeken a szakaszokon a forgalom miatt lehet érdemes bővíteni.

Nincs mód a közszolgák béremelésére

A jelenlegi struktúrában elképzelhetetlennek tartom a közszolgálati dolgozók által követelt 50%-os béremelést

- válaszolja egy kérdésre Lázár. A miniszter elmondása szerint akkor lehet szó hasonló mértékű béremelésről, ha kevesebben és hatékonyabban dolgoznak majd, ezzel kapcsolatban megvárják, hogy a szakszervezetek mit ajánlanak a július 14-i egyeztető fórumon. Korábban a szakszervezetek sztrájkot hirdettek július 17-re.

Fejlesztenék az elektronikus közigazgatást

Az elektronikus közigazgatással kapcsolatban Lázár elmondja, hogy szeretné a kormány például a teljes földhivatali nyilvántartást digitalizálni. Emellett most vannak kezdeményezések például az egészségügyben a gyógyszerek felírásánál.

A kormány szeretne olyan elektronikus rendszert kiépíteni, mint például egy kereskedelmi bank, de a biztonságra és a megbízhatóságra kiemelten kell figyelni. Ezen a téren 2018-19-ben komoly változások jönnek, hogy az emberek minél több ügyet tudjanak elektronikusan intézni

- mondja a miniszter.

"Meglátjuk, mi ígérnek" az euróért cserébe

Egyelőre nem tudunk visszautasíthatatlan ajánlatról

- mondja Lázár a Portfolio korábbi cikkére utalva az euró bevezetésével kapcsolatban. A miniszter szerint a német választások után az EU restrukturálására lesz egy német-francia javaslat, mely az eurózóna erősítését szolgálja majd, "meglátjuk, mivel állnak elő". Kiemelte, hogy a kormány a magyar állampolgárok érdekeit szem előtt tekintve dönt majd az euró esetleges bevezetéséről, emellett nem elhanyagolható, hogyan döntenek majd a régiós országok.

Máshol lesz a szuperkórház?

Az új szuperkórház tervezett helyszíne egyelőre nem került állami tulajdonba, árvita van a jelenlegi tulajdonossal. A kormány döntött arról, hogy ha a héten nem tudják nyélbe ütni a megállapodást, akkor életbe lép a B vagy a C-verzió, vagyis más helyen valósulhat meg a beruházás.

Megint egy sor döntést hozott a kormány

A kormány az alábbi döntéseket hozta tegnap: A kormány döntött két nagy vasúti projekt jóváhagyásáról: az egyik a Százhalombatta-Pusztaszabolcs, a másik pedig a Budapest-Rákos-Hatvan, ezek összesen 46 milliárd forintos többletkiadást jelentenek, 2022 körül készülhetnek el. Döntöttek arról, hogy 76 milliárd forint értékben megvalósul a Szeged-Szabadka gyorsvasút, a Szeged-Békéscsaba vasút fejlesztése és a Hódmezővásárhely-Szeged vasút kiépítése. A kormány megtárgyalta, hogy a minimálbér emelése milyen hatást gyakorol a Belügyminisztérium cégeire. Módosítják az államháztartási törvényt, szigorúbb lesz az elszámolás a tárcák és az NGM között. Áttekintették a 80 milliárd forintos pest megyei fejlesztési program állását. A zalaegerszegi autós tesztpálya kapcsán egyes földterületeket kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottak. Az állatkertek és vadasparkok helyzetéről is tárgyaltak, a támogatásukról döntöttek, amire költségvetési fedezet még nincs. A tervek szerint 2018-21-ben a fővárosi mellett a vidéki intézmények is támogatást élvezhetnek. Kárenyhítést végeznek majd a Planetáriumban, hogy újra használható legyen. A lőtérfejlesztési programban első lépésben 40 lőteret hoznak létre a fővárosban és vidéken.

Jövő héten még lesz kormányülés a nyaralás előtt

A múlt héten volt kormányülés, jövő szerdán lesz a következő, azt követően pedig a kormány néhány tagja megkezdi szabadságát és kéthetente lesz kormányülés - mondja Lázár János.

Nem kell aggódni a hiány miatt

Az államháztartási folyamatokat érdemben befolyásoló folyamatok zajlanak az uniós források terén - mondja Lázár a ma megjelent hiányadattal kapcsolatban. A miniszter szerint ősszel komoly vitára lehet számítani a 2020 utáni források alakulásáról. Elmondása szerint 6100 milliárdnyi forrásról már döntött a kormány, 2700 milliárdot pedig már ki is fizettek. csak az első félévben 1000 milliárd felett volt ez a kifizetés, amit a magyar kormány először megelőlegez, és csak utána számol el az Európai Bizottsággal.

A ma megjelent adatokkal együtt a költségvetés rendben van, a hiány 2,4% körül lesz a GDP arányában

- szögezi le Lázár.

Ez lehet a nagy dobás a CSOK-ban

Az elmúlt másfél évben már 50 ezer családot tudtunk támogatni a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében, ennek látszanak az eredményei és az igények. Lázár szerint ma Magyarországon 150-200 ezer olyan lakás van, melyek lakhatók, de üresen állnak, ezért ősszel meg kell vizsgálni, hogyan lehet növelni a támogatást a használt lakások esetében.

CSOK elvileg most is igénybe vehető használt lakásra, de korlátozottabb módon, mint új lakásra. Lázár valószínűleg arra utalhatott, hogy a kormány fontolgatja a használt lakások esetében is a CSOK igénybe vételének könnyítését, feltételeinek vonzóbbá tételét.

Először az eredményekkel dicsekszik Lázár

Két olyan hír is megjelent a héten, melyek a kormány erőfeszítéseit igazolják - kezdi Lázár. A két örömhír: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, 163 vizsgált államból a 15. helyen végzett egy ezzel kapcsolatos felmérésen. A miniszterelnök elvárása, hogy Magyarország a világ 10 legbiztonságosabb országa közé kerüljön a következő időszakban. A másik fontos esemény a kedvező gazdasági eredmények megjelenése, az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom növekedése Lázár szerint "az elmúlt 30 év legfontosabb eredménye". Kiemeli, hogy fokozatosan csökken azok száma, akik más munka híján kénytelenek a közmunkában részt venni. Hozzáteszi, hogy a foglalkoztatottság már 67%-os, ami meghaladja az európai átlagot.

A múlt heti szünet után ma ismét porondra lép Lázár

A múlt héten elmaradt a Kormányinfó, azonban a jelek szerint most megint kiáll az újságírók elé Lázár János. A korábbi nyilatkozatok alapján még a jövő héten is lesz sajtótájékoztató a nyári szünet előtt. A mai eseményen az alábbi témákra figyelünk kiemelten:

  • Egészségügy átalakítása, kórházfejlesztés
  • A címlapkép forrása: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt
  • Uniós bírósági döntések
  • Uniós források
  • Költségvetés, adózás
  • Menekültválság, EU-s viták
vonat máv déli pályaudvar
bmw elektromos auto autoipar
frankfurtitozsde
lakásbiztosítás_tűz_ház
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty