Gazdaság

Itt az EKB döntése: Draghiék óvatosabbak lettek

Portfolio
A várakozásokkal összhangban 0%-on tartotta irányadó kamatát az Európai Központi Bank. Emellett viszont kisebb meglepetést okozott az, hogy a döntésről kiadott rövid közlemény szövegén sem változtattak semmit, vagyis nem került ki a szövegből az eszközvásárlási program meghosszabbításának, illetve havi keretösszegének növelésének lehetősége, holott sokan erre számítottak.

Mi kell ahhoz, hogy felülvizsgálják a monetáris politikai forgatókönyvüket?

Az elnök egy újságíró kérdésére elmondta, hogy nem konkrét inflációs, vagy növekedési adatokra várnak, hogy elinduljanak az eszközvásárlási program leépítésének útján, csupán több időre és információra van szükségük, hogy megbizonyosodhassanak az infláció 2%-os célértékhez való visszatérésében.

Kicsit magyarázkodik az elnök

Draghi szerint nincs nagy különbség az előző kamatdöntő ülés, a június végi konferencia, illetve a mostani ülés kommunikációja között. Ezzel feltehetően megint arra célzott, hogy kicsit előre szaladtak várakozásaikkal a piaci szereplők, és többet magyaráztak bele a szavaiba, mint amennyit ő szeretett volna mondani.

El akarják kerülni a heves piaci reakciókat

Draghi kihangsúlyozta, hogy az utolsó dolog, amire most az Európai Központi Banknak szüksége van, az a pénzügyi kondíciók szigorodásán keresztüli kvázi monetáris szigorítás. Az elnök ezzel arra célzott, ami az USA-ban 2013 tavaszát követően történt: miután az akkori Fed-elnök, Ben Bernanke szavait a piac úgy értékelte, hogy hamarosan elkezdődhet az eszközvásárlási program leépítése, hirtelen megugrottak a kötvényhozamok (taper tantrum időszaka).

Szóba került az euró utóbbi hetekben tapasztalt intenzív erősödése

Elég érdekes pillanata volt ez a sajtótájékoztatónak: Draghit arról kérdezték, hogy szóba került-e az euró erősödése a kamatdöntő ülés körülményeinek értékelésekor. Az elnök elmondta, hogy az elmúlt hetek piaci folyamatainak értékelésekor szóba került az árfolyam, itt azonban befejezte a mondatot. Tehát szóba került az euró erősödése, de azt nem tudtuk meg, pontosan hogyan látják a fejleményeket a jegybanki döntéshozók, vagyis érdemi információt nem sikerült kihúzni Draghiból.

Még nincs tervben, hogy mikor döntenek az eszközvásárlási program sorsáról

Draghi újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy egyelőre nem állapodtak meg abban, hogy pontosan mikor fogják napirendre venni az eszközvásárlási program jövőbeli leépítésének menetrendjét. Erre valamikor ősszel kerülhet sor.

Szükség van a strukturális reformokra

Szokásához híven Draghi kihangsúlyozta, hogy az akadozó reformfolyamatok hátráltatják az euróövezeti növekedést, ezért a kormányok részéről nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

Az inflációról

A relatíve erős gazdasági növekedés ellenére az inflációs nyomás továbbra is visszafogott, ez azonban elsősorban átmeneti, az energiaárakhoz kötődő tényezőknek tudható be. Az elkövetkező időszakban a jelenlegi szint környékén maradhat az inflációs mutató, a maginflációs dinamika csak nehézkesen gyorsul majd. Az árdinamika gyorsulását a lassú béremelkedés is hátráltatja.

Erősödő gazdasági növekedés

Draghi szerint az euróövezet gazdasági folyamatai biztatóak, a növekedés egyre szélesebb bázisú. A lefelé és felfelé mutató kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak. (már júniusban is ez volt a helyzet) A negatív kockázatok főként globális tényezőkből fakadnak.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Itt az EKB döntése: Draghiék óvatosabbak lettek

A piaci szereplők várakozásaival összhangban az Európai Központi Bank döntéshozói nem változtattak a kamatszinteken. Az alapkamat 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.Itt az EKB döntése: Draghiék óvatosabbak lettek

Sokan arra számítottak, hogy az ülést követő közleményből kikerülhet az a rész, ami az eszközvásárlási program időbeli meghosszabbítására, illetve a havi keretösszeg szükség esetén történő megnövelésére utal, ez azonban nem történt meg. Maradt tehát a szokásos tartalom:

  • Az eszközvásárlási program 2017 decemberéig 60 milliárd eurós havi keretösszeggel fut, szükség esetén azonban - amennyiben az inflációs és gazdasági folyamatok kedvezőtlen irányba fordulnak - a program 2017 decemberi határidejét kiterjeszthetik, illetve a havi keretösszeget is növelhetik.
  • A kamatok még jóval a program lezárultát követően is alacsony szinten maradnak majd. (itt történt egy apró változtatás, ugyanis a mostani közleményből kihagyták a további kamatvágás lehetőségét)
  • A 60 milliárdos havi keret nettó vásárlást jelent, vagyis ebbe nem számít bele az EKB által birtokolt, lejáró értékpapírokból befolyó pénzmennyiség visszaforgatása.
14.30-tól Mario Draghi jegybankelnök tart sajtótájékoztatót, ahol talán elárul valamit azzal kapcsolatban, hogy miért nem vették ki a szövegből a fenti utalást.

Hat éve nem láttunk ilyet az eurónál - Ma rosszul járhatnak a spekulánsok

Nagyon nehéz kommunikációs feladat előtt áll Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke: ma délután úgy kell szóban egy lépést tennie a monetáris szigorításnak való megágyazás felé, hogy közben a piaci szereplőkkel nem szalad el a ló, mint ahogy az a június végi beszéde után történt. Nem kizárt, hogy az elmúlt hetek euróerősödése és a kötvényhozamok emelkedése miatt Draghi kicsit visszakozni fog, ami érdemi változást hozhat az elmúlt hetek intenzív euróerősödésében, tekintve, hogy a spekulatív tőke mostanra annyira beleszeretett a közös devizába, hogy az már lassan korrekcióért kiált. Tovább a cikkhez
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus