Beintettek Trumpnak: plusz adót kapnak a gazdagok a nyakukba
Gazdaság

Beintettek Trumpnak: plusz adót kapnak a gazdagok a nyakukba

Portfolio
Seattle vezetése a minap elfogadott egy törvényt, amely a város legmagasabb jövedelemmel rendelkező polgárait különadó befizetésére kötelezi. A döntés nagy port kavart, ellenzői valószínűleg bíróság elé viszik az ügyet, viszont, ha a jogi testület helyben hagyja az új adót, akkor a későbbiek növelhetik annak kulcsát.
A városi tanács hétfőn döntött arról, hogy az éves szinten 250 ezer amerikai dollárnál többet kereső magánszemélyek, illetve 500 ezer dollár feletti jövedelemmel bíró párok többletadót kötelesek befizetni Seattle büdzséjébe. Indulásként egy 2,25%-os adókulcsról született megállapodás.

Természetesen nem mindenki ért egyet az intézkedéssel, ellenzői már jelezték, hogy bíróság elé viszik az ügyet, a többletadó szerintük ugyanis illegális, alkotmányellenes és az adófizetők pénzének pazarlása.

Álláspontjukat arra alapozzák, hogy a Seattle városának otthont adó Washington állam azon hét tagállam egyike, ahol az állam nem szed külön személyi jövedelemadót (a szövetségi kasszába kerülő adón felül, az egy ettől független tétel), ráadásul egy 1984-ban elfogadott állami törvény megtiltja a helyi önkormányzatoknak, hogy a jövedelemre újabb adót vessenek ki. A polgármester úgy fogalmazott, hogy állnak elébe a jogi harcnak.

A többletadó támogatói azt mondják, hogy miközben a gazdasági növekedésnek köszönhetően jelentős mértékben nőtt a város lakóinak összvagyona, ebből azonban nem részesült mindenki egyformán.

Ez vezetett például ahhoz, hogy a lakás- és albérletárak emelkedése már-már megfizethetetlenné tette az életet az alacsonyabb jövedelműek számára.

Egyre nagyobb a szakadék a tehetősek és a szegények között, a középosztály gyorsan zsugorodik. Ennek az aggasztó folyamatnak az oka az elavult, regresszív [a magasabb jövedelműeket előnyben részesítő] adórendszerünk.

- fogalmazott Lisa Herbold, a városi tanács egyik tagja.

A tanács egyébként ellenszavazat nélkül, 9-0 arányban szavazta meg az adót, amennyiben pedig a bíróság nem kaszálja el, akkor a jövőben fontolóra veszik a kulcs emelését. A jelenlegi 2,25%-os ráta esetén mintegy 140 millió dolláros pluszbevétellel számolnak, amit valószínűleg a rászorulók lakhatási támogatására fordítanak majd. Seattle vezetése a mostani lépéssel egyben azt is reméli, hogy példát mutatnak más településeknek, hogy az évtizedek óta fennálló, igazságtalan adórendszeren változtassanak.

Seattle városi tanácsa ezzel nem csak a tagállami gyakorlattal megy szembe, hanem Donald Trump elképzeléseivel. Az amerikai elnök ugyanis az adórendszer átalakítása keretében a jelenlegi hét sávból hármat csinálni, amivel a leggazdagabbak járhatnának a legjobban, az ő effektív adókulcsuk csökkenne ugyanis a legnagyobb mértékben. Már ha a tervezett formában valósul meg Trump elképzelése.(Bloomberg)
japan01
koronvavirus
bkv troli
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
japan01