Katonai válaszcsapásról egyeztet Amerika az újabb észak-koreai rakéta miatt!
Gazdaság

Katonai válaszcsapásról egyeztet Amerika az újabb észak-koreai rakéta miatt!

Portfolio
Az amerikai tengeri és szárazföldi erők főparancsnoka a katonai válaszcsapás lehetőségét is egyeztette a dél-koreai főparancsnokkal ma folytatott beszélgetésen - jelentette ki kerek-perec a tengeri erők főparancsnokának szóvivője péntek este a Reutersnek.
Ez igen erős üzenet, konkrét katonai válaszlépést (talán) még nem helyeztek eddig kilátásba a katonai vezetők. Mivel azonban ma egy újabb sikeres interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, röviddel az amerikai Szenátusban megszavazott észak-koreai szankciók után, így feltehetően muszáj volt még keményebb fellépési szándékot sugallniuk.

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon nem látszanak a nyugtalanság jelei a konkrét katonai válaszcsapásról való egyeztetés hírére.

Reakciók a rakétaindítás hírére

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül - mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő illetékes.

Mun Dzse In - az elnöki hivatal közlése szerint - a nemzetbiztonsági tanács ülését követően tárgyalásokat jelentett be az Egyesült Államokkal további amerikai THAAD rakétavédelmi rendszerek telepítéséről. Emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is sürgette Észak-Korea elleni szigorúbb szankciók megtárgyalására.

Az amerikai hadsereg eddig két THAAD rakétavédelmi komplexumot telepített a Koreai-félsziget déli csücskében. További négy telepítését környezetvédelmi megfontolásokból eddig elhalasztották.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a rakétatámadásokra figyelmeztető rendszerükkel nyomon követték az észak-koreai ballisztikusrakéta-indítást, de a fegyver nem jelentett veszélyt Oroszországra.

Brüsszelben a történteket komoly fenyegetésként értékelték a nemzetközi stabilitás és biztonság számára. Az Európai Bizottság emellett reményét fejezte ki, hogy a kommunista rezsim tartózkodni fog a további provokációktól, amelyek növelnék a regionális és a globális feszültséget.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rakétaindítás után felszólított minden felet, hogy tegyenek meg a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséhez vezető minden lépést, és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz - közölte Guterres szóvivője. (MTI)

Címlapkép forrása: KCNA via KNS, AFP Fotó
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty