Gazdaság

Sokat beszélt ma a Fed, a piacok pedig boldogok

MTI, Portfolio
Az amerikai gazdaság egyenletes ütemben növekedett május második felében és júniusban, a munkaerő-felvétel stabil volt, de a javulás még nem volt olyan mértékű, hogy felgyorsítsa a bérek vagy az árak emelkedését - ez derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentéséből, a "Bézs Könyvből". A megjelenés előtt Janet Yellen Fed-elnök féléves értékeléséből a tőkepiac szereplői azt olvasták ki, hogy nem kell tartani intenzív monetáris politikai szigorítástól, ez pedig tovább javította a mai befektetői hangulatot.
A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A mostani jelentést a kansasi Fed állította össze.

Az amerikai gazdaság teljesítménye az enyhétől mérsékeltig terjedő ütemben növekedett júniusban, miközben erősödött a bérnyomás az alacsonyan és a magasan képzett munkavállalók esetében is. A 12 Fed-körzetből tíz arról számolt be, hogy mérsékelten erősödött a gazdasági aktivitás, St. Louis és Philadelphia pedig enyhe ütemet jelzett. A foglalkoztatottság és a bérek ugyancsak a szerénytől mérsékeltig terjedő mértékben emelkedtek a körzetekben.

A háztartások fogyasztása a régiók többségében tovább növekedett, bár az autóeladások csökkentek hat régióban, és néhány körzetben még szélesebb körre terjedt ki a lassulás. A feldolgozóipar és a nem pénzügyi szolgáltatások tovább bővültek, és nőtt a hitelek iránti kereslet a legtöbb körzetben. Az építőipar stagnált több körzetben, miközben egyes piaci szegmensekben alacsony volt a készlet az eladásra kínált ingatlanokból, ami visszafogta az eladásokat.

A mostani Bézs Könyv általában véve kedvező képest fest a gazdaság helyzetéről, a jelek szerint nem akasztotta meg a növekedést, hogy a Fed az utóbbi másfél év alatt négyszer is kamatot emelt.

Janet Yellen, a Fed elnök szerdán tartott kongresszusi meghallgatásán megerősítette, hogy az a gazdaság elég erősnek tűnik ahhoz, hogy folytatni lehessen a kamatok fokozatos emelését. Ugyanakkor azt is értésre adta, hogy már nincs túl messze a semleges kamatszint, az a kamatláb, amely se nem ösztönzi, se nem akadályozza a gazdasági növekedést.

A Fed továbbra is úgy látja, hogy

a gazdaságnak laza monetáris politikára van szüksége, és egy alacsonyabb semleges kamatszint azt jelenti, hogy a Fed lassíthatja a kamatemelések ütemét.

Yellen a meghallgatásán azt is megismételte, hogy a Fed "még az idén" elkezdi a jegybanki mérleg 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését. Leszögezte azonban, hogy a leépítés fokozatos lesz, a Fed nem akarja azt a monetáris politika aktív eszközeként használni. Az elnök azt mondta, hogy 2022-re csökkenhet a mérleg a megszokott méretére.
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit0923