Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája
Gazdaság

Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája

Portfolio
Természeti katasztrófák mindig is voltak, a 20. századtól kezdve azonban látványosan megnőttek az általuk okozott anyagi- és emberélet-veszteségek. Közülük akadnak olyanok, legyen szó például a földrengésekről, ahol egyszerűen a növekvő népességszámmal magyarázhatók az egyre súlyosabb következményekkel járó katasztrófák. Vannak azonban olyan természeti csapások is, amelyek klímakutatók szerint az ember által előidézett éghajlatváltozással hozhatók szoros összefüggésbe, vagyis részben a mi hibánk, hogy a természeti katasztrófák száma és az általuk okozott károk mértéke is folyamatosan növekszik. A cikkben összeszedtük a modern történelem nyolc legnagyobb anyagi kárral járó természeti katasztrófáját.

1 2

8-5..

A természeti csapásokhoz rendelt kárértékek körülbelüli becslések, jellegükből fakadóan ugyanis gyakorlatilag lehetetlen felmérni a pontos anyagi következményeket. Az okozott kár jelenértékre átszámolt amerikai dollárban van megadva, figyelembe véve az eltelt időszakra vonatkozó (amerikai) inflációt.

2011-es thaiföldi áradások, 2011, Thaiföld, 50 milliárd dollár

A szokatlanul sok csapadékkal járó 2011-es monszun évszak egy trópusi viharral súlyosbítva 2011 júliusának végén óriási áradást okozott Délkelet-Ázsiában. Thaiföld kapta a legnagyobb dózist: a Mekong és a Csaophraja folyók medrükből kilépve nagy területeket öntöttek el, köztük a főváros, Bangkok egyes külső kerületeit is. Volt, ahol egészen 2012 januárjáig nem vonult vissza az áradás, amely végül több mint 800 halálos áldozattal és mintegy 50 milliárd dolláros anyagi kárral járt.

Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája
Kép forrása: Shutterstock

Northridge-i földrengés, 1994, Amerikai Egyesült Államok, 69 milliárd dollár

A Los Angeles szomszédságában 1994. január 17-én bekövetkezett, Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés 57 halálos áldozattal járt, a több ezer sérült mellett pedig rengetegen kényszerültek elhagyni lakhatatlanná vált otthonaikat. A legóvatosabb becslések mai áron számolva 20 milliárd dollárra, a merészebbek 69 milliárdra teszik az okozott kár összegét.

Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája
Kép forrása: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Sandy hurrikán, 2012, Amerikai Egyesült Államok, 78 milliárd dollár

2012. október 22-én a Karib-tenger felett trópusi viharrá alakuló Sandy észak felé tartva később a Saffir-Simpson-féle skála alapján 3. fokozatú hurrikánná erősödött, mígnem október végén az USA keleti partját New Jersey-nél elérve szép lassan elgyengült. Szűk két hetes élettartama alatt több mint 200 áldozatot szedett és mintegy 78 milliárd dollár értékű kárt okozott, ennek nagy részét az USA-ban.

Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája
Kép forrása: Shutterstock

Az 1988-89-es szárazság, Amerikai Egyesült Államok, 120 milliárd dollár

Az 1980-as évek végén évtizedek óta nem látott szárazság sújtotta az USA területének jelentős részét. Kalifornia államban már az évtized közepén szokatlanul kevés csapadék esett, a jelenség pedig később az ország középső államaira is átterjedt. A mezőgazdaságot a legfontosabb termőterületeken gyakorlatilag teljesen térdre kényszerítette a szárazság, a helyzetet a rendszeres hőhullámok és az országszerte előforduló erdőtüzek pedig csak tovább súlyosbították. Összesen - mai árakon számolva - mintegy 120 milliárd dolláros veszteséget okozott az éveken át tartó extrém időjárás, az USA történetének egyik legköltségesebb természeti katasztrófájává téve ezzel.

Íme a világ nyolc legpusztítóbb természeti katasztrófája
Kép forrása: ROBYN BECK / AFP
Ez a cikk folytatódik
1 2
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty