Gazdaság

Megszerzik a papírt és továbbállnak hazánkból az ukrán vendégmunkások

Portfolio
Eddig legfeljebb 10 ezer harmadik országbeli, elsősorban ukrán vendégmunkás érkezhetett hazánkba, azonban gondot jelent, hogy közülük sokan tovább mennek Nyugat-Európa felé, miután Magyarországon megkapták a munkavállalási engedélyüket - írja a Magyar Idők.
A vendégmunkások ezt legálisan meg is tehetik, mivel az itthon kiállított engedély az egész unió területére érvényes. A lap úgy tudja, a lelépett munkavállalók száma meghaladhatja a több ezer főt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke a lapnak elmondta: az elsősorban ukrán vendégmunkások leginkább a feldolgozóipar, a raktározás, valamint az építőipar területén helyezkednek el. Gyakran előfordul, hogy nincs rendben a dolgozók papírja a szakmájukról. Ez nem meglepő, hiszen Ukrajnában kisebb ügyeskedéssel bármilyen iratot meg lehet szerezni, ugyanakkor a foglalkoztatók emiatt sok ideérkezőt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak beállítani az adott munkakörbe.

László Zoltán arról is beszélt, hogy a dolgozók vendégmunkásokkal kapcsolatos reakciói vegyesek. A legtöbb helyen könnyedén beilleszkednek az ukránok, ugyanakkor ennek ellenkezőjére is volt példa. Előfordult olyan eset, hogy ugyanazért a bérért foglalkoztatták a hazai és a külföldi munkavállalót, viszont utóbbiak ingyen kaptak szállást, ami az itthoniaknak nem jár. Ezeknek a különbségeknek a lebontására a VSZSZ már több esetben ajánlott megállapodást, szerződést a munkaadókkal.

Az elején vagyunk az ukránok nagyobb számú foglalkoztatásának, így a jövőben várhatóan a szabályok finomításával, helyi megállapodásokkal el lehet kerülni az előbb említett anomáliákat - fogalmazott a szakszervezeti tisztségviselő. Érdekképviseleti, érdekérvényesítési oldalról a külföldieket is ugyanazok a jogok illetik meg, így ők is csatlakozhatnak a szakszervezetekhez.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus